Zorbing: Fa-ti mintile spuma cu bila nebuna! - Doza de distractie Ziare.com

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 07:31
8752 citiri
Zorbing: Fa-ti mintile spuma cu bila nebuna! - Doza de distractie Ziare.com
Foto: www.rollingball.ro

Probabil ca multi dintre voi ati vazut pe la televizor sau in timpul liber oameni in sfere care se rostogolesc si se amuza copios. Ei bine, sportul acesta extrem se numeste zorbing si, desi costa destul de mult, se pare ca merita toti banii.

In incercarea de a afla detalii despre aceasta distractie ciudata am stat de vorba cu Dan Baban (www.rollingball.ro), unul dintre oamenii care au avut curaj sa se aventureze in acest domeniu.

Astfel, am aflat cam tot ceea ce trebuie sa stii in momentul in care decizi sa incerci "bila nebuna".

In ce perioada a anului se poate face zorbing?

Se poate face in orice perioada a anului, mai putin pe ploaie, dar nu pentru ca nu merge, ci pentru ca nu vine nimeni. Se murdaresc si nu vor.

Exista o limita de kilograme?

Da. Undeva in jur de 160-170 de kilograme pentru doua persoane.

Deci pot intra si doua persoane in aceeasi sfera?

Da. Este de preferat pentru ca sfera se invarte mai rotund, sa zic asa.

Dar o limita in privinta varstei se impune?

In principiu, trebuie sa aiba peste 14 ani. Se poate si mai mici, dar doar cu acordul parintilor. O regula de care mai tin cont este inaltimea, sa fie minim 1,5 metri pentru ca punctele de prindere sunt la mijloc, maini si picioare si trebuie sa ajunga.

Mai sunt cateva conditii: sa nu sufere de claustrofobie, sa nu fie sub influenta bauturilor alcoolice, sa nu sufere de tulburari de comportament sau boli de inima.

Cati bani scoti din buzunar

Cat costa o astfel de distractie?

Din punctul meu de vedere, acesta este un sport de grup. De aceea, nu avem tarife pe persoana, ci pe interval de timp in care pot sa dau, in functie de lungimea pantei, un anumit numar de persoane. Pretul este relativ. In principiu, 400 de euro pentru trei ore de zorbing, orice ora in plus costa inca 100 de euro. Intr-o ora pot sa dau intre sase si zece persoane.

Pentru deplasarile din afara Bucurestiului se percepe o taxa in plus?

Sigur. Una e sa ma duc langa Bucuresti si alta este la Baia Mare. Taxarea se face in functie de kilometru. Se plateste in plus deplasarea, cazarea - care difera pentru ca una este sa ma duc de Revelion si alta este sa ma duc intr-o zi normala. De aceea, facem tarife pe fiecare activitate in parte in functie de solicitari.

In ce conditii se poate sparge sfera? Cum trebuie sa fie panta?

Vara panta trebuie sa fie acoperita cu gazon de preferat sau sa nu aiba denivelari foarte mari, copaci sau boscheti. Sa fie curata. Sa nu fie nimic ce ar putea intepa sfera. Iarna merge pe zapada. Inainte de orice activitate se merge si se testeaza terenul, se verifica de impuritati.

Cum se testeaza terenul

Cum se face testarea?

Manual. La pas. Totul se face manual. La o activitate de acest gen trebuie sa merg cu inca patru oameni. Manevrarea bilei se face tot manual. Se umfla si apoi se duce in punctul de plecare, se asigura oamenii, li se face instruirea. Jos ii asteapta alte doua persoane care ii ajuta sa se desfaca de chingile din interior. De asta este si un pic mai scump ca sport.

Ati avut parte de accidentari sau exista alte pericole de care ar trebui sa stie cei interesati?

Accidentari nu. Tocmai ca sa prevenim aceste pericole, pentru ca evident exista fiind un sport extrem, totul se testeaza inainte. Prima data se da drumul la sfera goala pentru a observa in ce directie o ia. Terenul este foarte important, astfel incat sfera sa nu o ia in stanga sau dreapta. Problematic este ca nu prea gasim terenuri de genul asta in Romania. Gasim numai islazuri comunale unde se ajunge greu.

Ce tipuri de zorbing exista?

Trebuie mentionat ca exista doua tipuri de zorbing: cel normal in care omul este legat in interior de acele chingi si se rostogoleste in acelasi timp, ca intr-o masina de spalat. A doua varianta este fara acele chingi in interior. Se baga un singur om in interior, i se arunca o galeata sau doua de apa si i se da drumul pe panta. El se plimba ca pe un tobogan de apa, dar asta deja nu mai este sport extrem, ci doar distractie. Noi am vrut pentru adrenalina.

Cine vrea sa simta 15-20 de secunde de adrenalina maxima a nimerit unde trebuie. Dupa cum suna si motto-ul: Rooling Ball: Fa-ti mintile spuma cu bila nebuna!

Exista si varianta de sfera pe apa, dar aceea se numeste waterball. Trebuie mentionat ca sunt sfere total diferite.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Zorbing sfera rostogolire, #Zorbing sfera, #Zorbing sport extrem , #timp liber