William Branza: Sute de romani morti zac cu lunile in morgile din Europa

Sambata, 11 August 2012, ora 19:00
8599 citiri
William Branza: Sute de romani morti zac cu lunile in morgile din Europa
Foto: Jurnalul

Sute de romani aglomereaza morgile din Europa, intrucat familiile lor nu au bani pentru a-i repatria. Estimarea apartine liderului PDL Diaspora, deputatul William Branza, care a propus ca Guvernul sa suporte cheltuielile pentru a-i aduce in tara. Reprezentantii PSD spun ca ideea este buna, insa a fost furata de la ei.

"Morgile din Europa sunt pline de cetateni romani, ziarele din strainatate ne fac de rasul lumii, ca nu ne luam mortii acasa, ii lasam prin morgile lor de luni de zile. Sunt morti care stau de peste un an de zile, suntem, de rasu'-plansu'", a dezvaluit deputatul Branza pentru Ziare.com.

Trei romani morti intr-un parc de distractii din Spania

Branza spune ca sunt cateva sute de astfel de cazuri, poate chiar peste o mie. El insusi a primit peste o suta de solicitari din partea familiilor acestor romani, pentru a le ajuta sa-si aduca mortii acasa.

"Am primit peste o suta de solicitari de a-i ajuta, chiar acum am doua cazuri in Sicilia, unde romanii de acolo fac cheta ca sa-si trimita mortul in tara. Cele mai multe cazuri sunt in Italia si Spania, unde se afla cele mai mari comunitati de romani. Conform legilor europene, morgile nu au voie sa-i incinereze fara acordul familiilor, iar cum suntem un popor crestin, toti vor sa-i inmormanteze dupa obiceiurile traditionale", a explicat Branza.

Italia: Roman mort in urma unui accident de munca

Deputatul PDL spune ca transportul pana in tara al ramasitelor romanilor poate ajunge chiar si pana la 7.000 de euro, prin urmare familiile nevoiase nu-si permit aceste preturi. "Costa intre 4.500 si 7.000 de euro, depinde de distanta, din Austria e mai ieftin, din insulele Canare mai scump", a calculat Branza.

Roman mort la Roma dupa explozia unei grenade pe un santier

In urma cu trei luni, deputatul PDL a depus in Parlament un proiect de lege prin care Guvernul, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), sa suporte cheltuielile pentru repatrierea romanilor decedati in strainatate, daca familiile acestora nu-si permit.

"Proiectul prevede ca DRP sa acorde 1% din fonduril primite pentru aceste cazuri. Ar fi absurd sa nu fie votat", a spus Brinza. Proiectul de lege va intra in dezbaterea Parlamentului in toamna.

Cristian Rizea (PSD): Branza a furat ideea de la mine

Liderul PSD Diaspora, Cristian Rizea, sustine ca acest proiect este binevenit, insa William Branza a furat ideea de la el.

"Propunerea este de mai de mult, colegii de la partid stiu, dar n-am vrut sa ies cu ea public, am preferat sa vedem ce impact bugetar ar insemna. Nu-mi place sa ies public cu anumite lucruri, sa dai impresia ca uite ce face USL si apoi sa nu se mai poata realiza, din motive obiective.

Acum, vad ca domnul Branza a furat aceasta idee. Eu stiu cand am spus-o, la o intalnire cu comunitatea romana din Italia, anul trecut, acolo au mai fost niste persoane care cred ca i-au transmis aceste lucruri si a iesit dansul cu asta, exact de cand a intrat in opozitie", a declarat Rizea pentru Ziare.com.

Justificarea PSD pentru injumatatirea numarului sectiilor de vot din diaspora

Rizea a spus ca nu i-a reprosat nimic lui Branza.

"Ce sa-i spun, l-am lasat in pace, important este sa facem ceva. Trebuie fixat un plafon, sa beneficieze de ajutor numai familiile cu adevarat nevoiase si sa vedem care este impactul bugetar", a completat deputatul PSD.

In replica, William Branza sustine ca proiectul de lege face parte din programul sau politic din 2008, atunci cand a candidat pentru mandatul de reprezentant al diasporei.

Rizea (PSD) spune ca a fost amenintat cu moartea de varul lui Branza (PDL)

"Nu vreau sa polemizez cu un individ ca asta. Nu stiu cine este individul asta, habar n-am. Cand unii isi puneau problema cum sa scape de dosarele penale, eu ma gandeam la nevoile romanilor de afara.

Din '96 stau in Spania, am mai multa practica decat un individ care vine acum si spune si el ca se ocupa. E normal sa ma preocupe. Dupa 20 de ani de stat in strainatate cunosc problemele de acolo, atunci e clar ca copiez pe toata lumea care a venit de ieri sa se ocupe de diaspora", a concluzionat ironic deputatul PDL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#William Branza morti Europa, #Branza repatriere romani, #Branza romani morga Europa, #William Branza Cristian Rizea , #stiri William Branza