1.000.000 de euro, sechestrat in Primaria Mircesti

   

Norocul chior a navalit peste comuna Mircesti in anul 2010, atunci cand primaria a reusit sa acceseze pe masura 1.2.5, un proiect in valoare de un milion de euro pentru dezvoltarea infrastructurii din localitate.

Odata ce proiectul a fost acceptat, au intervenit si disputele pe pomana europeana. Deranjat de anumite derapaje sesizate in legatura cu directia pe care se vehicula ca ar urma sa o ia acel milion de euro, "un grup de consilieri" fara puterea reprezentarii intereselor comunitatii a sesizat toate aceste anomalii, printro... anonima. "La noi in sat sa aprobat, in 2010, sa se faca 5 km de drum, dar pana la acest moment nu sa facut nimic, pentru ca primarul comunei are o firma preferata din Iasi, Huge Construct, catre care vrea sa trimita banii. Acest lucru nu se prea poate, pentru ca a fost respins de la Bucuresti de vreo 5 ori caietul de sarcini, pentru ca primarul vroia sa puna niste conditii astfel incat altcineva sa nu mai participe la licitatie. In comisia de licitatie se face presiune asupra membrilor ca aceasta firma sa iasa castigatoare, cu toate e pe locul trei", arata grupul consilierilor reclamanti.

Nimeni nu stie nimic

Despre astfel de ganduri ascunse ale primarului au auzit si alti reprezentanti ai comunitatii, printre care si Gilda Loghin, presedinta Organizatiei PDL din localitate, care a afirmat ca "primarul a facut caietul de sarcini in asa fel incat firma aia sa faca o oferta lipsita de orice concurenta". Pentru mai multe detalii legate de dedesubturile acestei licitatii fara sfarsit, democratliberala nea indicat drept cel mai potrivit om chiar pe viceprimarul comunei, Alois Bursuc. "Acolo sunt niste treburi ciudate, dar nu as vrea sa fiu bagat la ziar. Sa facut licitatia pe data de 10 aprilie, parca stiu ca a fost declarata castigatoare firma Ted Construct din Iasi. Dar, ca sa va spun mai multe despre lucrurile astea, hai sa ne vedem sambata, ca vin la Iasi la meci!", nea invitat viceprimarul atotstiutor si tainic marturisitor.

"In 2010, inspectorii Curtiide Conturi au descoperit nereguli majore la unele contracte de lucrari si de achizitii din comuna, prejudiciul fiind de un milion de lei"

Primarul a pierdut urma milionului de euro

Investitia in jurul careia sa creat atata apasare vizeaza asfaltarea unei portiuni de 4,3 kilometrii de drum, care vaprelua traficul greu din comunaMircesti, fapt ce va duce la evitarea degradarii atat a drumului comunal existent, cat si a cladirilor din localitate. Necesitatea acestei sosele de centura a Mircestiului a derivat atat din cele doua situatii, cat si din faptul ca, impotriva traficului greu, nici una dintre solutii, precum limitatoarele de inaltime montate la intrarea in comuna sau indicatoarele rutiere, nu au dat randament. Drept urmare, executivul comunei a considerat ca singura solutie este crearea unei rute separate care sa preia traficul greu. Potrivit proiectului, noua sosea ar urma sa tranziteze o exploatatie agricola, urmand sa lege bariera de la Mircesti de Drumul European E85.Pentru aceasta ruta ocolitoare, care va facilita accesul localnicilor catre terenurileagricole din comuna si va prelungi durata de viata a vechilor constructii din vatra satului, pe data de 16 martie a acestui an a fost anuntata prima etapa din implementarea acestui proiect european, respectiv licitatia de lucrari la care sau inscris un numar de 10 firme printre care Com Beton, Constructii Feroviare Iasi, Ted Construct, Eky Sam sau Huge Construct. "Din cate stiu, licitatia a fost organizata, dar trebuie sa treaca acea perioada de gratie pentru depunerea contestatiilor. Nu stiu ce firma a fost declarata castigatoare deoarece nu am facut parte din comisie. Proiectul a fost declarat eligibil in anul 2010, iar din septembrie 2011 sa inceput transmiterea caietului de sarcini catre ANRMAP pentru licitatia de lucrari. In vreo cinci randuri am primit documentatia inapoi pe motiv ca ar fi neconforma, si tot de fiecare data reprezentantii ANRMAP au evitat sa ne ofere vreun motiv sau sa ne faca vreo recomandare. Singurul raspuns a fost acela ca trebuie sa consultam nu stiu ce site si ca legislatia sa modificat. In cursul zilei de vineri, 20 aprilie, ar trebui sa stim castigatorul", nea declarat Petre Antalut (PNL), primarul comunei Mircesti.

Comuna Mircesti nu se afla la primul scandal cu cantec in ce priveste achizitiile publice. In cursul anului 2010, inspectorii Curtiide Conturi au descoperit nereguli majore la unele contracte de lucrari, dar si la contractele de achizitii de utilaje, prejudiciul fiind de un milion de lei, suma ce provenea din platile efectuate in avanscatre firma Oden Trade SRL pentru constructia caminului cultural, fararespectarea dispozitiilor legale, dar si din achizitia fara licitatie a unui buldoexcavator. (Nelu Paunescu)
Joi, 19 Aprilie 2012, ora 03:02
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 1227 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
(EXCLUSIV-FOTO) Impact dur in zona Tatarasi. O masina s-a rasturnat cu rotile in sus
Un accident grav a avut loc in aceasta noapte, in apropiere de miezul noptii. Doua autoturisme ...
LIVE-TEXT: Moldova vrea autostrada: "Razesii" invadeaza Capitala cu motoare
LIVE-TEXT: Moldova vrea autostrada: "Razesii" cu motoare invadeaza Capitala UPDATE: 7.30 : Coloana ...
Avem primul pod peste Bahlui. Deocamdata, doar pe hartie!
Toate proiectele analizate ieri in cadrul sedintei CLM Iasi au fost aprobate * printre acestea se ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor