O pensionara cere daune morale de la Corneliu Rusu Banu

   

O ancheta privind un exVIP al Iasului in care cuvantul de ordine pare sa fie discretia maxima le da de lucru judecatorilor. Maria Cucu, din Targu Frumos, cere de la fostul prefect si apoi subprefect Corneliu Rusu Banu 3.000 de lei

Istoria care ia adus pe cei doi in fata procurorilor este legata de probleme funciare. In 1993, dnei Cucu iau fost retrocedate 4,53 hectare de teren. Mai tarziu, spunand ca a aflat de la sateni ca parintii sai mai aveau pamant la Braesti neinscris in documentele agricole, femeia a cerut retrocedarea a inca 5 hectare. Solicitarea ia fost respinsa de autoritati, iar de aici istoria a inceput sa se tulbure. Dna Cucu a facut contestatie, respinsa in vara lui 2003 de Comisia Judeteana de Fond Funciar (CJFF) pe motiv ca nu a facut dovada predarii terenului vizat catre stat si nici a calitatii sale de mostenitor. O alta hotarare a CJFF, de admitere a contestatiei si obligare a autoritatilor locale sai dea terenul, a ajuns insa in 2004 la primarul Vasile Butnaru. Gospodarul sef a facut plangere penala pentru fals si uz de fals.

O istorie dubioasa

Sarcina oamenilor legii de a afla cum a fost emisa cea de a doua hotarare sa dovedit dificila. Dna Cucu lea spus anchetatorilor ca a primit actul de la secretarul Primariei Targu Frumos, Mihai Tucan. "Ambele exemplare de hotarare poarta stampila numarul 3 a Prefecturii, ceea cu inseamna ca au fost redactate si stampilate in incinta Prefecturii. Prima hotarare a fost semnata de subprefectul Corneliu Rusu Banu, iar cea de a doua poarta o semnatura contrafacuta, cu caractere apropiate celei originale", a concluzionat subcomisarul Florin Hutanu. Din acelasi referat de terminare a urmaririi penale semnat de politist rezulta ca, potrivit dnei Cucu, aceasta ia adresat direct multumiri subprefectului Rusu Banu pentru felul in care a ajutato. Acesta iar fi raspuns "multumirile le merita viceprimarul, care va sustinut cel mai mult".

Oamenii legii mai erau siguri ca septuagenara "nu a alterat in niciun mod continutul hotararii de admitere a contestatiei considerata a fi falsa si nici nu era posibil sa aplice acesteia stampila 3 a Prefecturii in original. Expresiile folosite in tehnoredactarea actului sunt uzitate de functionarii Prefecturii, referinduse strict, clar si concis la terminologia membrilor Comisiei Judetene de Fond Funciar".

Nu la fel stateau lucrurile in privinta dlui Rusu Banu, pentru care sa propus chiar trimiterea in judecata pentru fals intelectual, iar in unul dintre actele depuse la dosar exista si o mentiune privind prezentarea materialului de urmarire penala. "Audiat cu privire la aspectele rezultate din cercetari, Corneliu Rusu Banu nu neaga ca semnatura de pe hotararea in litigiu ii apartine, dar precizeaza ca nu cunoaste in ce imprejurari a fost semnata acea hotarare. (...) Din cercetari nu sa putut stabili cine a fost persoana care a redactat hotararea in litigiu si in ce conditii a ajuns sa fie semnata de Corneliu Rusu Banu", au mai spus politistii.

Ce sa intamplat mai departe in ancheta, schimband radical cursul acesteia, e un mister. Procurorii Parchetului de pe langa Tribunal au refuzat sa ofere orice detalii. "In conformitate cu dispozitiile articolului 7 alineatul 1 din Legea 544/2001, va comunicam ca nu va putem furniza informatiile solicitate, intrucat, potrivit articolului 12 litera d din Legea 544, acestea sunt exceptate de la liberul acces", se arata intrun fax semnat de purtatorul de cuvant Carmina Pascal. Articolul vizat se refera la faptul ca sunt acceptate de la liberul acces informatiile privind... datele personale.

Na reusit din prima, incearca iarasi

Dna Cucu lea spus acum judecatorilor ca anii de cercetari au marcato profund. "Am fost anchetata trei ani. Mam imbolnavit, am cheltuit putina mea pensie pentru medicamente, drumuri la tribunal si taxe judiciare", lea spus batrana judecatorilor.

De altfel, acesta nu este primul proces deschis de femeie autoritatilor. In 2009, ea a dat in judecata Prefectura, cerand daune de 20.000 de lei tot din cauza anchetei procurorilor. "Sunt in varsta de 75 de ani, bolnava cu probleme de vedere, am cataracta la ambii ochi. Nu am facut eu falsul. Aceasta ancheta a avut un efect dezastruos asupra sanatatii mele, asupra moralului, asupra onoarei mele. Oamenii care ma cunosteau au inceput sa ma ocoleasca, privinduma cu suspiciune sau ignoranduma. Nu am fost niciodata in prefectura sa stiu unde are biroul prefectul, unde e tinuta stampila, nu am stiut niciodata biroul unde se tineau sedintele de fond funciar", se plangea atunci femeia. Acea actiune a fost insa respinsa, pe motiv ca Prefectura nu are calitate procesuala pasiva.

Dl Rusu Banu sa aratat zgarcit in comentarii privind noul proces deschis de pensionara. "Nam ce spune, nu stiu nimic. A fost un dosar penal, in care sa decis neinceperea urmaririi penale si pentru mine, si pentru dna Cucu", nea declarat fostul subprefect.

Potrivit actelor depuse la dosar, dna Cucu sa plans si Curtii Europene a Drepturilor Omului. La Judecatoria Iasi, procesul va continua pe 21 februarie, dupa ce la un prim termen a fost lipsa de procedura. Poate macar acum magistratii se vor lamuri ce au facut procurorii si tin ascuns sub pres... (S.Czeller)

"Aceasta ancheta a avut un efect dezastruos asupra sanatatii mele, asupra moralului, asupra onoarei mele" - Maria Cucu

"A fost un dosar penal, in care sa decis neinceperea urmaririi penale si pentru mine, si pentru dna Cucu" - Corneliu Rusu Banu
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 03:01
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
SOCANT! Risc urias in sute de blocuri din Iasi. Tragedii inimaginabile se pot petrece
Ce au gasit pompierii in blocul care a luat foc alaltaseara, unde din fericire nu au fost victime, ...
Turn cu 26 de etaje langa Iulius Mall. Una din cele mai mari cladiri de birouri din tara va fi la Iasi
Doua noi cladiri cu mai multe niveluri urmeaza sa fie construite cat de curand in parcarea laterala, ...
FOTO: La un pas de TRAGEDIE in municipiul Iasi. Cine-i opreste pe acesti soferi inconstienti?
Un tanar sofer a fost pe punctul de a provoca o tragedie in seara de 16 februarie 2019, pe soseaua ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor