Iasul are nevoie de 1.000 de cadre medicale

   

Surse din mediul sanitar iesean sustin ca in urmatoarea sedinta de Guvern urmeaza sa se aprobe deblocarea posturilor in sanatate. Asteptarile au la baza o recenta declaratie a ministrului de resort Ladislau Ritli, prin care anunta ca o treime din cele circa 45.000 de posturi vacante din sistemul sanitar vor fi deblocate, printrun proiect de ordonanta de urgenta. "In prima etapa, avem un proiect de OUG care modifica Legea 283/2011 in sensul de a excepta sistemul sanitar de aceste prevederi legale. Prin deblocarea posturilor, ne propunem sa acoperim numai strictul necesar pentru urgentele majore", a precizat ministrul Sanatatii Ladislau Ritli.

Sanatatea ieseana are nevoie de 1.000 de posturi

In unitatile sanitare iesene ar fi nevoie urgent deblocate aproape 1.000 de posturi. Cele mai multe posturi ar urma sa fie distribuite la Institutul Regional de Oncologie (IRO) care are nevoie de cel putin 340 de posturi. Chiar daca IRO sia deschis portile in noua locatie de numai doua zile, unitatea va functiona cu un deficit major de personal. Pana acum, Ministerul Sanatatii a deblocat numai 50 de posturi pentru aceasta unitate, in conditiile in care, teoretic, pentru ca IRO sasi inceapa activitatea ar mai trebui deblocate inca 530. Ministerul Sanatatii ar mai trebui sa scoata 340 de posturi la concurs, pentru ca 140 sunt ocupate deja prin transferul personalului de la clinicile de Oncologie si Hematologie de la Spitalul "Sf. Spiridon". Din cele 340 de posturi scoase la concurs, 105 de posturi sunt destinate pentru medici specialisti in oncologie, chirurgie, radioterapie si anestezie si terapie intensiva. Spitalul "Sf. Spiridon" este a doua unitate in care deficitul de personal pune in pericol activitatea medicala. Conducerea unitatii a solicitat recent Ministerul Sanatatii urgentarea procedurii de deblocare a posturilor. Spitalul are nevoie sa angajeze 255 de cadre medicale."Lipsa de personal a devenit principala problema a spitalului. Cautam solutii, insa fara deblocarea posturilor suntem neputinciosi. In acest moment, Spitalul Sf. Spiridon lucreaza cu mai putin de jumatate din medicii de care ar avea nevoie. Conform normativului de personal, in spital exista 546 de posturi de medici, iar in momentul de fata doar 313 dintre aceste posturi sunt ocupate, alte 233 fiind libere. Noi am cerut 255 de posturi, din care numai 200 sunt posturi pentru medici pe specialitatile: anestezie si terapie intensiva, medicina interna, medicina de urgenta, diabet. Situatia este critica pentru ca, daca maine unul dintre medici se imbolnaveste, programul garzilor este dat peste cap", nea spus ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi.

Daca se va da unda verde la angajari in sanatate, spitalele iesene ar scoate la concurs numai posturile absolut necesare. Astfel, Spitalul de Neurochirurgie ar avea nevoie de 50 de posturi de cadre medicale, Spitalul de Boli Infectioase 37, Spitalul "Elena Doamna" 38, Spitalul "Cuza Voda" - 53, Spitalul de Recuperare 33, Spitalul "Sf. Maria" 31, Spitalul "Socola" 15 si Spitalul de Pneumoftiziologie 25 de posturi.

Managerii de spitale spun ca necesarul de personal ar fi mult mai mare, insa angajarile sunt limitate si de respectarea procentului de 70 la suta privind cheltuielile de personal. "Daca deblocarea posturilor va fi limitata de respectarea procentului de 70 de suta din cheltuielile de personal, atunci managerii de spitale nu isi vor permite sa angajeze nici macar personalul de care are absoluta nevoie", nea spus ec. Dumitru Filipeanu, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie. Si managerul Spitalului "Socola" spune ca ar trebui facute schimbari privind incadrarea in bugetul de 70 la suta privind cheltuielile de personal. "In privinta cheltuielilor de personal ar trebui sa se ia in calcul 70 la suta din bugetul total al spitalului, nu 70 la suta din bugetul lunar primit de la Casa Judeteana de Asigurari", a opinat prof. dr. Calin Scripcaru, managerul Spitalului "Socola".

"Daca unul dintre medici se imbolnaveste, programul garzilor este dat peste cap" ec. Ioan Barliba, managerul Spitalului "Sf. Spiridon" Iasi

Noua lege a sanatatii, menita sa stopeze exodul medicilor

Drept raspuns la aceasta situatie, Ministerul de resort intentioneaza ca noua Lege a Sanatatii sa le ofere managerilor de spitale posibilitatea de ai stimula pe medici. Discutiile din ultimele saptamani pe legea care urmeaza sa inlocuiasca multdisputatul proiect retras din dezbatere publica au condus deja la cateva concluzii. "Din consultarile de pana acum pe subiectul noului proiect de lege, o pozitie unanima care a reiesit este ca se impune reorganizarea spitalelor ca institutii nebugetare, care sa permita un management mai bun si o salarizare a medicilor dupa volumul de munca si dupa performante. Unitatile sanitare vor fi organizate in fundatii", sustine ieseanul Vasile Cepoi, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

De la inceput anului, peste 200 de medici au plecat in strainatate

La Iasi, numai de la inceputul acestui an au plecat peste hotare 200 de medici specialisti si rezidenti. Nici unul dintre acestia nu a anuntat ca ar intentiona sa se intoarca vreodata la vechile locuri de munca. "Specialistii ieseni merg sa lucreze in principal in tari precum Belgia, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania si Portugalia. Cele mai multe solicitari din strainatate vin pentru medicii cu specializari in ORL, cardiologie, traumatologie, neurologie si ortopedie, dar foarte cautati sunt si stomatologii, psihiatrii, anestezistii, oncologii si oftalmologii", nea spus prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Motivul principal pentru care halatele albe au plecat din tara sunt salariile foarte mici pe care le ofera sistemul romanesc in raport cu cele care se castiga in vestul Europei. In urma lor a ramas o situatie atat de dramatica, incat in unele spitale nu se mai pot efectua interventii chirurgicale, din lipsa specialistilor. Si mai grav este ca locurile ramase goale nu pot fi acoperite, in conditiile in care posturile din sistemul sanitar sunt blocate de ani buni. Implicit, calitatea actului medical a coborat la cote de avarie. (Cristina Mihaila)
Marti, 27 Martie 2012, ora 03:02
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 772 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
(EXCLUSIV-FOTO) Impact dur in zona Tatarasi. O masina s-a rasturnat cu rotile in sus
Un accident grav a avut loc in aceasta noapte, in apropiere de miezul noptii. Doua autoturisme ...
LIVE-TEXT: Moldova vrea autostrada: "Razesii" invadeaza Capitala cu motoare
LIVE-TEXT: Moldova vrea autostrada: "Razesii" cu motoare invadeaza Capitala UPDATE: 7.30 : Coloana ...
Avem primul pod peste Bahlui. Deocamdata, doar pe hartie!
Toate proiectele analizate ieri in cadrul sedintei CLM Iasi au fost aprobate * printre acestea se ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor