Cele 50 de umbre ale Iasului

   

Incepand de anul trecut, Primaria Municipiului Iasi, in parteneriat cu cetatenii, au demarat creionarea unei viziuni de dezvoltare actualizata, care sa aiba in vedere nevoile si asteptarile actorilor locali din oras si Zona Metropolitana Iasi. Toate aceste lucruri au fost cuprinse in Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana (SIDU), document a carui versiune finala a fost publicat ieri pe site-ul municipalitatii. Studiul scoate in prim-plan atat gradul de satisfactie al iesenilor, dar si problemele care afecteaza dezvoltarea municipiului, concluzia fiind ca acestea din urma sunt complexe si din domenii variate. Astfel, cetatenii au identificat peste 50 de probleme majore, vorbind despre ele la general sau identificandu-le cat se poate de clar. Este vorba despre transportul public si infrastructura de transport, lipsa autostrazilor care sa lege Iasul de sudul si vestul tarii, numarul de locuri in spitale, nivelul intretinerii, conexiunile cu localitatile adiacente, starea strazilor, coruptia din institutii, educatia si infrastructura sanitara, pietele agroalimentare, nivelul economic scazut, integrarea romilor, lipsa trotuarelor, dezafectarea fabricilor si uzinelor, cainii fara stapan, persoane fara adapost, insuficienta spatiilor verzi, lipsa locurilor de munca, gradul de curatenie in oras, locuintele/reabilitarea acestora, poluarea, lipsa locurilor de parcare, traficul dificil, lipsa infrastructurii pentru sport, siguranta cetateanului, lipsa unei Sali Polivalente, administratia publica, spiritul civic, neimplicarea resurselor umane in evolutia comunitatii, lipsa unui plan urbanistic viabil, informarea cetatenilor cu privire la problemele orasului, lipsa evenimentelor culturale, izolarea fata de restul tarii, reteaua de canalizari, aglomeratia in trafic, centura ocolitoare a orasului, caderea industriei, lipsa WC-urilor publice, lipsa de proiecte civice, nefinalizarea unor proiecte, problema cersetorilor, nivelul ridicat al taxelor si impozitelor, vandalismul, insuficienta locurilor de joaca pentru copii, starea muzeelor si a cinematografelor, autogara, saracia, barurile si terasele de la parterul blocurilor, starea spitalelor, zonele de agrement, insuficienta bazelor sportive, siguranta si ordinea publica.
Nicolina, cartierul cel mai periculos

Sondajul menit a masura perceptia populatiei privind calitatea vietii in Municipiul Iasi scoate in evidenta patru directii deficitare. "Astfel, din punctul de vedere al sigurantei in spatiul public, se poate remarca un grad ridicat de nesiguranta perceput de respondenti, 31,7% declarand ca nu se simt deloc in siguranta noaptea, in cartiere", spun autorii sondajului. Alti12,6% dintre respondenti au sustinut acelasi lucru, fara a face insa diferenta intre zi si noapte. Analizand situatia in functie de cartierul de provenienta, cel mai ridicat grad de nesiguranta a fost inregistrat la nivelul cartierului Nicolina (60%), urmat de Centru (54,2%), Copou (51,8%), Mircea cel Batran (47,1%), Alexandru cel Bun (46,4%), Podu Ros (45,5%), Canta (43,5%), Dacia (40,9%), Tatarasi (37%), Cantemir (35%) si Pacurari (31,9%).

Cartiere fara pavele si locuri de parcare

In ceea ce priveste infrastructura fizica din zona de locuire, se remarca preponderenta respondentilor nemultumiti cu privire la starea aleilor si

trotuarelor si, in special, cu privire la spatiile de parcare. "In numai trei dintre cartierele analizate, procentul persoanelor multumite sau foarte multumite de aleile si trotuarele zonei in care locuiesc este mai mare decat cel al respondentilor nemultumiti. Este vorba de Tatarasi (39,13%), Alexandru cel Bun (37,5%) si Nicolina (33,9%)", se mai arata in document. Procentul cel mai ridicat al respondentilor nemultumiti se inregistreaza la nivelul cartierelor Galata (57,14%) si Mircea cel Batran (52,94%). "In ceea ce priveste accesul la spatii de parcare, la nivelul tuturor cartierelor s-a inregistrat o perceptie generala negativa. Cartierele cu cel mai ridicat procent al respondentilor nemultumiti sunt: Galata (64,71%) Nicolina (64,21%), Cantemir (60%) si Mircea cel Batran cu 58,8%", mai spun autorii studiului.

Iesenii s-au mai aratat nemultumiti de numarul locurilor din crese si gradinite, de calitatea actului medical si de numarul paturilor din spitale. Dan CONSTANTINESCU

54,2%

Este gradul de nesiguranta sesizat de locuitorii din centrul Iasului
Marti, 16 Mai 2017, ora 06:18
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 170 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
FOTO: Cel mai "salbatic" parc din Iasi. O oaza intinsa de liniste, uitata de autoritati
O oaza extinsa de liniste este ascunsa intre cartierele Tatarasi si Metalurgie. Este vorba despre ...
EXCLUSIV: Doua soferite si-au facut praf masinile dupa un impact puternic langa UMF
Doua autoturisme conduse de femei au intrat in coliziune in fata UMF Iasi. Accidentul a avut loc ...
FOTO: Recunoasteti cladirea din imagini? Va deveni emblema a Iasului
Cladirea din imagini va fi consolidata si transformata intr-un centru multifunctional care va ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor