Cum se va imparti bugetul-mamut al Iasului

   

Propunerea de buget pe acest an a fost lansata in dezbatere publica, urmand sa fie supusa, astazi, votului Consiliului Local Iasi. Bugetul total pentru acest an, din resurse proprii, este de 667 milioane lei, mai mare cu aproximativ 14 milioane de lei fata de resursele proprii ale anului 2015. La acest buget se adauga si o suma din excedentul anului trecut, de aproape 60 milioane lei, fix cat va fi alocat pentru saracii Iasului. Pe parcursul derularii bugetare a anului in curs, vor mai fi sume care se vor intoarce din rambursari, din proiectele implementate in anii precedenti, care sunt estimate la circa 30 de milioane de lei. Un capitol important este cel al dezvoltarii retelei scolare, unde se prevede o suma cu 20% mai mare decat in 2015. Totodata, se are in vedere continuarea acelor proiecte europene incepute in anii precedenti, cu termen de finalizare luna iunie.
Este vorba despre finalizarea caminului de pensionari "Sf. Parascheva" din Copou, extinderea Liceului "Grigore Moisil", punerea in functiune a investitiei de la CET II Holboca si reabilitarea termica a celor trei blocuri turn din Piata Unirii.

26 de milioane lei pentru peticirea strazilor

Punctual, din acest buget, Primaria Iasi va sustine in continuare dezvoltarea retelei rutiere a municipiului, cu o suma de aproximativ 42 de milioane lei, din care 26 de milioane lei se vor duce spre lucrari de intretinere si 15 milioane lei in lucrari de investitii noi, la care se adauga o suma de circa 8,3 milioane lei pentru modernizari de trotuare. In ce priveste lucrarile noi de investitii, edilii au tinut sa puncteze strazile Visan si Petru Culianu, ce vor intra in lucrari de modernizare incepand din primavara. Valoarea acestor investitii este de aproximativ 4,7 milioane lei, urmand ca diferenta pana la 15 milioane lei sa fie alocata unui pachet de strazi si pavelarii trotuarelor, care vor face obiectul unei noi dezbateri publice.

60 de autobuze noi in oras?

Pentru salubrizarea orasului se vor aloca 17 milioane lei, in atentia edililor intrand si cele aproximativ 126 de spatii de joaca, din care doar 50 vor fi modernizate in acest an. "Intentionam sa alocam o suma de 19 milioane lei pentru intretinerea spatiilor verzi, o suma care acopera intreg municipiul Iasi, inclusiv zonele impadurite, zonele de agrement, bazele sportive si toate parcurile publice", a precizat primarul interimar Mihai Chirica. Un proiect important pe care Primaria l-a abordat in 2015 se refera la modernizarea transportului public de calatori, la sfarsitul lunii februarie avand loc prima licitatie pentru a aduce autobuze noi. Pe baza proiectiei bugetare, municipalitatea doreste sa completeze parcul regiei de transport cu inca 10 autobuze Euro 6, la care se vor adauga sumele necesare pentru finantarea unui pachet de autobuze ecologice, care sa completeze parcul cu pana la 60 de unitati. "De asemenea, continuam si in acest an sa alocam bani pentru calea de rulare tramvai. Vrem sa alocam suma de 44 milioane lei pentru subventii de calatorie la toate persoanele care beneficiaza prin lege, dar si pentru studentii din Iasi. Vrem sa mai alocam 14 milioane de lei pentru a asigura un iluminat public care sa contribuie la siguranta cetatenilor, la care se adauga si programele de dezvoltare a retelei de supraveghere video", a detaliat Mihai Chirica.

Fotbalul, nelipsit in an electoral

La randul lor, unitatile sanitare administrate de catre municipalitate, Spitalul Clinic de Recuperare si Spitalul Clinic C. I. Parhon, vor beneficia de noi investitii in valoare de 3,2 milioane de lei. De asemenea, va fi alocata suma de 250 de mii de lei pentru sustinerea activitatii Spitalului "Sf. Spiridon" si a SMURD. Protectia sociala a iesenilor se regaseste intr-un important capitol al cheltuielilor bugetare, 60 milioane lei urmand a fi alocate pentru intreaga activitate de asistenta sociala a municipiului, jumatate din suma provenind de la bugetul de stat. Proiectul de buget pe 2016 prevede sustinerea cu 7,4 milioane de lei a echipei de fotbal a Iasului si cresterea resurselor alocate echipelor de handbal, volei, tir, sah, scrima.

Nu in ultimul rand, peste 214 milioane lei vor fi directionate spre sprijinirea educatiei.

Vor continua investitiile in infrastructura scolara, 11 milioane de lei urmand a fi folosite pentru modernizarea gradinitelor, scolilor si liceelor iesene. De asemenea, 27 milioane lei vor fi alocate pentru plata utilitatilor, bunurilor si serviciilor pentru unitatile de invatamant. In plus, municipalitatea va aloca 6,7 milioane lei pentru constructia de locuinte noi si achizitia de imobile. Nelu PAUNESCU

Inca o saptamana de consultari publice

Bugetul pe 2016 include si o serie de fonduri necesare redactarii unor proiecte de mari investitii care vor fi finantate din bugetul local si din fondurile europene alocate in cadrul exercitiului financiar 2014 - 2020. Printre altele, se are in vedere reabilitarea liniilor de tramvai pe traseul Iasi - Dancu, reabilitarea si modernizarea liniilor de tramvai in zonele Cinci Drumuri - Bas Ceaus, Bucsinescu - Calea Chisinaului, Podu Ros - Tesatura, Tepro - Tutora si Podul Sf. Ioan - Dancu, achizitionarea de autobuze, tramvaie si autobuze electrice noi, construirea unei Autogari la standarde europene, construirea a doua noi poduri peste raul Bahlui, reabilitarea cladirii Muzeului de Stiinte Naturale sau infiintarea Muzeului Holocaustului Iesenii vor avea la dispozitie o saptamana pentru a consulta aceasta propunere de buget si a-si exprima opiniile si sugestiile.
Vineri, 29 Ianuarie 2016, ora 06:17
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 118 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Secretul lui TOLEA, magnatul din Iasi cu doua mii de case si cinci masini de lux
Sustine ca nu a avut bani si a pornit de la lopata. Asa a strans 40.000 de euro in Italia. A ...
FOTO&VIDEO: Doua masini distruse dupa un accident pe podul Alexandru
Un accident rutier in care au fost implicate doua autoturisme s-a produs marti dimineata pe podul ...
Cati oameni trebuie sa moara pentru trei pasarele? Cat valoreaza o viata pentru voi?
O familie a fost spulberata pe trecerea de pietoni. Trei copii si mama lor au decedat dupa ce au ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor