Iasul milionului de locuitori, o himera!

   

Desi se estimeaza ca in urmatoarele luni populatia judetului Iasi va atinge cifra de un milion de locuitori, exista posibilitatea ca la Recensamantul Populatiei si Locuintelor din 2021, cand se va afla care este populatia stabila a unitatilor administrativ-teritoriale din Romania (judete, municipii, orase, comune), sa se constate ca populatiaa scazut. Iar asta din cauza faptului ca persoanele de cetatenie romana care nu locuiesc in tara cel putin 12 luni sunt excluse din categoria populatiei rezidente si primesc statutul "statistic" de emigranti.

Ciprian Iftimoaei, directorul Directiei Judetene de

Statistica Iasi, sustine ca, la 1 ianuarie 2019, judetul Iasi avea o populatie dupa domiciliu (actele de identitate) de 949.391 persoane. In perioada 2012-2019, populatia dupa domiciliu a crescut in medie cu 11.602 persoane pe an. Aceasta crestere poate fi explicata prin faptul ca multi cetateni moldoveni au dobandit cetatenia romana si au documente de identitate cu domiciliul permanent in judetul Iasi, unii cetateni din alte judete s-au stabilit la Iasi, respectiv migratia interjudeteana si sporul natural pozitiv al judetului Iasi inregistrat in ultimii ani.
"Pana la organizarea Recensamantului Populatiei si Locuintelor, ramane sa avem in vedere si indicatorul populatia rezidenta sau stabila. Indicatorii privind populatia rezidenta au fost construiti utilizand date prelucrate din surse administrative, date primite de la institutele nationale de statistica a Spaniei si Italiei, baza de date a Eurostat privind populatia si migratia internationala si rezultatele unui model econometric in vederea dimensionarii componentei de migratie internationala", a spus Ciprian Iftimoaei.

Populatia dupa domiciliu la data de 1 ianuarie reprezinta numarul persoanelor cu cetatenie romana si domiciliu pe teritoriul Romaniei, delimitat dupa criterii administrativ-teritoriale. Domiciliul persoanei este adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala, trecuta in actul de identitate, asa cum este luata in evidenta de organele administrative ale statului.

Doar 791.210 locuitori stabili

Daca ne raportam la populatia stabila (rezidenta), la 1 ianuarie 2018, judetul Iasi inregistra 791.210 persoane, in crestere cu 18.231 persoane fata de 1 ianuarie 2012, cand judetul a inregistrat 772.979 persoane. Populatia stabila sau rezidenta se refera la cetatenii romani, straini sau fara cetatenie care in ultimele 12 luni au avut resedinta obisnuita pe raza administrativ-teritoriala a judetului Iasi.
Adica, populatia rezidenta reprezinta populatia de facto, care exclude emigrantii, dar include imigrantii. "Pentru a intelege mai bine, populatia rezidenta cuprinde persoanele care locuiesc (traiesc) pe teritoriul Romaniei pentru o perioada de cel putin 12 luni (adica isi pastreaza resedinta in tara pentru minim un an intreg), indiferent de cetatenia pe care o detin. Cu alte cuvinte, populatia rezidenta cuprinde si cetatenii straini si apatrizii care, daca stau cel putin 12 luni in tara noastra, primesc statutul "statistic" de imigranti. Respectand aceeasi logica, persoanele de cetatenie romana care nu locuiesc in tara cel putin 12 luni sunt excluse din populatia rezidenta si primesc statutul statistic de emigranti", a spus Ciprian Iftimoaei.

De aceea, mai spune directorul Directiei Judetene de

Statistica Iasi
, in diseminarea datelor privind populatia Romaniei, fie ca este vorba de cea care are domiciliul in tara sau cea care are resedinta obisnuita pe teritoriul Romaniei, se precizeaza intotdeauna momentul disponibilitatii indicatorului (de exemplu, populatia rezidenta la 1 ianuarie sau la 1 iulie). Florentina SANDU
Sambata, 15 Iunie 2019, ora 11:53
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Bubuitura de la Iasi: Un meteorit de 8 kg si 16 cm in diametru. Unde a explodat
Cercetatorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din ...
Misterul nedezlegat al unui jaf. Cum a disparut milionul de la Directia Agricola?
Delapidarea uluitoare facuta de casiera Directiei Agricole Iasi impreuna cu contabila institutiei a ...
Dubla-ocolire din Nicolina va deveni istorie
Comisia de Circulatie a stabilit ca autoturismele sa nu mai aiba voie sa circule pe liniile de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor