Mosii de Vara. Rusaliile - Traditii din popor. Ce nu se face niciodata in aceasta zi

   

In popor se spune ca Mosii ar fi fost noua unchesi batrani, care, pe unde mergeau, numai bine si minuni faceau. Se spune ca in zilele premergatoare Mosilor de Vara, sau Mosilor Cireselor, se desteapta toti mortii si se duc pe Valea cu Dor. Acolo gasesc tot ce li s-a dat de pomana in cursul anului. Cine nu gaseste nimic ia tarana in poala si se intoarce mahnit.
Reprezentari mitice feminine, Rusaliile sunt femei fabuloase, fiicele lui Rusalim Imparat, si spirite malefice. Ielele, asa cum li se mai spune, sunt spirite rebele ale mortilor care, dupa ce au parasit mormintele in Joia Mare si au petrecut Pastele cu cei vii, refuza sa se mai intoarca in lacasurile lor pamantene si incep sa faca necazuri oamenilor. Spre deosebire de strigoii mortii, care apar si fac necazuri oamenilor in anotimpul friguros, Ielele se intalnesc vara.

Potrivit traditiei, Ielele sunt fecioare frumoase imbracate in alb, fecioare batrane, spirite sau duhuri rele si locuiesc prin paduri neumblate si neatinse de om, prin vazduh ori prin ostroave pustii. Rusaliile sunt mereu insotite de lautari, danseaza mereu si intind mese pe iarba. Petrec si danseaza mirific, insa muritorii nu au voie sa le vada. Daca sunt zarite de un muritor sau daca, din greseala, cineva calca pe locul pe care au dansat (unde iarba ramane arsa), acesta se imbolnaveste foarte grav de o boala numita, in limbaj popular, "luat de Rusalii". Iar de boala Ielelor se poate scapa doar prin descantec ori prin intrare in hora Calusarilor. In unele zone se spune ca Ielele ursesc copiii la nastere si prezic moartea oamenilor. Ca sa se fereasca de duhurile rele, oamenii isi impodobesc locuintele cu leustean, tei, usturoi, dar incearca si sa imbuneze spiritele mortilor cu ofrandele specifice, pe care le ofera in Sambata Mosilor, ce precede sarbatoarea Rusaliilor.

Cine sunt Mosii

In popor se spune ca Mosii ar fi fost noua unchesi batrani, care, pe unde mergeau, numai bine si minuni faceau. Se spune ca in zilele premergatoare Mosilor de Vara, sau Mosilor Cireselor, se desteapta toti mortii si se duc pe Valea cu Dor. Acolo gasesc tot ce li s-a dat de pomana in cursul anului. Cine nu gaseste nimic ia tarana in poala si se intoarce mahnit. De ziua Mosilor de Vara, femeile impart oale cu apa, pentru ca si cei morti sa aiba cu ce bea apa pe lumea cealalta. In zilele de Mosi se lucreaza orice, dar nu se toarce, caci se crede ca astfel se intorc colacii de la morti indarat. Nu se arunca gunoiul afara din casa din credinta ca va ajunge la morti, care asteapta aceasta zi pentru a capata merinde si bautura.

Nu se matura, ca se da praf in ochii mortilor, care stau dupa usa pana a doua zi, cand, dupa terminarea liturghiei de Rusalii, isi iau zborul catre cer. La Mosii de Vara, femeile dau de pomana vase (din lemn sau de lut, odinioara) pline cu vin, apa, lapte, cu mancare gatita, alaturi de care se pun paine, flori si lumanari aprinse. Vasele se impodobesc cu flori si cirese, asa ca Mosii de Vara mai sunt cunoscuti si ca Mosii Cireselor. In vechime, cofele care se dadeau de pomana erau umplute cu apa de la fantana sau de izvor. Cand cofele erau umplute cu apa, pe ghizdurile fantanii ori langa izvor se lasa cate un ban, ca plata pentru apa si pentru ca pomana sa fie primita.

De Rusalii, tinerii taie crengute de tei, cu care impodobesc gospodaria. In popor exista credinta ca Teiul de Rusalii este foarte util: cand ploua vara cu piatra, se arunca afara cate o crenguta de tei uscat, crezand ca astfel ploaia va inceta. Se mai spune ca in noaptea de Rusalii infloreste feriga si cine o are in casa ii va aduce noroc. Se mai spune in popor ca femeile care ii vor cinsti in fiecare an pe Mosii de Vara nu vor imbatrani prea repede si isi vor pastra sufletul mereu tanar.

Maura ANGHEL
Sambata, 15 Iunie 2019, ora 11:17
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Bubuitura de la Iasi: Un meteorit de 8 kg si 16 cm in diametru. Unde a explodat
Cercetatorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din ...
Misterul nedezlegat al unui jaf. Cum a disparut milionul de la Directia Agricola?
Delapidarea uluitoare facuta de casiera Directiei Agricole Iasi impreuna cu contabila institutiei a ...
Dubla-ocolire din Nicolina va deveni istorie
Comisia de Circulatie a stabilit ca autoturismele sa nu mai aiba voie sa circule pe liniile de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor