Noi investitii la viitoarea Casa a Muzeelor

   

* in total, in fosta cladire a Chesturii de Politie, situata pe strada Vasile Alecsandri, vor fi investiti aproape 20 milioane lei * noul muzeu va cuprinde si o zona dedicata Pogromului, cu o expozitie de colectii unicat de fotografii, manuscrise si obiecte
Viitoarea "Casa a Muzeelor" se afla in plin proces de reabilitare. Constructia, realizata la inceputul secolului XX, sediu al fostei Chesturi de Politie si locul in care a functionat revista "Viata Romaneasca", a fost inclusa in lista monumentelor istorice in 2015. "Este un proiect ambitios, la care s-a muncit in echipa si s-a pus mult suflet pentru ca o cladire cu o valoare importanta pentru acest oras sa fie salvata si redata publicului iubitor de istorie si cultura. Va fi un complex, o Casa a Muzeelor asa cum i s-a spus, care prin varietate va atrage mii de vizitatori anual", a afirmat, in cadrul conferintei, Marieta Afilipoaie, directorul Directiei Proiecte si Dezvoltare Durabila din cadrul Consiliului Judetean Iasi.

La randul sau, Romeo Olteanu, vicepresedintele Consiliului Judetean, a precizat ca lucrarile de reabilitare, incepute in anul 2018, sunt realizate, in prezent, in proportie de 90 la suta. "Pana acum, zidurile cladirii au fost restaurate, iar sarpanta a fost inlocuita. Mai sunt cateva amenajari de facut la interiorul cladirii, la care se adauga cele de la curtea din incinta. Echipele lucreaza permanent in colaborare cu specialisti si istorici, astfel incat, in final, muzeul sa isi recapete adevarata valoare", a mentionat Romeo Olteanu.

Viitoarea "Casa a Muzeelor" va avea o sala destinata primelor tiparituri, o sala a alfabetului si Sala "Dacia Literara". Vizitatorii vor putea admira expozitii dedicate scriitorilor Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creanga si I.L. Caragiale. Noul muzeu va cuprinde si o zona dedicata Pogromului cu o expozitie de colectii unicat de fotografii, manuscrise si obiecte. Pe vizitatori ii va astepta si o sala a instrumentelor de scris (cu o zona interactiva unde publicul va putea scrie cu pene si tocuri, pe hartii vechi), precum si o alta a vocilor literare unde publicul ii va putea asculta pe o parte dintre scriitori clasici la cele cateva telefoane care vor fi amplasate aici.

Contractul pentru consolidarea, refunctionalizarea si mansardarea viitoarei "Case a Muzeelor" a fost semnat la inceputul acestei luni.

Valoarea totala a proiectului este de 16.587.377,94 lei, iar cea a contractului de servicii de proiectare si executie lucrari, inclusiv asistenta tehnica din partea proiectantului: 2.749.826,48 lei, fara TVA. Termenul de executie a lucrarilor este de 12 luni.

Sursa de finantare pentru acest proiect este Programul Operational Regional (POR) 2014 -2020, Axa prioritara 5 - Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, Prioritatea de investitii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural. Florentina SANDU
Luni, 22 Iulie 2019, ora 18:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
EXCLUSIV-FOTO: Schimbarea la fata a zonei centrale. Iasul, ca o metropola
"Ziarul de Iasi" va prezinta astazi, in premiera, detalii despre extinderea ansamblului Palas. ...
Primarul Chirica a dispus concedierea unui agent al Politiei Locale
Acesta s-a "remarcat" dupa ce l-a amendat pe paznicul de la Palatul Braunstein, care s-a luat la ...
Gheata albastra descoperita in curtea unei familii din Iasi. Explicatia este dezgustatoare FOTO
00:00 01:09 space play / pause q unload | stop f fullscreen shift + ← → slower / ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor