Pasaje auto in fata Casei Patrate si in intersectia de la Hotel Europa

   

Doua dintre ideile urbanistice ale regretatului arhitect, George Carapanu, au fost transpuse in tot atatea Planuri Urbanistice Zonale si planuri de circulatie pe zona centrala a Iasului care, inserate in noul PUG al Iasului sau independente de acesta, ar putea schimba intregul trafic din zona centrala a Iasului. Practic, in ideile arhitectului iesean, transpuse in planse, este schitata intentia construirii a doua pasaje subterane care sa strapunga o singura artera, in extremitatile ei, fiind vorba de bulevardul Anastasie Panu. "Sunt doua PUZ-uri care au fost facute pentru zona centrala, care ar trebui sa intre in analiza noului PUG al Iasului, dar s-a hotarat sa fie analizate separat, pentru a nu mai complica PUG-ul cu PUZ-uri sau cu alte date. Acu vrem sa vedem PUG-ul aprobat si dupa o sa venim si cu aceste PUZ-uri", a declarat viceprimarul Radu Botez.
Citeste si Planul secret pentru decongestionarea intersectiilor

Un alt bulevard, transformat in pietonal

Potrivit acestor planuri, se doreste ca intersectia de la Hotel Europa cu Elena Domna, sa fie strapunsa printr-un pasaj care sa porneasca de undeva din dreptul Hotelului Europa, ca apoi sa continue spre Tatarasi si Tudor Vladimirescu. "Tunelul de pe A. Panu spre zona din jos, pe Bas Ceaus, ar urma sa afecteze doar 2-3 proprietati. Tot in aceasta zona ar urma sa se faca jonctiunea cu b-dul Independentei. La fel, se doreste, dar asta nu e realizabil decat pe fonduri europene, fata de pasajul de la Europa care poate fi facut si pe banii Primariei, un tunel in care sa se intre din fata Consiliului Judetean si sa ajunga pe strada Palat. Pe portiunea de la strada Timpul, de dinainte de CJ si pana pe strada Palat, se doreste a fi zona pietonala. Noi am prevazut si acest plan, dar nu stiu cat de realizabil este ", a spus viceprimarul Iasului.

Restrictii de construire pe Sf. Andrei si Petru Movila

Aceste planuri ating si arterele Sf. Andrei si Petru Movila care se doreste a fi extinse. "Prin PUG, nu va mai primi nimeni un aviz de constructie la o anumita distanta de axul drumului, pentru a ne permite largirea strazii", a precizat Radu Botez. Municipiul Iasi va lansa noul Plan Urbanistic General (PUG), cel mai probabil la sfarsirtul acestui an, in conditiile in care, analiza documentatiilor si avizarea planului in sine, dureaza mai bine de jumatate de an. Odata aprobat de catre Consiliul Local al Municipiului Iasi, PUG va constitui documentatia de baza in vederea elaborarii si corelarii politicilor locale de dezvoltare, precum si in vederea eliberarii certificatelor de urbanism, respectiv a autorizatiilor de construire. Totodata, PUG va conditiona aprobarea de catre Consiliul Local a documentatiilor pentru Planurile Urbanistice Zonale si Planurile Urbanistice de Detaliu. PUG va avea o valabilitate de 10 ani din momentul adoptarii in Consiliul Local.

Nelu PAUNESCU
Sambata, 14 Ianuarie 2017, ora 06:17
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 172 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
(IMAGINI EXCLUSIVE) Asa va arata viitorul pasaj aerian din Podu Ros. Doua noi sensuri giratorii aeriene
Municipalitatea a "batut in cuie" noul plan de fluidizare a celei mai complicate intersectii din ...
EXCLUSIV: Sentinta-bomba, aseara! Cel mai smecher primar din Iasi, la puscarie
Sforarul Ioan Leonte, ex-primar in Gorban si fost sef al Protectiei Consumatorului, a fost ...
Cine va canta la Revelionul in strada de la Iasi. Evenimentul finantat de primarie va costa 600.000 de lei
Municipalitatea din Iasi a stabilit artistii care vor canta de Revelion in centrul orasului. ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor