Primul Razboi Mondial reflectat in presa vremii. Ziarul "Evenimentul" acum 100 de ani - 7 octombrie 1917 GALERIE FOTO

   

NOTA: Cititi in cele 10 facsimile din ziarul EVENIMENTUL din 7 octombrie 1917 stiri din tara si din lume. Primul Razboi Mondial era in plina desfasurare.
"Pentru a da un semn al multumirii Mele Regala, regimentului "Vanatori de Munte" pentru modul deosebit cum acest corp de trupa s-a purtat in fata inamicului in luptele de langa Targu-Ocna, am numit pe Alteta Sa Regala Principele Mostenitor Cap al acestui brav regiment. Sunt convins ca regimentul va sti in toate imprejurarile sa se arate demn de aceasta distinctie. Regimentul va adresa Inaltului Sau Cap raportul trimestrial. Dat la Marele Cartier General, in 3 octombrie 1917" - FERDINAND.

O telegrama din Roma anunta ca o revolta a izbucnit in portul de la Pola, la fel ca aceea din Wilhelmshave. S-au produs si grave conflicte intre matelotii austrieci si echipajele submarinelor germane.

"Giornale d'Italia" comentand demisiunea lui von Kappell spune ca ea a fost determinata prin esecul contra socialistilor independenti acuzati ca autorii razvratirii echipajelor germane si prin agitatiunea politica cu urmari grave prin declaratiunile lui von Kappel cu privire la aceasta. (...)

S-a publicat lista victoriilor aeriene ale aviatorilor italieni, pana la 118, seful listei e capitanul Baracca care a coborat 19 aparate inamice, sublocotenentul Barachini 13, locotenentul Ruffo din Calebria 13, maiorul Piccio 13, sublocotenentul Olivari, decedat ieri, 12, locotenentul Ranzi 7, locotenentul Olivi 6, sergentul Pani 6.

Am dovedit ca painea cu tarate este o otrava. Profesorul Lapicque (Paris) a facut experimente pe oameni sanatosi, cu paine in care numai cinci la suta e tarate si a constatat: provoaca dezinterie, enterite, galbanare, gastrite, slabiri generale si o predispunere a organismului spre a fi atacat cu usurinta de microbi. Nu se mai discuta dar, ca suntem otraviti. Raul odata aratat si avand dragoste si de bravii nostri ostasi si de populatia civila, o datorie sfanta se impune, inlaturarea otravii si nu suparare ca aratam raul. (...)
Vineri, 06 Octombrie 2017, ora 16:54
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 56 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
De necrezut! Acest avocat din Iasi nu a mai tinut ascunsa marea sa dragoste si i-a spus sotiei! Acum ea se ocupa de tot pentru a-si face sotul fericit!
* Pasiunea sotului a determinat-o sa inceapa o mica afacere intr-un domeniu in plina dezvoltare * ...
DNA incurca treburile intr-un dosar care a pus pe jar administratia din toata tara! Niciun judecator iesean nu a fost atat de curajos pana acum!
* In spatele acestui razboi, care urmeaza a fi transat de judecatorii ieseni, se ascund interese si ...
Piedici in vanzarea terenurilor si cladirilor detinute de una dintre cele mai vechi fabrici de confectii din tara
Dupa ce Iasitex, companie din Iasi ce face parte din grupul SCR al omului de afaceri Stefan Vuza, a ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor