Razboi total pe programele de dezvoltare locala

   

* de teama
ca noul Executiv va intrerupe acest program,

Guvernul s-a reunit ieri in sedinta pentru a aproba alocarea catre primarii a fondurilor din cadrul PNDL

* unii considera PNDL un mijloc de sifonare a banilor publici prin intermediul primariilor, in timp ce altii afirma ca au folosit corect banii primiti de la Guvern prin programul respectiv * "Daca opozitia va veni la putere, ceea ce a spus Viorica Dancila nu se va adeveri, in contextul in care sunt proiecte in derulare. In schimb, s-a ridicat problema in cadrul PNL despre desfiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii, unde s-au alocat 10 miliarde de euro din pix, fara a se acorda in mod real... Banii s-au dus cu preponderenta catre primarii si consilii judetene PSD, insa Iasul nu s-a ales cu mare lucru din toata aceasta impartire pe hartie", spune Romeo Vatra, liderul consilierilor judeteni ai PNL

Premierul Viorica Dancila a anuntat inca de saptamana trecuta faptul ca Guvernul va adopta, luni, hotararea privind alocarea catre primarii a fondurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Locala (PNDL), hotarare care nu a intrat in dezbaterea Executivului in sedinta de vineri. PNDL a fost infiintat de catre fostul lider al PSD, Liviu Dragnea.
"Luni vom face sedinta si vom da si aceasta hotarare de guvern. Mai era un pic de lucrat la Ministerul Finantelor. Luni vom da hotararea de guvern"
, a afirmat Viorica Dancila, intrebata fiind cand se vor aloca banii catre administratiile locale.

Romeo Vatra: "Nu este niciun fel de pericol ca vreun proiect sa fie oprit"

Prim-ministrul a precizat

ca doreste sa dea hotarare de guvern pentru achitarea tuturor facturilor aferente programelor PNDL 1 si PNDL 2, spunand ca ii este "frica de faptul ca viitorul Guvern va intrerupe acest program".

In replica, Romeo Vatra, liderul consilierilor judeteni ai PNL, sustine ca liberalii nu au cum sa elimine PNDL daca vor prelua guvernarea, in contextul in care exista proiecte in derulare prin acest program.

"In disperare de cauza, Dancila a incercat sa isi salveze scaunul de prim-ministru aruncand in stanga si in dreapta cu bani publici. Ex-Guvernul PSD, inainte de motiunea de cenzura, a aruncat cu bani in stanga si in dreapta, a promis primarilor ca vor primi banii prin PNDL 1 si PNDL 2, au promis ca deschid si un PNDL 3, au alocat 10 miliarde de euro pentru Fondul de Dezvoltare si Investitii. Cu alte cuvinte, in disperare de cauza, Dancila a incercat sa isi salveze scaunul de prim-ministru aruncand in stanga si in dreapta cu bani publici. Acum, dupa ce a cazut Guvernul, ea trebuie sa isi respecte promisiunile. Sa nu uitam ca Viorica Dancila este inca in campanie electorala, fiind candidatul la presedintie din partea PSD, astfel ca este obligata sa isi respecte promisiunea fata de primarii ei, altfel si-ar afecta dramatic sansele de a obtine un rezultat bun la alegeri
.

Asadar, daca opozitia va veni la putere, ceea ce a spus Dancila nu se va adeveri"
, a spus Romeo Vatra.

In schimb, potrivit acestuia, s-a ridicat problema in cadrul PNL despre desfiintarea Fondului de Dezvoltare si Investitii (FDI).

"S-au alocat prin acest program 10 miliarde de euro, din pix, fara a se acorda in mod real, inainte de motiunea de cenzura. Banii s-au dus cu preponderenta catre primarii si consilii judetene PSD, insa Iasul nu s-a ales cu mare lucru din toata aceasta impartire pe hartie. Deci FDI este un fond creat de PSD pentru PSD, care, din punctul nostru de vedere, nu are nicio baza reala si nu va contribui la dezvoltarea economica a tarii si, implicit, a comunitatii iesene. Trebuie gandita o alta solutie, care sa vina cu adevarat in intampinarea comunitatilor locale. PNL si-a asumat doar eliminarea
Ordonantei

114
, care va insemna si inchiderea acestui FDI, opera lui Liviu Dragnea, pentru a sifona bani de la buget pentru primarii PSD.
Ordonanta 114
prevede surse pentru alimentarea acestui fond din
suprataxele pe lacomie
, care au afectat atat domeniul energetic si domeniul serviciilor de utilitati publice, cat si pe cel al constructiilor. Toate valorile obiectivelor de investitii au fost majorate cu procente cuprinse intre 30 % si 100%, pentru a acoperi toate cresterile de preturi generate de majorarea salariului minim in domeniul constructiilor"
, a spus Romeo Vatra.

PSD insista cu PNDL 3

Premierul Viorica Dancila a declarat la inceputul lunii octombrie ca intentioneaza sa introduca programul PNDL 3 pentru gaze, in ciuda faptului ca programele PNDL 1 si PNDL 2, dar si Fondul de Dezvoltare, s-au aflat in centrul unor controverse si acuzatii multiple legate de modul in care sunt cheltuitii banii publici.
"Vom introduce si PNDL 3 pentru aductiunea de gaze. Vrem in continuare sa dezvoltam comunitatile. Ce nu a intrat la PNDL 1 si 2 vrem sa facem prin Fondul de Dezvoltare si Investitii"
, a declarat premierul Viorica Dancila.

OUG 114/2018 privind implementarea unor masuri fiscale a adus numeroase nemultumiri din partea mai multor institutii, dar si companii. Printre nemultumiti se numara bancile, dar si administratiile locale. P

e 12 iunie 2019, Guvernul a adoptat o noua OUG, care modifica vechea ordonanta de urgenta 114/2018. Prin noua OUG 43 din 12 iunie 2019, s-au adus modificari pentru firmele de constructii, printre care si majorarea salariului minim brut la 3.000 de lei pana in anul 2028, inclusiv.

In ceea ce priveste Fondul de Dezvoltare si Investitii, acesta este destinat finantarii proiectelor de dezvoltare care cuprind investitii sau lucrari de intretinere si reparatii curente ale primariilor, asociatiilor de dezvoltare intercomunitara in domenii prioritare precum sanatate, educatie, apa si canalizare, retea de energie electrica si retea de gaze, infrastructura de transport, salubrizare, retea de iluminat public, precum si in alte domenii.

Fondul se utilizeaza si pentru proiecte de investitii ale universitatilor: constructia si modernizarea infrastructurii didactice, de cercetare, a spatiilor de masa si cazare pentru studenti si a centrelor de conferinta.

Valoarea totala a FDI este echivalentul in lei a 10 miliarde de euro, calculat la data intrarii in vigoare a OUG 114/2018. Programul se va derula pe o perioada de 20 de ani.
Florentina SANDU
Marti, 15 Octombrie 2019, ora 00:00
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Un tanar a fost oprit de politisti pe o strada din Scheia, judetul Iasi. Oamenilor legii nu le-a venit sa creada cine conducea
Politistii din cadrul Sectiei nr. 2 Politie Rurala Ciurea au oprit, pentru control, in comuna ...
O tranzactie de cinci milioane de euro intre bogatii Iasului a esuat
Afacerea din dealul Copoului, "La Castel" a familiei Radeanu a fost la un pas de a fi vanduta omului ...
(FOTO) Un magazin din Iasi si-a pozat hotii si ofera recompensa celor care ofera informatii
Magazinul Mega Image deschis recent vizavi de Gara Internationala a surprins pe camerele de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor