Salariile doctorilor si asistentilor de la spitalele iesene

   

Doctorii si asistentele medicale din Iasi primesc salarii si sporuri relativ mari, in comparatie cu alte categorii sociale* pe de alta parte, veniturile personalului medical din unitatile de profil iesene sunt mult mai mici decat ale colegilor din alte state membre ale Uniunii Europene

In Iasi, lefurile asistentelor medicale depasesc, in medie, suma de 4.000 de lei. Vorbim aici despre salariile de baza pe lunile februarie - martie 2019, conform informatiilor oferite de catre spitalele din oras.

La randul lor, doctorii primari ieseni beneficiaza, in medie, de salarii de baza de peste 9.000 de lei. Mai mult, unele lefuri de baza ale medicilor sau managerilor unitatilor respective depasesc 15.000 de lei. Totusi, vorbim, atentie!, despre salarii de baza, la care se adauga, eventual, indemnizatiile de hrana, care nu sunt in sume considerabile (cateva sute de lei - n.r.), precum si eventuale sporuri, de care nu beneficiaza fiecare angajat si care variaza de la spital, la spital si de la specializare, la specializare.

Institutul de Boli Cardiovasculare

Potrivit tabelului intocmit de unitate pentru luna martie 2019, cel mai mic salariu de baza de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Iasi luat de o asistenta medicala este de 3.860 de lei, la acesta adaugandu-se sporul pentru conditiile de munca, sporul pentru ture sau indemnizatia de hrana. Astfel, in medie, o asistenta medicala de la IBCV ia in mana o leafa de aproximativ 5.000 de lei.

La polul opus, cel mai mare salariu de baza de la IBCV Iasi este de 18.750 de lei, fiind luat de catre managerul unitatii medicale. De asemenea, salariile de baza ale medicilor primari de la Institut ajung, in medie, la peste 10.000 de lei.

Institutul de Psihiatrie "Socola"

La Institutul de Psihiatrie "Socola", din Iasi, cel mai mic salariu de baza al unei asistente medicale ajunge la 3.750 de lei, potrivit tabelului pe aceeasi luna martie 2019.

Cel mai mare salariu de baza de la "Socola" este ridicat de catre manager, care are trecuta suma de 18.409 lei. Totodata, medicii primari de la Institut au lefuri de baza, in medie, de aproximativ 9.000 de lei. Pe de alta parte, sporurile de periclitate de la unitatea medicala ieseana ajung, in medie, la peste 7.000 de lei, la unii medici. De remarcat este faptul ca nu toti angajatii primesc aceste sporuri, iar unii dintre ei beneficiaza de ele, dar cu sume mult scazute, in medie fiind vorba despre aproximativ 3.000 de lei, potrivit aceluiasi tabel.

Lefurile de la IRO

La Institutul Regional de Oncologie (IRO), conform tabelului de lefuri actualizat la finele lunii februarie 2019, cel mai mic salariu de baza luat de o asistenta medicala este de 2.884 de lei, dar, in medie, asistentele beneficiaza de un salariu de aproximativ 4.000 de lei.

Pe de alta parte, cel mai mic salariu de baza de care beneficiaza un medic primar din cadrul unitatii este de 5.829 de lei. La polul opus, cel mai mare salariu de baza luat de un medic primar sef de sectie este de 20.079 de lei, potrivit aceluiasi tabel.

Spitalul "Sfantul Spiridon
"

Cel mai mic salariu de baza al unei asistente medicale de la Spitalul
Clinic de Urgen
te "Sfantul Spiridon", din Iasi, conform tabelului intocmit pe luna martie 2019, ajunge la 3.860 de lei, dar aceasta categorie beneficiaza, in medie, de o leafa de baza de peste 5.000 de lei, pe unitate.

Cel mai mare salariu de baza de la "Spiridon" este consemnat in dreptul managerului, respectiv suma de
18.407 lei. De asemenea, leafa de baza a unui medic primar in Unitatea de Primire a Urgentelor din cadrul spitalului iesean ajunge la 17.857 de lei. In medie, salariul de baza al medicilor primari de la spitalul iesean depaseste 10.000 de lei.

Spitalul de Boli Infectioase

Managerul Spitalului Clinic de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva", din Iasi, are trecut un salariu de baza de 17.567 de lei. Un medic primar - sef de sectie la unitatea amintita are, la randul sau, un salariu de baza de aproape 17.000 de lei, in vreme ce media lefurilor de baza la medicii primari si specialisti de la Infectioase este de peste 8.000 de lei.

La randul lor, asistentele medicale de la aceasta unitate medicala beneficiaza de un salariu de baza mediu de peste 4.500 de lei.

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie

Managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie din Iasi are trecut, pe luna martie 2018 (conform tabelului de salarizare al institutiei - n.r.), un salariu de baza de 17.572 de lei. La randul lor, medicii primari de la unitatea amintita beneficiaza, in medie, de salarii de baza de peste 15.000 de lei.

De asemenea, asistentele medicale de la acest spital au, in medie, salarii de baza ce depasesc 4.500 de lei.

Salariile de la Recuperare

La Spitalul Clinic de Recuperare, potrivit tabelului facut public de institutie, in martie 2018, salariul de baza al asistentelor medicale depaseau, in medie, 4.500 de lei.

Totodata, directorul medicale al unitatii medicale avea trecut un salariu de baza de 16.733 de lei, in vreme ce managerul avea trecut un salariu de baza de 18.407 lei.

Mai mult, medicii primari de la aceasta institutie beneficiaza, in medie, de o leafa de baza de peste 10.000 de lei. De remarcat este faptul ca unii medici primari de la acest spital au trecute salarii de baza de pana la 7.000 de lei, in vreme ce altii au peste 15.000 de lei, in functie de activitate.

Spitalul de Neurochirurgie

Conform tabelului de pe luna februarie 2019, la Spitalul de Neurochirurgie "Prof.dr. Nicolae Oblu", din Iasi, managerul unitatii beneficiaza de un salariu de baza de 17.570 de lei.

In acelasi timp, medicii primari beneficiaza, in medie, de un salariu de baza de peste 15.000 de lei, in vreme ce asistentele medicale au trecut, in medie, un salariu de baza de aproximativ 4.500 de lei.

La "Cuza Voda", transparenta e relativa

I
n ceea ce
priveste transparenta veniturilor, la Maternitatea "Cuza Voda" se pare ca acest termen este unul extrem de relativ, dat fiind faptul ca, pe tabelul de lefuri din luna martie 2019, un angajat s-a gandit ca ar fi bine sa acopere anumite lefuri (inclusiv pe cea a managerului sau pe cea a directorului medical) cu denumirea institutiei, in asa fel incat nimeni sa nu poata vedea ce salarii de baza au unii dintre angajati. De altfel, aceasta unitate este singura de profil din Iasi la care un angajat si-a permis sa procedeze astfel cu tabelul de salarii.

In orice caz, conform aceluiasi tabel, un medic primar cu gradatia V beneficiaza de un salariu de baza de 20.234 de lei, in vreme ce, in medie, leafa de baza a doctorilor de la unitatea amintita depaseste suma de 6.000 de lei. De asemenea, salariul de baza mediu, pe unitate, in ceea priveste asistentele medicale depaseste suma de 5.000 de lei.

Salariile la Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon
"

La "Parhon", managerul este trecut in tabelul cu salarizarea din luna martie 2019 cu o leafa de baza de 17.571 de lei. Pe de alta parte, directorul medical beneficiaza de o leafa de baza de 16.734 de lei, in vreme ce medicul primar-sef are un salariu de baza de 16.344 de lei.

Potrivit aceluiasi tabel, in medie, un medic primar de la unitatea respectiva are un salariu de baza de peste 7.000 de lei, in vreme ce o asistenta medicala are, tot in medie, o leafa de baza de peste 4.500 de lei.

Care sunt concluziile

La toate unitatile medicale din Iasi, ingrijitorii, infirmierele sau brancardierii beneficiaza de salarii de baza mult mai mici decat asistentele medicale, doctorii sau managerii, acestea fiind cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei.

De remarcat este faptul ca salariile prezentate sunt cele de baza, deci impozabile, iar, in afara de acestea, cei mai multi dintre doctori si cele mai multe dintre asistentele medicale beneficiaza si de o indemnizatie de hrana, precum si de o serie de sporuri.
Ciprian NEDELCU
Vineri, 21 Iunie 2019, ora 12:12
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Bubuitura de la Iasi: Un meteorit de 8 kg si 16 cm in diametru. Unde a explodat
Cercetatorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizica a Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din ...
Accident de tren la Iasi, in Nicolina. O persoana si-a pierdut viata
Un accident feroviar a avut loc sambata seara la Iasi, in zona Nicolina - langa Kaufland. O ...
(FOTO) "Drumul groazei" decopertat, traficul in oras aglomerat
O portiune de cateva sute de metri din drumul Iasi-Voinesti, supranumit si "drumul groazei", a fost ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor