Un pericol mortal ii pandeste pe angajati

   

O analiza recenta a Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Iasi arata ca impactul stresului profesional la nivelul judetului Iasi este in continua crestere, la fel si accidentele de munca. Asta se datoreaza atat legislatiei, considera expertii ITM Iasi dar si lipsei de interes a managerilor. In ultimii trei ani, numarul accidentelor la locul de munca a atins cifra 333, din care 55 au fost cauze patologice, 52 de angajati in domeniul constructiilor si 44 accidente de circulatie. Accidente de munca s-au inregistrat si in domeniile de colectare a deseurilor nepericuloase, activitati de protectie si garda, fabricarea de piese si accesorii pentru autovehicule, intretinerea si repararea autovehiculelor, lucrari de instalatii electrice, tratarea si distributia apei ba chiar si in fabricarea articolelor de imbracaminte."La locul de munca, stresul apare atunci cand exigentele profesionale depasesc resursele de care dispune fiinta umana. Romania se afla printre tarile in care interesul managerilor pentru riscurile psihosociale este sub 30%. Piata muncii, in continua schimbare, prin reduceri de personal, externalizarea unor servicii, cresterea numarului de contracte de munca pe perioada determinata in detrimentul celor pe perioada nedeterminata, nesiguranta postului, volumul mare de munca, salarizarea insuficienta, orele suplimentare, tehnologia avansata si nu numai, creeaza o presiune asupra factorului uman. Daca la acesti factori adaugam si dezechilibrul ce apare intre viata privata si munca, putem vorbi de o crestere a riscurilor de stres ocupational in randul populatiei active, chiar daca statisticile din Romania nu ofera date cuantificabile"
, a aratat George Albulescu, directorul ITM Iasi.

ITM Iasi cere modificari legislative

Conform analizei ITM Iasi, daca in 2014 erau numarate doar trei accidente mortale patologice. In 2015, aceasta cifra s-a dublat, iar in 2016 numarul de cazuri a a crescut de patru ori fata de 2014, la 12 decese patologice. In schimb, cifra accidentelor de munca mortale cercetate s-a mentinut in ultimii trei ani: 20 in 2014, 22 in 2015 si 20 in 2016.
"Desi Romania este parte a UE din 2007, nici astazi legislatia nationala nu include boli profesionale avand riscurile psihosociale ca factori cauzali ce determina aparitia lor. La angajare, viitori lucratori, nu sunt testati de catre un psiholog, in scopul verificarii aptitudinilor necesare pentru exercitarea profesiei sau functiei. Controlul psihologic periodic este hotarat discretionar de medicul de medicina muncii si nu este obligatoriu. Nu pentru toate profesiile sau functiile care presupun solicitari neuro-psihice ridicate, legea prevede consiliere in vederea mentinerii starii de securitate si sanatate"
, a adaugat George Albulescu. In consecinta, conducerea ITM Iasi propune organizarea unor sesiuni de informare, cu angajatorii din judetul Iasi, privind impactul riscurilor psihosociale asupra securitatii si sanatatii lucratorilor, respectiv organizarea unor actiuni de verificare a respectarii prevederilor legale privind asigurarea serviciilor medicale de medicina muncii, precum si a modului de efectuare a acestora. In plus, ITM Iasi a propus readucerea la forma initiala a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale si asigurarea verificarii aptitudinilor psihologice la angajare si periodic, de catre un psiholog, prin modificarea Hotararii de Guvern privind supravegherea sanatatii lucratorilor, nr. 355 din 2007.
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 06:16
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 151 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
(EXCLUSIV-FOTO) Impact dur in zona Tatarasi. O masina s-a rasturnat cu rotile in sus
Un accident grav a avut loc in aceasta noapte, in apropiere de miezul noptii. Doua autoturisme ...
LIVE-TEXT: Moldova vrea autostrada: "Razesii" invadeaza Capitala cu motoare
LIVE-TEXT: Moldova vrea autostrada: "Razesii" cu motoare invadeaza Capitala UPDATE: 7.30 : Coloana ...
Avem primul pod peste Bahlui. Deocamdata, doar pe hartie!
Toate proiectele analizate ieri in cadrul sedintei CLM Iasi au fost aprobate * printre acestea se ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor