Mai multe asociatii vor sa renunte la serviciile ISTA

   

Repartitoarele sunt o afacere din care nu castiga consumatorii. Veridicitatea acestei afirmatii este demonstrata de modul cum au fost repartizate consumurile la energia termica. Dincolo de faptul ca iesenii bransati la sistemul de incalzire centralizat sau trezit cu facturi fabuloase in conditiile in care afara a fost cald, sa ajuns in situatia ca posesorii de centrale de apartament sa achite sume apropiate cu ale celorlalti locatari pentru simplul fapt ca prin casa le trec cateva tevi.

Maniera prin care le sunt facturate consumurile ii intriga pe cetateni, mai ales ca firmele de repartitoare incaseaza sume bunicele pentru serviciul pe carel presteaza. Asa se face ca in ultima luna a crescut numarul presedintilor de asociatii nemultumiti de cum a fost repartizata caldura care trece prin tevile comune, care iau in calcul rezilierea contractului cu respectiva firma de repartitoare. "Noi avem contract cu ISTA. Cetatenii din asociatie sau plans de modul cum leau fost repartizate consumurile, facandumi cunoscut faptul ca la blocuri deservite de Elsaco facturile pentru suprafetele comune sunt mai mici cu aproape 50 la suta.

De altfel, iam notificat pe cei de la ISTA, avertizandui ca vom rezilia contractul daca vor continua sa ne provoace neplaceri", afirma presedintele unei asociatii de proprietari din Tatarasi. Aici, luna trecuta, posesorii de centrale termice sau trezit ca au de achitat sume pornind de la 50 lei (pentru un apartament cu doua camere) pentru agentul termic din tevile comune, in conditiile in care, la alte asociatii, facturile au fost de maxim 25 lei.

O situatie inedita sa inregistrat la o asociatie din Stefan cel Mare, unde un iesean fara centrala are de platit pentru luna noiembrie 130 lei la patru camere, iar vecinul sau, posesor de centrala termica, proprietar al unui apartament tot cu patru camere 135 lei! "Am solicitat lamuri la firma de repartitoare. Mi sa spus ca astea sunt consumurile intrucat se ia in calcul caldura si de pe tur si de pe retur, in vreme ce alte firme concurente repartizeaza doar ceea ce se inregistreaza pe tur", spune administratorul asociatiei.

Reprezentantii Primariei sustin ca vina principala apartine ANRSCului

Despre consumuri care nusi gasesc corespondent in realitate vorbeste si Ciprian Chirita, seful corpului de control al Primariei Iasi. "Sunt blocuri unde cetatenii bransati la CET au tinut robinetii inchisi. In schimb, repartitorul martor a inregistrat agentul termic care sa plimbat pe tur si retur si uite asa sa ajuns in situatia ca valoarea facturii de pe spatiile comune sa fie una extrem de mare. Cei care trebuie sa faca ordine in modul cum sunt repartizate consumurile sunt cei de la ANRSC, cei care, de altfel, au avizat functionarea firmelor de repartitoare si care au emis ordinele referitoare la modul cum trebuie calculata si repartizata caldura de pe suprafetele comune. De altfel, am trimis mai multe adrese ANRSCului prin care am solicitat informatii in acest sens si daca vedeti ce raspunsuri am primit va apuca rasul", spune acesta.

Va reamintim ca ultima regula impusa de ANRSC referitoare la modul cum va fi repartizat agentul termic folosit la incalzirea suprafetelor comune este ca respectivul consum se stabileste in baza unor cote procentuale determinate numai prin masuratori, functie de indicatiile unui repartitor comun montat in spatiile comune, nefiind admisa utilizarea in calculele de repartizare a cotelor de 30% si 50% sau a altor cote alese in mod conventional.

Seful GAPL: "Facturile sunt incarcate"

Pe de alta parte, la nivelul Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (GAPL) se vorbeste de faptul ca vinovata pentru facturile mari este municipalitatea ieseana, operatorul de termoficare din Iasi si nu firmele de repartitoare. "Firmele de repartitoare nu fac altceva decat sa imparta ceea ce indica gigacalorimetrul general. Or, atat timp cat facturile sunt incarcate, este si normal ca iesenii sa fie pusi la plata unor facturi foarte mari", spune Dumitru Bucur, presedintele GAPL. Acesta sustine ca in luna noiembrie, facturile sunt mai mari cu procente variind intre 162 si 270 la suta.

"Cand afara erau 10 grade, trebuia sa avem in calorifere o temperatura de 27 de grade. In realitate, aceasta era de 54 de grade. Un grad in plus inseamna o factura incarcata cu 610 la suta. Daca mergem pe limita inferioara, inseamna ca iesenii sunt pusi sa plateasca in plus 162% din ceea ce li sa facturat. Avem exemplul unui iesean care a fost pus sa plateasca in luna noiembrie 700 lei vechi la caldura. Este aberant. Cat priveste spatiile comune, cei cu centrale termice nu ar fi trebuit sa achite mai mult de 10 lei", mai spune dl. Bucur.

Tudor Damaschin
Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 03:02
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Articol citit de 1480 ori


Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
EXCLUSIV: O cunoscuta doctorita se zbate intre viata si moarte. A vrut sa-si puna capat zilelor!
Un cunoscut si apreciat medic al Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iasi se afla in stare ...
(FOTO) Imagini impresionante cu strada Arcu dupa ploaie
Cantitatile de ploaie care au cazut in Iasi au fost impresionante. Imaginile surprinse de catre ...
Mama si fiica, scandal monstru la un restaurant cu pretentii
Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi au dispus trimiterea in judecata a doua femei ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor