Ruina din centrul Iasului

   

Simbol autentic al orasului, dar si un reper sociocultural care doreste sa tina treaza o parte din amintirea vremurilor de altadata, strada Lapusneanu a ajuns sa atraga atentia prin uriasa mesa care acopera fostul cinematograf "Tineretul".

De ani buni, cladirea se afla in paragina, nemaifiind atractiva nici macar pentru oamenii strazii, care la un moment dat se aciuasera in interior

"Poate sa-ti cada o barnan cap sau sa se prabuseasca un perete", spune unul dintre fostii locatari. De altfel, doar de la altii mai poti afla cum arata imobilul pe dinauntru, intrucat putini mai indraznesc sa calce printre mormane de moloz amestecate cu grinzi. Si chiar daca ar indrazni, ar trebui, intai de toate, sa forteze usile sudate de autoritati, o masura de precautie menita a impiedica riscul producerii unei tragedii.

Deocamdata este greu de spus daca "Tineretului" isi va recapata vechea utilitate sau daca in locul cladirii vor aparea spatii cu alte functionalitati. Aceasta intrucat imobilul face subiectul unui litigiu intins pe mai multi ani intre Biserica Banu, invecinata, si filiala Iasi a Romania Film. Ambele tabere sustin ca dreptatea este de partea lor, iar odata ce magistratii le vor da castig de cauza, vor putea remoderniza cladirea.

"De 17 ani fac naveta intre parohie si Palatul de Justitie. Cinematograful face parte din proprietatile Bisericii Banu. A fost confiscat de comunisti, iar acum am solicitat Comisiei Nationale de Retrocedare a Proprietatilor Bisericesti sa ne redea acest spatiu. Ne mai trebuie un act care sa ateste adresa la care se afla imobilul. Este o incurcatura cu numarul, intrucat in evidentele Primariei cladirea apare la numarul 16, iar in cele ale RADEF Iasi la numarul 14", spune preotul Dumitru Merticaru, parohul Bisericii Banu.

Parintele nu se sfiieste sai acuze de distrugere pe reprezentantii locali ai Romania Film. "Sau carat materiale cu roaba de acolo. Dusumeaua, scaunele de spectacol, toate au disparut...", afirma preotul.

Un incendiu care ia pus pe toti pe jar!

De cealalta parte, reprezentantii Romania Film confirma litigiul cu Biserica Banu, insa dintro perspectiva cu totul diferita decat cea dezvaluita de parintele Merticaru. "Imobilul apartine deocamdata domeniului public, fiind dat in administrarea RADEF Iasi. Stiu ca, initial, cei de la Biserica Banu au cerut cladirea in baza Legii 10, insa dupa ce sau convins ca nu o pot obtine, au invocat prevederile altei legi. Povestea este ceva mai complexa. Potrivit lui Ion Mitican, in apropierea Bisericii Banu a fost construita o cladire avand rolul de cantina a saracilor. Apoi a fost transformata in restaurant. Tot aici a rulat primul film din Iasi, prin anii 19101911. Ulterior, cladirea a luat foc. Cand sa reconstruit, sa facut ceva mai departe de Muzeul Unirii, la numarul 18, ajungand sa fie cunoscuta peste ani drept Beraria Bragadiru. Nu cred ca reprezentantii Bisericii Banu pot dovedi cu acte ca acest imobil le apartine. Oricum, neau trimis hartii prin care revendicau imobilul de la numarul 16", spune Constantin Hurjui, directorul RADEF Iasi.

Potrivit acestuia, sunt greu de gasit persoanele care se fac vinovate de degradarea imobilului. "Este o stare de lucruri determinata pe de o parte de faptul ca in Iasi arhivele nu sunt puse la punct, iar pe de alta parte de perioadele lungi in care se deruleaza procesele. Ma doare sufletul sa vad ce a ajuns cinematograful. La un moment dat exista posibilitatea de a fi reabilitat de catre municipalitatea ieseana in cadrul programului Lapuseanu 2000. Nu au facuto, probabil din cauza sumelor mari de bani necesare restaurarii", spune dl. Hurjui.

Proiecte de viitor, insa doar pe hartie

Este greu de spus, in acest moment, cum vor evolua lucrurile si ce se va intampla cu cinematograful "Tineretului". Sansele cinefililor ieseni sa poata viziona filme aici exista, insa ele tin de o decizie a instantelor de judecata si, apoi, de disponibilitatea Guvernului de a finanta modernizarea cinematografelor din tara. "Un astfel de proiect exista, bineinteles, cu fonduri europene. Sa inceput cu Cinematograful Republica din Cluj, devenit Cinematograful Florin Piersic, apoi cu cel din Craiova, transformat in Cinematograful Amza Pellea, cu cel din Ploiesti si cu Cinematograful Patria din Bucuresti. Cinematograful Tineretului ar urma sa fie modernizat intro etapa ulterioara, dupa celelalte din oras", spune directorul RADEF Iasi.

Si parintele Merticaru vorbeste de proiecte europene, mai ales dupa ce a reusit sa miste lucrurile in ceea ce priveste restaurarea Bisericii Banu. "Lucram cu o firma de consultanta pentru accesarea de fonduri europene. Intentionam sa transformam cladirea intro sala de festivitati, dar care sa aiba si destinatii pentru actiuni de natura sociala. Mai mult decat atat, in momentul in care Biserica Banu isi va recapata toate proprietatile din zona, in spatele cinematografului Republica ar putea fi ridicat un teatru de vara. Din pacate, insa, traim in tara unde nu ai dreptate nici atunci cand detii acte in regula", isi sustine acesta punctul de vedere.

Tudor Damaschin

Imobilul face subiectul unui litigiu intins pe mai multi ani intre Biserica Banu, invecinata, si filiala Iasi a Romania Film

* * *

Doar de la altii mai poti afla cum arata pe dinauntru fostul cinematograf "Tineretului", intrucat putini mai indraznesc sa calce printre mormanele de moloz amestecate cu grinzi

* * *

Pentru a impiedica riscul producerii unei tragedii, autoritatile au sudat usile de acces in cladire
Citeste mai multe despre ruina centrul Iasului cladire ruina Iasi
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 03:02
Sursa: Evenimentul Regional al Moldovei

Evenimentul Regional al Moldovei
Cele mai citite stiri
Turn cu 26 de etaje langa Iulius Mall. Una din cele mai mari cladiri de birouri din tara va fi la Iasi
Doua noi cladiri cu mai multe niveluri urmeaza sa fie construite cat de curand in parcarea laterala, ...
Apar benzi exclusive si sensuri unice in jumatate de oras!
Primele benzi destinate exclusiv mijloacelor de transport in comun vor fi cele de pe Soseaua ...
VIDEO&FOTO: Cum este ridicat un chiosc la Iasi prin paienjenisul de cabluri
Actiune de finete a celor de la Servicii Publice: au ridicat un chiosc abandonat cu o macara al ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor