Presa de azi: Becali s-a suit pe banca acuzatilor ca pe Maybach

Marti, 07 Aprilie 2009, ora 07:10
3962 citiri
Presa de azi: Becali s-a suit pe banca acuzatilor ca pe Maybach

A incaput pe mana "calaului" lui Vintu, titreaza marti Evenimentul Zilei. Instanta a hotarat luni seara ca Gigi Becali sa ramana in arest pentru urmatoarele 27 de zile.

Unul dintre magistratii care au decis daca finantatorul Stelei, Gigi Becali, va ramane dupa gratii ii trezeste amintiri neplacute si magnatului Sorin Ovidiu Vintu. Judecatorul Dorel Matei este singurul care, in 2005, l-a condamnat pe afacerist la doi ani de inchisoare cu executare.

Alaturi de cei doi colegi ai sai din completul de judecata, Matei - promovat la tribunal chiar de la Judecatoria Sectorului 1, prima instanta care a decis arestarea lui Becali - a inceput deliberarile in acest caz, sub "asediul" a peste 150 de sustinatori ai latifundiarului, "completati" de sinistratii de la Vadu Rosca.

"Nu inteleg de unde izvoraste atata rautate din partea procurorului anchetator. Doamna judecator a spus ca, daca Becali ar fi regretat si se caia, nu i-ar fi dat 29 de zile. Adica, ba, Becali, mai degraba recunosti, ca sa iei cinci ani, decat sa taci si sa iei 29 de zile".

Astfel si-a incheiat, aseara, latifundiarul pledoaria in fata celor trei magistrati care urmau sa ia o decizie in privinta arestarii sale.

Romania libera anunta ca Sustinatorii lui Gigi Becali vor justitie in strada. Arestarea lui Gigi Becali a trezit mania acolo unde era cel mai de asteptat: la taranii locatari in casele lui Gigi si o amestecatura numita de jandarmi "dereglati care apar mereu".

Coalitia "Free Gigi" si-a cerut cu urlete eroul afara din arest, sub privirile parintesti ale Jandarmeriei. Cererea de eliberare din arest a lui Gigi Becali s-a desfasurat la Tribunalul Bucuresti cam in aceeasi maniera in care actioneaza de obicei insusi patronul Stelei: pe de o parte legal, cu avocatii in sala de judecata, pe de alta parte cu urlete si buluceli in strada, cu o multime pestrita.

Cateva sute de oameni l-au ridicat in slavi pe marele erou al poporului, care "a facut numai bine tarii asteia si care a ridicat biserici si care l-au saltat cu zeci de mascati de-acasa, in timp ce Cioaca sta liber, care a bagat-o pe Elodia printre stanci", dupa cum murea de ciuda o femeie pentru "nedreptatea" patita de Becali.

Becali ramane in arest, aflam si din Gandul. Gigi Becali i-a informat luni pe judecatori ca se afla in arest din cauza "milostiveniei sale", "dar omul se mai poate schimba".

Explicatia: dupa ce bodyguarzii sai i-au luat prizonieri pe hoti aducandu-i in Pipera, Becali nu i-a dat pe mana politiei pentru ca unul dintre ei avea un copil mic, care se auzea plangand la telefon. El s-a declarat "de-a dreptul stupefiat" ca, in timp ce se afla in boxa acuzatilor, hotii sunt liberi.

Adus pentru judecarea recursului la mandatul de arestare de 29 de zile emis vineri, Becali nu s-a putut abtine de la o "aroganta". S-a urcat cu picioarele pe banca acuzatilor, pentru a-si evalua galeria: "Ia sa vedem cine a venit sa ma sustina?"

In sala ticsita se aflau, printre altii, presedintele Stelei - Valeriu Argaseala, varul Victor Becali si primarul comunei Stefanesti. Afara, pe treptele Tribunalului, galeria lui Becali era mult mai pestrita: fosti sinistrati din Vadu Rosca ("Daca vine inundatiile cine mai ajuta?"), debransati din getou ("Gigi Becali a platit lumina in Zabrauti"), admiratori fanatici ("Omul sfant") si deja obisnuitii "Free Gigi".

Justitia, asediata de victimele ei si de curentul pro-Becali, noteaza Gardianul. Arestarea lui George Becali si a oamenilor sai a starnit o furtuna in societatea romaneasca, prin aparitia a doua curente extrem de puternice, pro si contra.

Pe de o parte, curentul pro a fost exercitat de masa larga a cetatenilor, fie cei ajutati de omul de afaceri, fie simpatizanti, fie victime ale sistemului juridic romanesc, precum si de principalii lideri de opinie din Romania, inclusiv juristi si politicieni.

Curentul contra, ceva mai mic, este, fireste, format din procurori si judecatori si, intr-o masura foarte mica, din cei care il antipatizeaza pe Becali. Sub amenintarea acestei furtuni s-a judecat, luni, recursul lui Becali & Co. impotriva deciziei de arestare a Judecatoriei sectorului 1.

Judecatoarea amenintata, scrie Ziua. "Bai bagabontilor, Vagaboandei aleia de judecatoare care a actionat la comanda politica sa-l aresteze pe Becali, sa stie ca o s-o gasesc si va regreta decizia asta toata viata ei. Eu nu uit si nu iert! Te voi gasi fa, sa fi sigura de asta. Problema nu este daca, ci cand" - acesta este mesa-jul care a fost transmis, sambata seara, la ora 19 si 16 minute, pe adresa de e-mail a Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti, "judecatoria-sector1@just.ro."

Mesajul a fost trimis de utilizatorul casutei postale deschisa pe portalul Yahoo!, gheor-ghe_vasile@yahoo.com. Destinatarul mesajului de mai sus este magistratul Nicoleta Cristus, presedintele Judecatoriei Sectorului 1, care i-a dat mandat de arestare lui Becali.

Judecatoarea a fost amenintata, de altfel, si in sala de judecata si pe culoarele Judecatoriei Sectorului 1, dupa ce a decis, vineri, arestarea pentru 29 de zile a lui Gigi Becali. Magistratul a formulat cerere de protectie, solicitarea fiind aprobata.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Gigi Becali arest, #Becali banca acuzatilor , #stiri Gigi Becali