Se vor sparge Statele Unite in sase blocuri distincte?

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 20:09
15179 citiri
Se vor sparge Statele Unite in sase blocuri distincte?
http://dailydish.typepad.com

Statele Unite se vor "sparge" in sase blocuri distincte, de-a lungul "liniilor etnice", fiecare parte intrand sub influenta unei alte puteri externe, in vreme ce Alaska se va intoarce la Rusia, toate pana in 2010, a prognozat un profesor rus.

Conform aceleiasi ipoteze, California va deveni un fel de satelit chinez, in vreme ce o identitate statala numita Republica Texas va ajunge sub protectia Mexicului, in urma unui razboi civil care va incepe in toamna.

Autorul acestui scenariu, un intelectual rus cu o reputatie nepatata, profesorul Igor Panarin a fost analist la KGB si ocupa actualemnte pozitia de decan a Academiei diplomatice a Ministerului de Externe de la Moscova. Panarin nu este un "soarece de biblioteca" - el este invitat la receptiile de la Kremlin, publica lucrari stiintifice si carti si apare in presa drept expert in relatiile ruso-americane, scrie Forbes.

I se da atat de multa atentie in media controlata de Kremlin, incat popularitatea lui Panarin nu poate avea decat doua explicatii: fie teoriile propuse de el sunt crezute la Kremlin, fie autoritatile cred ca publicul larg trebuie expus cat mai mult la scenariile fostului analist KGB.

Un lucru este cert: Panarin simte cu putere ca orice s-a intamplat cu Uniunea Sovietica se poate intampla si cu Statele Unite. Asta presupune ca SUA si Rusia au sisteme comparabile, cu defecte comune. Nimeni din America nu ar indrazni sa pretinda ca SUA nu are probleme serioase.

Insa a ajunge de la asta la un scenariu apocaliptic al dezintegrarii da dovada de o ignoranta de-a dreptul ridicola, comenteaza publicatia citata. Cineva ar trebui sa le aminteasca rusilor teoria potrivit careia sistemele totalitare se dezintegreaza atunci cand sistemele democratice raspund si se adapteaza.

Rusii nu gandesc in termen de oportunitate si consimtire, ci in termeni de imperii si uniuni cu forta in care nemultumirea musteste, riscand sa distruga intregul edificiu. Rusia nu este America.

Americanii nu privesc valorile democratice drept un fel de paravan care sa contribuie la construirea sau la consolidarea unui imperiu. Americanii cred cu putere ca sistemul lor, simplist vorbind, va oferi cea mai mare bunastare celui mai mare numar de oameni.

Ce fel de fericire, dupa secole de incercari, a oferit Moscova supusilor sai? - se intreaba publicatia citata Presupunand ca SUA se dezintegreaza, iar Rusia devine singura superputere si modelul unei lumi intregi, ce fel de model ar fi acesta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#probleme America, #scenariu ruso american , #stiri politice