Opinii: O luam pe urmele grecilor?

Luni, 25 Ianuarie 2010, ora 22:50
4434 citiri
Opinii: O luam pe urmele grecilor?

Citind rapoartele interne si internationale despre situatia economica a Greciei nu se poate sa nu te izbeasca asemanarile flagrante cu ce se intampla in Romania, astfel incat intrebarea din titlu este cat se poate de legitima.

Protectia sociala

Ca si la noi, in Grecia beneficiaza de protectie sociala aproape oricine. Este suficienta o declaratie pe proprie raspundere ca esti sarac. Notiune cu totul relativa. Poti fi sarac si daca ai o masina modesta si daca nu ai dupa ce bea apa.

Dar nu verifica nimeni. Nu stiu daca-i egalam cu cei 50% din populatie beneficiara de protectie sociala sau chiar ii depasim. Citesc intr-un cotidian ca cersetorii, greci sau straini, locuiesc la hotel! Mai sa fie! Iata ce inseamna o tara "civilizata"! Mai avem pana sa-i egalam!

Fermierii blocheaza granitele si autostrazile sa obtina subventii de la stat. Demonstratiile de la Atena sunt frecvente si de amploare mare. Toata lumea cere, cere iar statul da, da! De unde? Cine mai sta sa se intrebe astfel de "mizilicuri". La fel ca la noi!

Aparat bugetar supradimensionat

Exact ca la noi. Esti angajat la stat, nu te doare capul. Salariul merge, indiferent daca muncesti sau nu. Statul grec este foarte "amabil", nu-si controleaza salariatii "la sange", cum fac patronii de firme private. Asa se si explica ca strazile, magazinele, mall-urile, cafenelele sunt pline, 24 din 24. Cam ce a facut guvernarea Tariceanu la noi. 230 de agentii guvernamentale pentru clientele politice, cu salarii si pensii de lux, pensii crescute cu 180%, iar salariile bugetare cu aproape 100%, privilegii si sporuri la cine lipeste afise electorale, functii in aparatul guvernamental negociate pana la 6 dimineata, de ajunsese un popa de-ai lui Vanghelie director la CFR.

1,4 milioane de bugetari si 9,5% din PIB cheltuieli cu salariile acestora. Iata piatra de moara, la noi, ca si la greci.

Apropo, PNL s-a opus la un acord cu FMI, ca pune conditii draconice, a zis ca mai bine functionam cu deficite bugetare mari. Ca la greci. Fara sa fiu economist, imi pun o intrebare de bun simt: deficitele astea bugetare, nu trebuiau platite de cineva, candva? Ni le sterge Dumnezeu cu buretele?

Evaziunea fiscala

Garda lor financiara este la fel de indolenta ca a noastra. (Oare, cate trusturi media bastinase or mai avea datorii de zeci de milioane de euro la stat?) Nu se omoara cu executari silite. Intreprinzatorii s-au prins si nu se inghesuie sa-si plateasca darile, contributiile la asigurari, etc. De asta au ajuns la un deficit bugetar de 13% si la o datorie publica de 300 miliarde euro. Aici ne-au luat! Suntem inca departe de o astfel de "performanta". Dar ii putem ajunge din urma!

Grecia a reusit sa puna in incurcatura economia Uniunii Europene.

Uniunea Europeana nu prea stie ce sa faca. Sa-i ajute in continuare pe greci inseamna sa prelungeasca boala la nesfarsit. Sa-i lase sa "cada" pe propriile greseli, iar e complicat, pentru ca moneda euro se resimte deja si s-ar sifona si mai rau in caz de faliment total in Grecia.

Comisia Europeana ii acuza pe greci ca au ascuns adevarata situatie financiara a tarii. Cu atat mai putin vor fi toleranti in viitor cu tari ca Romania si Bulgaria, care, spun oficiali europeni, au intrat prea devreme in uniune, nefiind pregatite pentru asa un salt.

Ce nu intelegem, nici noi, nici grecii

E vorba de destinul comun. Al cetatenilor unei tari, de curand al "societatii" europene si, de fapt, al lumii intregi. Depindem unii de altii. Nu ne putem comporta ca si cum tot ce excede buzunarul si frigiderul propriu nu ne intereseaza. S-a globalizat economia, s-au globalizat pietele, inclusiv piata fortei de munca, piata de informatii, cand raceste America stranuta Bucurestiul si tuseste Budapesta.

Nu-i inteleg pe bogati, care in limuzinele luxoase se cred aparati de toate relele. Chiar daca dau in gropi, stau in blocaje rutiere, risca sa primeasca bastoane in cap de la multimi dezlantuite, li se rapesc, uneori, copiii, isi pierd banii prin falimente bancare. Nimic nu te mai apara astazi de belele. Nu mai merge sloganul "ori invingem, ori muriti cu totii".

Mai grav, oameni simpli si saraci, aflati in spatele unor ghisee, isi bat joc si umilesc alti oameni simpli si saraci, eventual pana primesc o spaga, fie ea si modica. Elevi si studenti umiliti de secretare, altfel sarace si umile, dar care isi "arata muschii" acolo unde le tine. Profesori saraci care nu-si fac datoria la clasa unde invata copii de oameni tot saraci. Asta e intolerabil. Sa ne batem joc unii de altii. Luand exemplu de la cei mari.

Altfel stau lucrurile in tari ca Germania, Suedia, Finlanda, Japonia si altele. Nimeni nu-si bate joc de stat, care este perceput ca-si face datoria, ca atare trebuie protejat, nu furat. Sigur, o sa spuneti, statul nostru nu-si face treaba si atunci mai bine il furam. Contrareplica ar fi ca tot noi i-am trimis acolo pe guvernanti, in functii de demnitate publica si tot noi ar trebui sa-i luam de guler cand nu-si fac treaba. Daca nu, soarta Greciei ne asteapta. Dar n-o facem, stam si carcotim pe forumuri.

"Inainte de a te intreba ce face natiunea pentru tine, intreaba-te ce faci tu pentru natiune!". Sunt vorbele celebre ale lui JFK. Cata dreptate avea!

Poate intelegem si noi profunzimea acestei idei, inainte de a fi prea tarziu!

Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
Ministrul Muncii anunță că la fiecare început de an vor crește pensiile. Economist: "Rămâne de văzut de unde vor lua banii"
Ministrul Muncii anunță că la fiecare început de an vor crește pensiile. Economist: "Rămâne de văzut de unde vor lua banii"
Simona Bucura Oprescu, ministra Muncii, a declarat că în fiecare an, în luna ianuarie, pensionarii vor avea parte de o majorare a pensiei. Noua lege a pensiilor vine însă cu o mare schimbare...
#deficit bugetar, #Grecia Romania, #imprumut FMI , #stiri politice
Comentarii
Poza SpiritCivic
SpiritCivic
rank 5
Greseala este ca cetatenii accepta ideologii de dreapta si ajutor de somaj. Astfel politicienii aparent poate ca asigura un minim de venit dar de fapt nu mai lasa pe nimeni sa produca ceva iar datoriile se aduna si cresc pana la dimensiuni ireale...