Bomboana pe coliva deconspirarii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 30 Ianuarie 2010, ora 13:16
7009 citiri
Bomboana pe coliva deconspirarii

Halucinantul caz al lui Sorin Rosca Stanescu reprezinta bomboana de pe coliva acrita a deconspirarii fostei securitati. CNSAS i-a eliberat lui SRS verdict de necolaborare cu fosta securitate, spre stupefactia jurnalistului (?) care s-a audenuntat inca din 1992: "Cum sa nu fi fost daca am fost".

El insusi contesta cerificatul eliberat de CNSAS la cererea Civic Media, povestind ce anume presta pentru Securitate: se imprietenea cu straini, nemti si arabi in special, ii storcea de informatii pe care le raporta Brigazii Antiteroriste a Securitatii, care, la randul ei, le folosea, de fapt, in scopuri teroriste, inclusiv impreuna cu organizatia lui Carlos Sacalul.

Trecem peste relaxarea cu care SRS relateaza felul in care trada oameni pe sub pielea carora se bagase, pasamite, ca prieten. Trecem peste bravada lui gretoasa, de mare cavaler al adevarului, sub deviza "sa facem din slabiciune un avantaj, chiar un brand".

Faptele sunt importante si ele sunt de neinteles: un fost colaborator al Securitatii se deconspira si chiar sustine ca a facut politie politica, iar CNSAS, institutia menita, finantata din bani publici pentru a face astfel de deconspirari, il contrazice si-i da certificat de necolaboare.

Sa nu tragem insa in colegiul CNSAS: "Vad ca deja o parte din presa s-a grabit sa ne condamne ca l-am scapat. Noi nu putem lua decizii decat pe baza a ceea ce gasim in arhiva. Degeaba a spus Sorin Rosca Stanescu intr-un interviu ca a dat note la Securitate, noi nu luam decizii pe baza interviurilor. De altfel, potrivit noii legi noi nu putem nici sa mai facem audieri", a declarat un reprezentant al CNSAS pentru Newsin.

"Daca nu exista nimic la CNSAS, daca nu are dosar, noi nu puteam sa-i dam decizie de colaborare cu Securitatea. (...) Daca el (SRS n.r.) e atat de dragut si recunoaste, e foarte bine, ar fi un castig pentru Romania daca si cei care si-au sustras dosarele ar face la fel", a explicat si Mircea Dinescu, membru al colegiului CNSAS.

Vina pentru aceaste nebunie nu apartine, intr-adevar, CNSAS, o institutie careia oricum i-au fost scosi dintii chiar inainte de a apuca sa muste pe cineva. Doua au fost instrumentele "stomatologice": jumulirea / subtilizarea / secretizarea dosarelor si emacularea legii de functionare a CNSAS.

Institutia menita deconspirarii a ajuns in posesia arhivei SRI in 2005, la aproape 16 ani dupa decembrie 1989. Nimeni nu poate crede ca in acesti multi ani arhiva a fost atent periata astfel incat in ea sa nu ramana nimic deranjant pentru adevaratii varani ai fostului regim.

Legea de functionare a CNSAS a fost declarata neconstitutionala la reclamatia unuia dintre cei considerati un astfel de varan: Dan Voiculescu. Noua lege nu mai permite colegiului sa faca audieri, adica se bazeaza strict pe ce are la dispozitie in arhiva. Adica ce i-a fost lasat la dispozitie. Legea in actuala forma a fost votata in unanimitate in Parlamentul Romaniei. Surprinzator, nu?

Exista in continuare multe dosare secretizate pe motive de siguranta nationala. Pe ce criterii? Nimeni nu a explicat niciodata.

Mostra Sorin Rosca Stanescu este cat se poate de edificatoare pentru ce a insemnat deconspirarea in Romania. Cei mai abjecti exponenti ai fostei Securitati sunt in afara oricarui pericol, iar anatema oficiala o poarta doar plevusca sau incomozii, gen Mona Musca sau Carol Sebastian. Ei sunt securistii Romaniei!

Unde sunt varanii? Sub presiunea NATO si a testelor ORNISS, serviciile secrete au trecut, volens- nolens, printr-un proces destul de important de improspatare (chiar reformare, n-as zice). Varanii plecati de acolo au pus stapanire pe politica si economia Romaniei. Ei au cele mai importante parghii in mana, si-au aranajat dosarele si legile.

Varanii isi bat joc de societatea romaneasca si uneori, de exemplu in cazul SRS, rad, probabil, in hohote de naivii care au crezut ca deconspirarea nefacuta imediat dupa schimbarea regimului se mai poate face vreodata. In acest moment, intreg procesul este total compromis, iar un certificat "curat" de la CNSAS nu mai are chiar nicio valoare.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#colaborare Securitare Rosca Stanescu, #verdict colaborare Rosca Stanescu , #stiri politice