Obama anunta reforme in securitatea aeroporturilor

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 07:38
1886 citiri
Obama anunta reforme in securitatea aeroporturilor

Presedintele Barack Obama a anuntat joi reforme in sistemul serviciilor de informatii si in securitatea aeroporturilor, subliniind ca tentativa al-Qaida de a arunca in aer un avion de Craciun a fost facilitata de o incapacitate a SUA de a face legaturi intre informatiile deja detinute.

"Cand sistemul esueaza, in cele din urma mie imi revine responsabilitatea", a afirmat presedintele american la doua saptamani dupa tentativa de atentat. El a identificat, intr-un discurs sustinut dupa ce i-a fost inmanat un raport despre rezultatele anchetei privitoare la incidentul din 25 decembrie, mai multe deficiente in sistemul serviciilor de informatii si a ordonat patru directii de reforma.

Comunitatea informatiilor nu a urmarit in mod agresiv informatiile pe care le avea potrivit carora al-Qaida incerca sa loveasca Statele Unite. Nu s-a reusit "unirea punctelor" intre informatii, fragmentele nu au fost puse cap la cap, a aratat presedintele american. In plus, au existat deficiente si in sistemul listei de monitorizare a persoanelor suspectate ca ar avea legaturi cu terorismul, pentru ca, in mod normal, autorul tentativei de atentat din 25 decembrie ar fi trebuit sa figureze in baza de date cu persoane care au interdictie de zbor in SUA. A existat "un esec in a conecta si a intelege informatiile pe care deja le aveam", a conchis Obama.

El a ordonat comunitatii de informatii sa numeasca responsabili individuali pentru urmarirea pistelor legate de amenintari specifice de inalta prioritate. Rapoartele serviciilor de informatii vor fi distribuite pe scara mai larga si mai rapid, a decis presedintele.

Directorul national pentru serviciile de informatii, Dennis Blair, va superviza actualele eforturi analitice ale serviciilor. In al patrulea rand, a ordonat Obama, guvernul va spori criteriile folosite pentru a plasa diverse persoane pe lista cu interdictie de imbarcare in avioane cu destinatia Statele Unite.

Pe de alta parte, Obama a dat instructiuni secretarului pentru securitate interna sa consolideze parteneriatele internationale pentru a creste monitorizarea pe aeroporturile din intreaga lume. Departamentul Energiei va lucra pentru dezvoltarea unei mai bune tehnologii de scanare, a decis Obama.

In plus, seful Casei Albe a stabilit ca agentiile sa prezinte rapoarte de activitate, iar consilierul sau pentru securitate nationala, John Brennan, ii va face un rezumat la fiecare 30 de zile al acestor rapoarte.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Obama reforme, #Obama securitate aeroporturi, #Obama atentate , #stiri externe