FT: Dezamagiti de Romania si Bulgaria, oficialii de la Bruxelles au devenit mai exigenti

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 10:07
4124 citiri
FT: Dezamagiti de Romania si Bulgaria, oficialii de la Bruxelles au devenit mai exigenti

Acceptarea Romaniei si Bulgariei in structurile europene s-a transformat intr-o mare dezamagire pentru oficialii de la Bruxelles, care au devenit acum mult mai exigenti si rezervati in ceea ce priveste extinderea Uniunii Europene in zona Balcanilor.

Romania si Bulgaria nu au reusit, in anii ce au trecut de la aderarea la UE, sa risipeasca temerile statelor occidentale, ci din contra, le-au confirmat, ajungand ca in orice discutie legata de aceste doua tari sa apara invariabil si subiectele coruptiei si crimei organizate, sustin jurnalistii publicatiei Financial Times.

In aceste conditii, oficialii de la Bruxelles se gandesc acum de doua ori inainte sa mai accepte in UE si alte state balcanice, ce ar putea avea probleme similare si la fel de putina vointa politica de a le depasi.

Cea mai mare dezamagire a Uniunii Europene pare sa fie Bulgaria, scriu jurnalistii de la Financial Times, amintind ca in iulie 2008 Comisia Europeana si-a pierdut rabdarea si a blocat milioanele de euro alocate acestei tari, din cauza coruptiei generalizate.

Situatia s-a imbunatatit de la venirea la putere a premierului Boiko Borisov, ce a promis sa lupte impotriva coruptiei, insa asasinarea unui jurnalist, saptamana trecuta, in centrul Sofiei, atrage din nou atentia asupra justitiei bulgare, care nu a gasit pana acum niciun vinovat pentru cele 150 de asasinate produse incepand cu 2001.

In ceea ce priveste Romania, Bruxelles-ul apreciaza noile coduri juridice, civil si penal, insa reclama ineficienta Justitiei in lupta anticoruptie si faptul ca arestarile nu sunt urmate de condamnari, in majoritatea cazurilor.

"Lectia este ca procesul trebuie sa fie riguros, pentru a avea succes", spune Rosa Balfour, analist al Centrului pentru politici europene de la Bruxelles.

In acelasi timp, scrupulozitatea Uniunii Europene este asociata de multi cetateni ai tarilor balcanice cu ipocrizia, in conditiile in care cele mai mari si mai vechi tari europene nu au fost niciodata straine de faptele de coruptie.

Chiar daca acest punct de vedere poate fi indreptatit, mai ales in urma celor mai recente scandaluri de coruptie ce au lovit membri marcanti ai UE, el nu trebuie folosit ca o scuza pentru tolerarea vechilor practici.

"Aderarea la UE nu este o solutie magica impotriva coruptiei. Recomandam accelerarea eforturilor de lupta anticoruptie atat viitoarelor state membre, cat si celor actuale", sustine Jana Mittermaier, sefa biroului de la Bruxelles al Transparency International.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#aderarea UE Romania Bulgaria, #dosar coruptie Romania Bulgaria , #stiri externe