Criza de "proportii istorice" intre Israel si SUA

Autor: Ana Ilie
Marti, 16 Martie 2010, ora 22:43
9145 citiri
Criza de "proportii istorice" intre Israel si SUA

Criza de "proportii istorice" intre Israel si SUA. Ce se ascunde in spatele furiei americanilor?

Jena resimtita de americani la momentul vizitei in Israel a vicepresedintelui Joe Biden, cand s-a anuntat, dintr-o regretabila eroare, constructia a 1600 de noi unitati locative in Ierusalimul de Est, s-a transformat, in decurs de doar cateva zile, in cea mai serioasa criza a relatiilor israeliano-americane din 1975 incoace.

Daca Biden afirma atunci ca relatia dintre cele doua state este "de neclintit indiferent ce schimbari se produc in cele doua tari", ca "aceasta legatura va rezista", la o distanta de numai 24 de ore, secretarul american de Stat Hillary Clinton atragea telefonic atentia premierului israelian Benjamin (Bibi) Netanyahu ca "guvernul israelian trebuie sa demonstreze, nu numai prin cuvinte grele, ci mai ales prin actiuni specifice, ca este dedicat acestei relatii si procesului de pace".

Pana si ambasadorul Israelului la Washington, Michael Oren, a anuntat, in termeni deosebit de grei pentru un diplomat ca relatia bilaterala se confrunta cu o criza de "proportii istorice".

Americanii au cerut scuze oficiale pentru gafa din timpul vizitei lui Biden si stoparea imediata a colonizarii Ierusalimului de Est, mai ales ca, tocmai de curand, eforturile presedintelui Barack Obama, care a preluat presedintia SUA cerand "zero colonizare", incpusera sa dea roade, in conditiile in care palestinienii isi declarasera deschiderea catre o reintoarcere la masa negocierilor cu Israelul.

Trimisul american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, care trebuia sa plece luni de la Washington pentru a da startul discutiilor cu liderii israelieni si palestinieni, si-a amanat pe termen nedefinit misiunea.

Toate acestea sunt semnale clare pentru statul evreu: America, cel mai vechi si mai loial aliat al Israelului, a pus piciorul in prag.

Cu toate acestea, Bibi Netanyahu a continuat sa sfideze Washingtonului, anuntand, marti, ca cele 1600 de locuinte evreiesti vor continua sa fie construite in zona de est a Ierusalimului, ocupata de statul evreu in timpul razboiului de sase zile din 1967, unde se afla cele mai sfinte locuri ale iudaismului, crestinismului si islamului.

Impasul in care a intrat relatia dintre cele doua state aminteste, potrivit expertilor, de situatia din 1975, cand Henry Kissinger si premierul israelian de atunci Yitzhak Rabin au avut o disputa pe tema retragerii partiale din Sinai.

Actuala criza insa este daunatoare ambelor parti, desi Statele Unite au tot dreptul sa se simta lezate: dupa un incident similar petrecut toamna trecuta, cand o intalnire Obama-Netanyahu a fost umbrita de anuntul ca Isrelul incepe constructia a 900 de locuinte in Ierusalimul de Est.

Netanyahu a promis atunci ca va infiinta un departament special care se va ocupa ca astfel de situatii jenante sa nu mai apara. Repetarea greselii arata fie rauvointa, fie nepricepere din partea israelienilor, comenteaza presa americana.

Cu toate acestea, americanii mai au un motiv sa fie atat de categorici fata de Israel. Incidentul survine dupa ce comandantul fortelor armate americane, Generalul David Petraeus, a avertizat Casa Alba, in ianuarie, ca liderii arabi din Orientul Mijlociu incep sa creada din ce in ce mai tare ca America este incapabila sa se impotriveasca Israelului, ca arabii incep sa-si piarda increderea in promisiunile americane si ca intransigenta israeliana in conflictul cu palestinienii pune in pericol pozitia SUA in regiune.

Dezvaluirea acestei informari, de catre publicatia Foreign Policy da o noua dimensiune actualei crize israeliano-americane. Practic, America nu este numai perceputa ca fiind slaba, ci si imaginea sa in regiune incepe sa se erodeze ingrijorator.

Cu doua teatre de operatiuni deschise in regiune, in Afganistan si Irak, America nu-si poate permite sa fie perceputa de catre liderii arabi ca fiind dominata de Israel si slaba. Cu alte cuvinte, intransigenta israelienilor poate costa vieti americane.

SUA se afla acum in pozitia in care trebuie sa decida ce este mai important- viata propriilor soldati sau bunele relatii cu Israelul? Deocamdata, se pare ca Israelul nu a receptionat mesajul Washingtonului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#criza Israel America, #cearta SUA Israel, #Biden Israel colonizare , #stiri externe