SUA: Reforma istorica a sistemului de asigurari medicale

Luni, 22 Martie 2010, ora 07:27
2834 citiri
SUA: Reforma istorica a sistemului de asigurari medicale

Camera Reprezentantilor a adoptat duminica un proiect de lege referitor la reforma sistemului de asigurari medicale, oferind o victorie legislativa majora presedintelui Barack Obama, care urmeaza sa promulge rapid textul.

Reprezentantii au adoptat textul - versiunea aprobata de Senat in 24 decembrie - cu o majoritate de 219 voturi, cu trei mai multe decat cele 216 voturi necesare pentru a trece proiectul de lege. 212 voturi au fost impotriva, relateaza AFP.

Democratii au aplaudat zgomotos, de altfel, cand a fost inregistrat cel de-al 216-lea vot.

Textul poate fi trimis acum Casei Albe, unde va fi promulgat de presedintele Barack Obama, asteptat sa iasa la declaratii publice.

Reprezentantii vor trebui sa se pronunte, de asemenea, asupra unei serii de modificari ale proiectului de lege dorite de majoritatea democrata. Dupa ce vor fi aprobate de Camera, aceste "corectii" vor fi trimise Senatului, care va incerca sa le aprobe saptamana viitoare.

Reforma va permite garantarea unei asigurari medicale pentru 32 de milioane de americani care in prezent nu beneficiaza de acest drept. Obiectivul este ca 95% dintre americanii cu varsta de pana in 65 de ani sa aiba o asigurare in caz de boala. Cei mai in varsta sunt deja protejati prin sistemul de asigurare publica, Medicare.

Reforma va obliga, de asemenea, persoanele particulare sa-si faca o asigurare privata, in caz contrar riscand sa plateasca o penalitate anuala. Noul sistem ofera deduceri de impozite pentru micile intreprinderi pentru ca acestea sa finanteze asigurarea de sanatate a salariatilor lor, si acorda ajutor caminelor mai modeste. Companiile de asigurari nu vor mai putea refuza sa acopere o persoana bolnava.

Reforma, cu un cost de 940 de miliarde de dolari pe zece ani, va permite reducerea deficitului americani cu 138 de miliarde de dolari in perioada mentionata.

Presedintele Obama, care si-a amanat pentru luna iunie un turneu prevazut in Asia tocmai pentru a fi la Washington in momentul crucial al votului, a venit sambata la Capitoliu si a avut in fata reprezentantilor din Camera o ultima pledoarie in favoarea proiectului sau de capatai.

"Totul sta in mainile voastre, este timpul sa adoptam reforma sanatatii, pentru America, si cred ca o veti face maine (duminica - n.r.)", a spus seful Casei Albe, care a recunoscut ca este vorba despre un "vot dificil". Obama a facut aluzie la pierderea de popularitate pe care o poate declansa acest vot.

Sistemul asigurarilor medicale face obiectul dezbaterilor de un secol in Statele Unite, generatii intregi de politicieni americani, de la Theodore Roosevelt la Bill Clinton incercand fara succes sa rezolve acest dosar, caruia mult timp i s-au impotrivit medicii si companiile de asigurari.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#reforma sistem medical SUA, #reforma asigurari sanatate SUA , #stiri Rapid