Iliescu: Revolutia din 1989 nu a fost antisocialista

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 17:34
3952 citiri
Iliescu: Revolutia din 1989 nu a fost antisocialista

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a catalogat vineri drept "o aberatie" ideea potrivit careia fostii comunisti au confiscat Revolutia, sustinand ca aceasta nu a fost una de dreapta, comunistii fiind "factorul motor" al evenimentelor din 1989.

Presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a vorbit, in cadrul unei dezbateri pe tema ideologiei de stanga, despre statutul actual al social-democratiei romanesti, aratand ca "stanga este suspectata de comunism".

"Au aparut combatantii acestia post-factum care se bat cu fantomele trecutului. Atunci cand era cazul lipseau, erau anonimi, nu se manifestau in niciun fel, nu-si asumau niciun fel de risc.

In perioada confruntarilor din decembrie, nu s-au afirmat cu nimic. Au devenit campionii luptei impotriva unuei stafii a comunismului si cauta sa asimileze tot ce e orientare de stanga cu sechelele comunismului. Este o ofensiva ideologica la care nu dam raspunsul cuvenit", a comentat Iliescu.

Social-democratul a adaugat ca "a auzit tot felul de aberatii", precum confiscarea revolutiei de catre fostii comunisti, "ceea ce este un fals".

"Eu cred ca stalinismul nu poate fi considerat orientare de stanga. Socialismul de tip sovietic a fost de fapt, in esenta lui, un capitalism de stat cu ambalaj socialist. Revolutia din 1989 a fost nu o revolutie antisocialista, nu de dreapta, dreapta n-a fost prezenta.

Cine a fost factorul motor in Revolutie? Pai comunistii. Membrii de partid au fost majoritatea celor prezenti in acest proces. Factorul social de baza- muncitorimea", a sustinut Iliescu.

Fostul presedinte a spus ca au fost "niste tineri temerari" care au aparut in miscarile in Timisoara in 16-19 decembrie, in 21 decembrie in Bucuresti, insa decisiva a fost iesirea muncitorilor timisoreni, muncitorimii industriale, in 20 decembrie, cand Armata s-a retras".

"In 22 (decembrie, n.r.) , iesirea masiva a muncitorimii din periferiile Bucurestiului l-a fortat pe Ceausescu sa plece. Majoritatea acestora erau membri ai PCR. Deci abordarea de pe aceste chestiuni este o tampenie,o aberatie. Nu exista niciun fel de fapt care sa sustina asemenea aberatii", a conchis Iliescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ion Iliescu revolutie, #revolutie antisocialista, #revultuie anticomunista , #Revolutie