Vesti bune pentru cei care au credite in lei. ROBOR a scazut puternic

Luni, 23 Martie 2020, ora 12:07
33382 citiri
Vesti bune pentru cei care au credite in lei. ROBOR a scazut puternic
Foto: Arhiva Ziare.com

Indicele ROBOR la 3 luni, in functie de care sunt calculate dobanzile la majoritatea creditelor in lei, a inregistrat luni o scadere puternica.

Astfel, potrivit Bancii Nationale a Romaniei, indicele a ajuns luni la 2,61%, fata de nivelul de 3,24% atins vineri. Este cel mai redus nivel atins din 7 mai 2018, cand ROBOR a fost 2,54%.

Si indicele ROBOR la 6 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele ipotecare, a coborat de la 3,31% la 2,70%.

Aceasta scadere brusca vine dupa ce BNR a decis vineri reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2% incepand de azi, in contextul adoptarii unui pachet de masuri menit sa atenueze impactul situatiei generate de epidemia de coronavirus asupra populatiei si companiilor romanesti.

BNR a anuntat inca de vineri ca, "pe acest fond, este de asteptat ca principalele cotatii ROBOR sa cunoasca o ajustare descendenta semnificativa".

Ce este ROBOR-ul si cum se calculeaza

Indicele se calculeaza zilnic de catre BNR si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).

De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M) . Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5% si 14% la cele de nevoi personale fara garantii.

Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.

Chiar daca ROBOR se calculeaza in fiecare zi, bancile actualizeaza de obicei acest indice trimestrial. Astfel, la calcularea dobanzii se ia in considerare indicele de referinta ROBOR 3M in vigoare in ultima zi a trimestrului anterior.

De anul trecut, ROBOR nu mai este valabil pentru creditele noi

Incepand din 2 mai 2019, indicele ROBOR a fost inlocuit cu un nou indice calculat in functie de tranzactiile bancare.

Noul indice se aplica insa doar creditelor noi acordate populatiei. Pentru imprumuturile aflate in derulare, obtinute inainte de 2 mai 2019, romanii pot depune, daca doresc, cereri de refinantare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#ROBOR scadere , #vesti bune