Isarescu: Romania e ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate si zone de saracie. Bucurestiul ar putea intra in zona euro

Marti, 19 Martie 2019, ora 18:45
6810 citiri
Isarescu: Romania e ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate si zone de saracie. Bucurestiul ar putea intra in zona euro
Foto: site BNR (Arhiva)

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a afirmat, marti, la Constanta, ca Romania nu s-a dezvoltat armonios si arata ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orase, dar si cu zone de saracie.

El spune ca PIB-ul municipiului Bucuresti este comparabil cu cel al Berlinului si al Lisabonei, iar capitala noastra impreuna cu judetul Ilfov ar putea intra in zona euro in cateva saptamani.

Isarescu a afirmat la Universitatea "Ovidius" din Constanta, dupa ce a primit titlul de Doctor Honoris Causa, ca in zona euro intri daca esti pregatit, iar daca nu esti, vei fi marginalizat.

"Zona euro nu este un loc confortabil pentru economiile cu nivel scazut de competitivitate. Cu alte cuvinte, zona euro, spre deosebire de Uniunea Europeana ca atare, cele 28 de tari, speram ca ramane si Anglia acolo, nu constituie zona euro un club de convergenta intrucat membrii sai actuali nu si-au imbunatatit neaparat nivelul de convergenta dupa adoptarea euro. (...) Zona euro este mai degraba o zona de divergenta daca intri nepregatit. In loc sa te ajute, te marginalizeaza. Ca intr-un club select unde daca, sa zicem, nu te-ai imbracat cum trebuie, esti pus la colt", a precizat Isarescu.

El a mai spus ca pentru Romania si celelalte state din Uniunea Europeana nu se pune problema sa nu adopte moneda euro, problema este cand aceasta va fi adoptata.

"Procesul de adoptarea euro de catre noile state membre este o chestiune de cand, nu de daca. Succesul adoptarii monedei unice presupune efectuarea acesteia intr-un mod adecvat. Angajamentul de a intra in zona euro este indiscutabil (...) Cu exceptia Angliei si Danemarcei si Suediei pentru o mica masura, toate celelalte tari inclusiv Romania, Polonia, Ungaria, la noi, nu se pune problema daca adoptam euro, trebuie sa adoptam, problema este cand", a explicat guvernatorul BNR.

Totusi, spune Isarescu, aceste state nu sunt grabite sa intre in zona euro, trebuie sa o faca atunci cand sunt pregatite.

"Se respinge cu fermitate orice idee de grabire a procesului. Dupa cazul Greciei, Grecia intr-adevar a masluit cifrele, asta este cu prietenii nostri, numai senzatia ca autoritatile unei tari ca sa intre in zona euro lucreaza pe la datele statistice, creaza o reactie virulenta din partea Bruxellesului", a explicat Isarescu.

El a mentionat ce se intampla atunci cand o tara intra in zona euro si nu este suficient de dezvoltata si care sunt riscurile care pot aparea.

"In momentul cand apare un declin al activitatii economice, altfel esti afectat in mai mare masura de o eventuala recesiune, esti in zona euro, nu mai ai control asupra cursului de schimb, nu mai poti sa folosesti toate instrumentele politicii monetare. Politica monetara e folosita pentru toata zona euro, nu mai poti sa o adaptezi la situatia tarii, nu mai ai independenta practic in politica monetara. Nu mai ai la dispozitie decat ceea ce se numeste devalorizarea interna, trebuie sa reduci salarii, sa inchizi fabrici, sa cresti somajul", a precizat Isarescu.

Bucuresti & Ilfov ar putea intra in 2-3 saptamani in zona euro

Guvernatorul BNR a spus ca Bucurestiul si Ilfovul, daca ar putea fi decupate de restul tarii, ar putea intra in zona euro in cateva saptamani.

"Daca cineva ar putea sa decupeze Ilfovul cu Bucurestiul, l-ar plasa in zona euro in 2-3 saptamani. Are toate conditiile sa intre in zona euro. Problema este ca nu putem sa-l decupam. De la Bucuresti nu sunt decat vreo 40 de kilometri pana la vestitul Las Fierbinti, care intra mai greu in zona euro", a mai spus guvernatorul.

Mugur Isarescu a declarat ca Bucurestiul are PIB-ul comparabil cu Berlinul si cu Lisabona, ca este un oras bogat, dar ca tara nu s-a dezvoltat armonios, si ca sunt zone de saracie crunta.

"Tara nu s-a dezvoltat armonios, este o realitate. Stiti ca Bucurestiul are PIB-ul pe locuitor, bogatia, cam cat Berlinul? Si mai inalt decat Lisabona si in apropierea Madridului? E un oras bogat. Nu trebuie sa te duci la statistica. Uitati-va la masinile din Bucuresti, ca sunt mai multe masini mari decat la Roma. In mod evident, cu ochiul liber, multe masini mari. Deci este un oras bogat. Dar cum va spuneam, la 100 de kilometri sunt zone de saracie crunta. Nu poate sa intre numai Bucuresti in zona euro. Se vor egaliza relativ preturile, inclusiv la paine. Painea la noi este in continuare, mai ales in zona rurala, de cinci sase ori mai ieftina. Nu poti sa nu te gandesti la consecintele sociale. (...) Stiti cum arata Romania? Arata ca o piele de leopard, cu zone foarte dezvoltate, marile orase si zone de saracie", a mai afirmat Isarescu.

El considera ca adoptarea monedei euro este un proiect politic in esenta, nu numai un proiect monetar.

"Adoptarea monedei euro nu este numai un proiect monetar. Adoptarea monedei euro este un proiect politic in esenta. Asa cum drapelul, imnul national sunt simbolurile natiunii, asa este moneda, renuntam la ea. Acesta nu este un simplu proiect monetar, proiectul Bancii Nationale, nu schimbam niste bancnote de poliester cu bancnote de hartie, e un proiect politic renuntam la moneda nationala, transferam de aici la Frankfurt toata politica monetara a tarii", a explicat guvernatorul.

Mugur Isarescu a mai spus ca este necesara intarirea independentei BNR prin modificarea legii care guverneaza activitatea acesteia.

"O importanta deloc de neglijat o are si institutia Bancii Centrale, inclusiv din perspectiva independentei acesteia. Astfel este necesara intarirea independentei BNR prin modificarea legii care guverneaza activitatea sa. Dar e important de subliniat ca nu trebuie sa intervina modificari de natura a eroda in vreun fel independenta institutiei, asa cum ar putea sa se intample daca unele prevederi cuprinse in propuneri legislative recente ar fi adoptate. Deci vorbim de intarirea independentei bancii, modificarea legii, dar in directia aceasta, nu in directia opusa cum se propune in prezent", a mai declarat Mugur Isarescu.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Isarescu Romania euro, #Isarescu Bucuresti oras bogat euro, #Isarescu independenta BNR , #euro