Der Spiegel: Romania risca sa devina "oaia neagra a Europei"

Marti, 10 Iulie 2012, ora 11:53
5920 citiri
Der Spiegel: Romania risca sa devina "oaia neagra a Europei"
Foto: Reuters

Suspendarea din functia de presedinte a lui Traian Basescu reprezinta "o inscenare umilitoare", care risca acum sa transforme tara noastra in "oaia neagra a Europei dupa modelul Ungariei", comenteaza jurnalistii germani.

Situatia politica din Romania si relatia "te iubesc - te urasc" a romanilor cu Traian Basescu sunt dezbatute, pe larg, de publicatia Der Spiegel.

Parlamentul Romaniei a votat, vineri, suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte, iar romanii sunt chemati la vot pe 29 iulie, la un referendum contestat. Observatorii din Romania atrag atentia ca prim-ministrul Ponta si-a depasit cu mult atributiile, iar comentatorii germani avertizeaza ca statul de drept este in pericol, noteaza jurnalistii la inceputul materialului.

Romania traieste, de mai multa vreme, o poveste de dragoste cu nabadai cu Traian Basescu. Fost capitan de vas, Basescu este cunoscut pentru limbajul sau colorat si manierele sale nu foarte cizelate.

El a fost ales pentru prima data in anul 2004, inainte de a se putea discuta despre "labirintul coruptiei, intrigii si influentei" din Bucuresti. Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte pentru prima oara in 2007. Acum, noteaza Der Spiegel, povestea pare ca se repeta.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Adevaratul obiectiv al USL - subjugarea justitiei

Presedintele se confrunta din nou cu o suspendare, insa de aceasta data adversarul sau politic este premierul Victor Ponta.

"Europa priveste cu atentie din cauza preocuparilor legate de incalarea de catre Guvernul Ponta a principiilor statului de drept si transformarea Romaniei intr-o alta oaie neagra dupa modelul Ungariei", completeaza jurnalistii germani.

In continuare, Der Spiegel trece in revista toate criticile sosite din partea UE, si a oficialilor occidentali de rang inalt, precum cancelarul german Angela Merkel, ministrul sau de Externe, Guido Westerwelle, sau comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding.

Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu decizia Parlamentului de suspendare a lui Traian Basescu si a declarat ca UE are nevoie de mecanisme noi de reactie cand o tara membra desconsidera spiritul si valorile europene.

Ministrul german de Externe acuza incalcari grave ale valorilor europene in Romania

"Principiile de baza ale democratiei, statul de drept si separarea constitutionala a puterilor in stat" nu pot fi puse in discutie, iar Guvernul federal "pur si simplu nu poate ignora" ceea ce se intampla in Romania, a declarat seful diplomatiei germane pentru Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Criticilor si s-a adaugat, luni, si cancelarul german Angela Merkel. Dupa o discutie telefonica purtata cu Traian Basescu, Merkel a transmis ca "statul de drept a fost incalcat in mod inacceptabil in Romania, in timpul luptei pentru putere dintre liderii tarii".

Cei doi oficiali nu au fost insa singurii care si-au exprimat ingrijorarea legat de situatia din Romania, adauga jurnalistii germani. In urma cu o saptamana, comisarul european pentru Justitie, luxemburgheza Viviane Reding, a comentat, pe Twitter, evenimentele de la Bucuresti.

Comisarul european Viviane Reding, "foarte ingrijorata" de ce se intampla in Romania

"Sunt foarte ingrijorata de atacurile recente la independenta Curtii Constitutionale a Romaniei. Pentru mine, un sistem judiciar functional si independent este o pre-conditie pentru respect reciproc in Spatiul european de Justitie", a scris Viviane Reding.

Der Spiegel prezinta si comentariile referitoare la situatia din Romania, facute de publicatiile din Germania.

Astfel, Suddeutsche Zeitung noteaza ca "este bine si corect ca Uniunea Europeana trage un semnal de alarma cu privire la situatia din Romania. Pacat ca nu au facut-o mai devreme si la fel de puternic precum in cazul premierului ungar Viktor Orban".

"UE trebuie sa ia o pozitie clara: nu neaparat in lupta dintre cei doi (Ponta vs Basescu - n.red.), ci in favoarea institutiior democratice. In caz contrar, credibilitatea intregii uniuni va fi pusa in joc", completeaza si Financial Times Deutschland.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Adevaratul obiectiv al USL - subjugarea justitiei

Si Frankfurter Allgemeine Zeitung a comentat situatia din Romania. "Suspendarea vineri a presedintelui a reprezentat o incalcare flagranta a Constitutiei (...) De cand Guvernul Ponta a preluat puterea, principiul separatiei puterilor in stat s-a diluat. Parlamentul si-a asumat rolul de a adopta, dar si interpreta legi. Guvernul abuzeaza de instrumentul ordonantei de urgenta. Iar politicienii Opozitiei se afla sub presiune foarte puternica", au scris jurnalistii.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#suspendare Basescu inscenare umilitoare, #Der Spiegel suspendare Basescu, #critici suspendare Basescu , #presedinte suspendat