Basescu, catre maghiari: Pamantul e rotund, oricine poate spune ca e in centru

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 11:50
8644 citiri
Basescu, catre maghiari: Pamantul e rotund, oricine poate spune ca e in centru

Traian Basescu a vorbit, sambata, la Tusnad, despre relatia dintre maghiari si romani, si a dat o replica diplomata declaratiilor recente cu privire la autonomia culturala si teritoriala a Tinutului Secuiesc, facute in special de episcopul Laszlo Tokes.

Presedintele a subliniat ca principalul element al evolutiei pozitive in zona Europei Centrale este reconcilierea romano-maghiara.

"Toti care traim pe pamant avem o sansa. Sansa este ca pamantul este rotund si fiecare dintre noi poate considera ca punctul in care se afla este centrul pamantului. Daca privim la sistemul solar la care ne aflam, noi toti spunem ca planetele se invart in jurul pamantului. Imaginati-va ca am fi pe Marte: am spune ca pamantul se invarte in jurul lui Marte. Din acest punct de vedere semnul intrebarii isi pastreaza valabilitatea. Insa l-as da deoparte cand vorbim de importanta Europei Centrale", a declarat Basescu, in fata maghiarilor adunati la Baile Tusnad.

Presedintele a adaugat ca a invatat sa se raporteze cu relativitate cu privire la regiunile geografice.

"Nu o regiune sau alta e importanta, ci extrem de important este echilibrul din interorul unei regiuni si echilibrul dintre o regiune si o alta regiune", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca "importanta unei regiuni este data in primul rand de capacitatea ei de a aduce plus valoare continentului pe care se afla sau lumii".

"Este una sa traiesti intr-o regiune echilibrata, cu relatii de respect cu toate statele din regiune, si alta sa treaiesti intr-o regiune framantata de dispute intre state, si noi nu suntem departe de o astfel de regiune, de Balcani", a declarat presedintele.

Tokes: Basescu e om de stat adevarat, stie ce se poate face in Europa

Acesta a precizat ca este important sa traim intr-o regiune in care relatiile dintre oameni sa fie echilibrate, iar din acest punct de vedere, Europa Centrala "este o regiune care se consolideaza".

Reconcilierea romano-maghiara, cel mai mare succes din ultimii 20 de ani

Presedintele Basescu a adaugat, in aplauzeze publicului de la Tusnad, ca reconcilierea romano-maghiara este cel mai mare succes din ultimii 20 de ani.

"Reconcilierea romano-maghiara este unul din pilonii acestei consolidari. Ceea ce au reusit cele doua popoare este cel mai mare suces din ultimii 20 de ani, o reconciliere care ne permite sa privim viitorul cu incredere si care trebuie sa fie baza relatiilor dintre cele doua popoare, dintre minoritatile si majoritatile de pe teritoriul celor doua state", a declarat presedintele, fiind aplaudat de public.

Traian Basescu a avertizat ca "o mare eroare" ar fi constructia Europei Centrale bazate pe elemente neplacute din istoria regiunii: pe etnie, pe diferentele confesionale.

Tokes, despre autonomie: Putem conta pe Budapesta, nu suntem singuri!

"Nu etnia, nu credinta, nu geografia, nu istoria sunt cele care trebuie sa consolideze importanta regiunii ci valorile, valori pe care si romanii si maghiarii le asumam declarativ cel putin integral in acest moment", a declarat presedintele.

PC: Tokes propune tribalizarea Europei dupa modelul hunilor

Presedintele Traian Basescu a participat, sambata, la Universitatea Tusvanyos de la Baile Tusnad, la seminarul intitulat "Europa centrala, centrul Europei".

Presedintele Traian Basescu a participat, sambata, la Universitatea Tusvanyos de la Baile Tusnad, la seminarul intitulat "Europa centrala, centrul Europei". La seminar au participat si premierul maghiar, Viktor Orban, dar si vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes.

Seful statului a declarat ca nu va comenta Tratatul de la Trianon si niciun alt element de istorie care ar desparti Romania de Ungaria. "As vrea sa comentez viitorul care ne leaga pe unii de ceilalti", a spus el.

Presedintele nu a uitat sa multumeasca maghiarilor pentru sprijinul pe care i l-au oferit in campania electorala si a raspuns la intrebarile puse de participantii la seminar.

Intrebat despre procesul de autonomie, Basescu a raspuns: "Toti cetatenii au nevoie de autonomie, iar procesul dupa cum observati, procesul continua, nu s-a oprit la autonomia financiara(...). Va asigur ca voi fi unul dintre cei care vor presa ca autonomia sa fie extinsa. Nu pot insa sa fiu incorect si sa va spun ca am alta viziune autonomie decat am avut-o pana acum, autonomie egala pentru toti cetatenii romani indiferent de etnie".

Presedintele a amintit, la Tusnad, si de necesitatea realizarii unui proiect european de incluziune a rromilor.

"Si romii sunt cetateni europeni si eu profit de prezenta mea aici sa lansez din nou ideea ca UE trebuie sa aiba un program la nivel european pentru incluziunea romilor, pentru ca teoria conform caruia vreun stat care gazduieste rromi ar putea sa le interzica accesul in Europa este falsa, iar Romania nu va recurge la o astfel de abordare, avand in vedere exact valorile europene", a declarat presedintele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu maghiari, #Traian Basescu, #Basescu Tusnad Pamant, #Basescu centrul Pamantului , #presedinte
Comentarii
Poza prob
prob
rank 5
Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) si-a exprimat sustinerea fata de Traian Basescu in turul al doilea al alegerilor prezidentiale