Traian Basescu si sistemul. Cine a ingenuncheat? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 13:51
13330 citiri
Traian Basescu si sistemul. Cine a ingenuncheat? (Opinii)

"De zece ani sunt intr-o disputa cu sistemul, pe care domnul Iliescu l-a protejat pentru ca asa a inteles el, un sistem care pe domnul presedinte Constantinescu l-a infrant, asa cum declara chiar el, sistem pe care eu zic ca l-am ingenuncheat", spune Traian Basescu.

Asa sa fie oare? Este sistemul, pe care presedintele il numea in 2004 "ticalosit", cu adevarat ingenuncheat in acest moment? Eu nu vad asta. Ce vad eu este ca generatia tyrannozaurilor a fost inlocuita cu aceea a velociraptorilor. Dinozaurii mari au cazut, pradatorii tineri s-au ridicat, inclusiv pe cadavrele batranilor, si sunt pe val.

Au cazut, intr-adevar, capete mari. Nastase, Nicolaescu, Vintu, Voiculescu, Duicu, Bunea Stancu, Cosma, Nicusor Constantinescu, Florin Popescu, Fenechiu etc. E posibil ca dosarul EADS sa lungeasca spectaculos lista. Au fost rapusi de justitia aflata sub protectia UE si SUA. Dar in multe dintre aceste prabusiri tinerii pradatori au avut rolul lor.

Unii dintre cei cazuti au fost torpilati de inamici din interior, dornici sa le ia locul. Adrian Nastase, spre exemplu, stie bine de la cine i s-a tras, care au fost cutitele infipte in spinarea lui atunci cand a inceput sfarsitul, la hotel Confort, in 2006.

Sigur ca toate acestea nu sunt de ignorat. Dar politica, sa parafrazez o vorba celebra, are oroare de vid. Cine si ce a umplut locul lasat gol de marii dinozauri rapusi?

Pentru a vorbi despre o ingenunchere a sistemului ar fi trebuit ca peste cadavrele lor politice sa se ridice o generatie noua. Nu imaculata, pentru ca, realist, asa ceva este imposibil. Dar macar mai curata, reformata in chestiunile esentiale, de mentalitate, nu neaparat anti-sistem, dar macar desprinsa de marile racile ale acestuia.

Nu vad aceasta reforma. Au cazut Vintu si Voiculescu, se ridica Ghita. A cazut Nastase, domneste Ponta. Sistemul opereaza cu esalonul al doilea. Amara ironie este ca in frunte sunt acum epigonii. Eu cred ca noii jupani nu sunt mai curati, dar sunt mai incompetenti, mai necopti, mai lipsiti de substanta. E tot ce s-a schimbat de fapt. Unde este ingenuncherea?

Veti spune ca asta nu e vina lui Traian Basescu. Oare?

Traian Basescu si-a ales-o mostenitoare pe Elena Udrea. Este dna Udrea un om anti-sistem sau un produs al acestuia?

Raspunsul este, cred, in biografia sa. A intrat pe orbita politica alaturi de Cosmin Gusa pe vremea cand acesta era secretar general al PSD, in epoca Nastase. A fost prietena cu Victor Ponta. Fostul ei sot, Dorin Cocos, era asociat cu gruparea Bittner - Petrache, aceea pe care insusi Traian Basescu o numea ca primar general al Capitalei "mafia personala a lui Adrian Nastase". Din ea facea pe parte pe atunci si Gabriel Oprea, ajuns apoi tot un apropiat al Elenei Udrea.

Cat a fost ministru, dna Udrea a servit sistemul transpartinic. Ca sa dau doar un exemplu, o fi o intamplare faptul ca unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor alocate de MDRT, potrivit propriilor declaratii, a fost Teleormanul lui Liviu Dragnea?

Inainte de a o sustine pe Elena Udrea in cursa prezidentiala, candidatul lui Traian Basescu a fost Cristian Diaconescu, fost ministru in Cabinetul Nastase, fost vicepresedinte PSD, fost candidat PSD la Primaria Capitalei, participant la suspendarea din 2007. Anti-sistem?

PMP este proiectul politic asumat de Traian Basescu. Cati luptatori anti-sistem mai vedem in el? Cei mai multi, chiar fondatori ai partidului, au fost inlaturati. Sau poate ca Marin Anton poarta intreaga simbolistica anti-sistem si nu imi dau eu seama de asta? Sau Florin Popescu, secretar general al "Albei ca Zapada", inainte de a fi inhatat de DNA?

In schimb, putinii politicieni cu adevarat anti-sistem, precum Monica Macovei si Catalin Predoiu, au fost nu numai repudiati, ci de-a dreptul decredibilizati, pe alocuri demonizati de Traian Basescu. Chiar si Daniel Morar si-a sfarsit cariera de procuror ca pericol pentru ordinea constitutionala.

Da, eu sunt convinsa ca Traian Basescu a sustinut independenta actului de justitie, conditie sine qua non a ramanerii Romaniei pe orbita occidentala, dar atunci cand a putut, a mai dat cate o mana de ajutor sistemului. Promulgarea fara obiectii a Legii de aplicare a Codului de Procedura penala, in august 2013, lege care modifica regimul interceptarilor, promulgarea legii care da dreptul primarilor sa-si delege semnatura, lovitura dura pentru ANI si DNA, trocul procurorilor sunt doar cateva exemple in acest sens.

Si oare dupa caderea Guvernului MRU si apoi dupa alegerile din 2012, nu putea Traian Basescu, macar in prima instanta, sa solicite majoritatii USL, incontestabile desigur, sa ofere alt premier? O incercare fara sanse reale de izbanda, dar disociere simbolica importanta de Victor Ponta?

Si iata-ne la sfarsitul celor 10 ani de mandat Basescu cu un PSD pe cale sa redevina partid-stat, fara nicio forta politica reformata si in fata unor alegeri prezidentiale in care, de fapt, se infrunta in principal tot oamenii sistemului: Victor Ponta, Klaus Iohannis - premierul de la Grivco, in proces cu ANI, si Elena Udrea. Cu oricare dintre ei la Cotroceni, nu stiu cata viata va mai avea independenta justitiei si nu stiu cate capete penale vor mai cadea.

Si, ca o incununare, atat de ingenuncheat este sistemul, incat viitorul comisar european din partea Romaniei va fi Corina Cretu, pupila politica a lui Ion Iliescu. Curat ingenunchere!

Ceea ce a patronat politic Traian Basescu a fost doar o schimbare de generatie, o intinerire a aceluiasi sistem care a avut cu adevarat doar doi adversari de temut: Bruxelles si Washington. Aceiasi care ii vor ramane si din 2015 dar, ma tem, cu tot mai putine parghii de actiune in Romania.

Daca la atat s-a redus intentia initiala a lui Traian Basescu sau la atat a fost redus apoi de ingenuncherea in fata propriei slabiciuni probabil ca numai domnia sa stie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Traian Basescu sistem ticalosit, #Basescu Udrea sistem ingenungheat , #presedinte