Aberatia zilei: Becali, zeul jurnalistilor

Sambata, 04 Aprilie 2015, ora 08:40
6599 citiri
Aberatia zilei: Becali, zeul jurnalistilor
Foto: B1 TV

Gigi Becali a fost eliberat conditionat vineri dupa-amiaza. La iesirea pe portile Penitenciarului Poarta Alba il asteptau jurnalisti transfigurati de emotie, dornici sa-i soarba vorbele de duh, sa afle de la el cum pot fi descifrate marile mistere ale lumii, sa fie miruiti cu maiastra lui intelepciune.

Sa ne racorim putin. George Becali este un infractor condamnat la trei ani si jumatate de detentie in cazul schimbului ilegal de terenuri facut cu Ministerul Apararii si in dosarul Valiza. Motivarile deciziilor de condamnare sunt zdrobitoare.

Becali a efectuat doar o treime din pedeapsa, prin urmare inca mai are de ispasit. Cu toate acestea, odata vazut dincoace de gratii, el si-a permis sa lanseze un sir lung de critici la adresa autoritatilor statului: ANP, premier, ministru de Justitie, Parlament.

"Vreau sa ma impac cu toti oamenii CARE i-am suparat si sa ma ierte toti, jurnalisti CARE i-am jignit, din viata publica politicieni, judecatori, procurori (...) Nu vreau raul LA niciun om", a inceput sa turuie Becali, autorul a doua "lucrari stiintifice" scrise in inchisoare.

George Becali este un cetatean aflat in libertate si poate sa se manifeste cum doreste si cum e in stare, atata vreme cat nu incalca restrictiile impuse de instanta.

Total aberanta este insa reactia posturilor de televiziune (nu toate!) care i-au acordat peste 30 de minute din programul lor. Cel mai probabil, daca le-ai cere producatorilor TV sa permita unui om de cultura sa vorbeasca liber o jumatate de ora, ti-ar rade in nas. "Nu face audienta!", ar replica ei, dovada ca nici nu vedem foarte des asemenea oameni la televizor.

Si poate ca socotitorii de rating au dreptate. Dar cine e de vina? Cum poate fi rupt acest cerc vicios: programe proaste, telespectatori la fel, programe si mai proaste, telespectatori la fel si tot asa?

Cine, daca nu jurnalistul, este cel care trebuie sa discearna, sa aleaga subiecte si personalitati care sa ridice nivelul de cultura si educatie al acestei tari?

E normal ca unele jurnale de stiri sa inceapa cu vestea ca un infractor a fost eliberat conditionat? Asta e tot ce s-a intamplat mai important astazi in Romania si in intreaga lume?

De ce este catalogat George Becali de catre un moderator cunoscut de televiziune drept "cel mai simpatic personaj"? De ce stau jurnalistii ciorchine in fata domiciliului lui din Pipera, asteptand minute in sir sa-si faca aparitia "Razboinicul luminii"?

De ce ii sunt tratate cu indulgenta si corectate greselile de gramatica, fara ca ele sa fie semnalate public, in conditiile in care de un fost ministru de Interne s-a ras zile in sir doar pentru ca a spus "branconaj" in loc de braconaj?

Sigur, George Becali are un discurs in care se amesteca diverse procente de parsivenie, ignoranta, obscurantism si tupeu, caracteristici pe care multi romani le considera calitati. Uneori, spune lucruri atat de iesite din comun incat starneste rasul. Dar acesta nu este un motiv suficient de puternic pentru a fi promovat la televizor. Si betivul de la bodega din fundul satului poate face acelasi lucru, dar nu-l vedem 30 de minute in direct.

Dragi colegi, ce satisfactii profesionale va ofera voua interlocutorul George Becali? Ce mesaj nou, interesant, necesar ati transmis astazi telespectatorilor?

Pe de alta parte, unii au ajuns sa spuna "Ce daca a incalcat legea, ce daca o parte din bani sunt castigati necinstit, e mai important ca i-a ajutat pe altii, ca a facut case pentru saraci!".

Fals! Sa nu uitam ca si mafiotii fac acelasi lucru de decenii, iar membrii Yakuza pretind cu cinism ca impartasesc valorile samurailor, protejandu-i pe cei mai saraci si nefericiti japonezi. Oamenii de genul asta se cred deasupra legii. Ei n-au reguli, n-au scrupule.

Din pacate, Becali nu e singur. Dupa opinia mea, nici alte personaje de acelasi tip n-au ce cauta pe scena publica, dar jurnalistii care alearga dupa ele nu le depasesc cu mult nivelul. Ce intrebari ar putea sa-i puna, sa zicem, lui Andrei Plesu un jurnalist "specializat" in Gigi Becali?

Diferenta dintre latifundiarul din Pipera si ceilalti este ca primul a atins performanta de a ajunge europarlamentar si membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor bazandu-se pe campaniile mediatice asigurate de jurnalisti de acest tip.

Dragi colegi, sa nu dati ochii peste cap daca la expirarea interdictiilor impuse de instanta il vom regasi din nou pe Gigi Becali la butoane in Parlamentul Romaniei. Datorita voua va fi acolo.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Becali eliberat, #Becali condamnat , #DNA