Trump interzice intrarea in SUA a refugiatilor, dar si a cetatenilor din sapte tari musulmane UPDATE - Reactii de ingrijorare din toata lumea

Sambata, 28 Ianuarie 2017, ora 13:45
32268 citiri
Trump interzice intrarea in SUA a refugiatilor, dar si a cetatenilor din sapte tari musulmane UPDATE - Reactii de ingrijorare din toata lumea
Foto: Facebook Donald Trump

Presedintele Donald Trump a interzis intrarea refugiatilor sirieni in SUA pe termen nelimitat si a suspendat primirea, in general, de refugiati in SUA timp de patru luni.

Masurile sunt prevazute intr-un ordin executiv amplu, semnat vineri de presedintele american, prin care acesta isi propune sa stopeze intrarea in SUA a "teroristilor islamisti radicali", informeaza BBC.

Mai mult, a fost interzis accesul in SUA pentru cetatenii din sapte tari musulmane, pe termen de trei luni.

Ordinul executiv a fost semnat la Pentagon, dupa ceremonia de depunere a juramantului de catre noul secretar al Apararii, gen. James Mattis.

"Initiez noi masuri de control pentru a mentine in afara Statelor Unite teroristii islamisti radicali. Nu ii vrem aici", a subliniat presedintele american, in cursul ceremoniei de investitura.

"Vrem sa fim siguri ca nu vom lasa sa intre in tara noastra aceleasi amenintari pe care soldatii nostri le combat peste hotare (...) Nu vom uita niciodata lectiile lui 11 septembrie" 2001, a spus Trump, facand trimitere la atentatele comise in SUA de gruparea Al-Qaida.

TEXTUL INTEGRAL AL ORDINULUI a fost facut public la cateva ore dupa ce a fost semnat.

Printre masurile continute se afla:

- suspendarea programului de primire de refugiati in SUA pentru 120 de zile

- interzicerea primirii de refugiati din Siria pe termen nelimitat, pana cand vor fi facute "schimbari semnificative"

- interzicerea accesului in SUA, pentru 90 de zile, pentru cetateni veniti din Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan si Yemen

- pentru acceptarea viitoare a cererilor unor refugiati pe motiv de persecutie religioasa, va fi luata in calcul solicitarea doar daca persoana respectiva face parte dintr-o minoritate religioasa in tara respectiva

- stabilirea unui plafon de 50.000 de refugiati in 2017 - mai putin de jumatate din limita superioara stabilita de catre Barack Obama

Intr-un interviu televizat difuzat inainte de semnarea ordinului, presedintele Trump a afirmat ca crestinii ar trebui sa aiba prioritate printre sirienii care solicita statutul de refugiat, in viitor.

Alte masuri incluse in ordin prevad revizuirea ampla a informatiilor solicitate din toate tarile pentru a aproba o viza de intrare in SUA, trecerea in revista a regimurilor de vize intre natiuni, pentru a se asigura ca sunt conditii "cu adevarat reciproce" pentru cetatenii americani si suspendarea imediata a programului Visa Waiver.

In document se precizeaza ca exceptii de la cele mai multe restrictii se vor face de la caz la caz.

Ordinul lui Trump a atras reactii dure

Masurile decise de Donald Trump au fost condamnate de organizatii de aparare a drepturilor omului, democrati, personalitati, iar presa din SUA, care a consultat surse juridice, atrage atentia ca ordinul ar putea bloca reintoarcerea in America a 500.000 de rezidenti legali, aflati in calatorii in afara tarii.

Senatorul democrat Kamala Harris a avertizat ca "in timpul Holocaustului, nu am reusit sa lasam refugiati ca Anne Frank in tara noastra. Nu putem lasa istoria sa se repete". De asemenea, primarul din New York, Bill de Blasio, s-a declarat "profund intristat" de faptul ca presedintele Trump a trimis un mesaj atat de diferit de convingerile parintilor fondatori ai SUA.

La randul sau, senatorul Chuck Schumer, membru al Partidului Democrat, a declarat ca "acesta este unul dintre cele mai inapoiate si dezagreabile ordine emise de presedinte". "Pe obrajii Statuii Liberatii curg lacrimi in aceasta noapte, cand traditia Americii de a primi imigranti, care exista inca de la fondarea tarii, a fost calcata in picioare. Primirea imigrantilor si a refugiatilor nu este doar un gest umanitar, dar (aceasta practica) a dus la stimularea economiei si la crearea de locuri de munca de-a lungul timpului", a spus Schumer.

Si Malala Yousafzai, adolescenta laureata a premiului Nobel care a fost impuscata de talibani din cauza eforturilor ei de a educa femeile din Pakistan, a scris ca are "inima franta". "America intoarce spatele unei istorii de deschidere fata de refugiati si imigranti - persoane care au ajutat la construirea acestei tari, oameni hotarati sa munceasca din greu pentru sansa la o noua viata", a adaugat Malala Yousafzai.

Consiliul pentru relatii islamo-americane a anuntat ca va intenta un proces federal pentru a contesta constitutionalitatea ordinului lui Trump, "deoarece scopul sau aparent este de a interzice accesul in SUA a oamenilor de credinta islamica din tari majoritar musulmane", scrie The Guardian.

"Nu exista nicio dovada ca refugiatii, care sunt verificati mai mult decat orice alti oameni care intra in tara noastra, reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale. Acest ordin se bazeaza pe bigotism, nu pe realitate", a declarat Lena F. Masri, reprezentanta a Consiliului.

Si seful Facebook, Mark Zuckerberg, s-a aratat "ingrijorat" de masurile presedintelui republican cu privire la refugiati si imigranti. "Trebuie sa mentinem siguranta in aceasta tara, dar ar trebui sa facem acest lucru concentrandu-ne pe oamenii care chiar reprezinta o amenintare", a scris Zuckerberg pe Facebook.

Aplicarea unor astfel de restrictii dincolo de cei care constituie amenintari reale ar avea ca rezultat diminuarea sentimentului de siguranta pentru toti americanii "ca urmare a deturnarii resurselor, in timp ce milioane de oameni fara documente legale care nu reprezinta o amenintare vor trai cu frica deportarii", a mai spus el.

Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) au cerut sambata administratiei Trump sa ofere in continuare azil oamenilor care fug de razboi si persecutie, subliniind ca programul federal de reinstalare a refugiatilor este vital, relateaza Reuters.

"Nevoile refugiatilor si ale migrantilor din intreaga lume nu au fost niciodata atat de mari si programul american de reinstalare (a refugiatilor) este unul din cele mai importante din lume", au afirmat intr-o declaratie comuna cele doua agentii ONU cu sediul la Geneva.

Ministrul de Externe al Frantei, Jean-Marc Ayrault, a declarat, sambata dimineata, ca este cu adevarat ingrijoratoare decizia presedintelui Donald Trump de a suspenda in mod temporar programele de relocare a refugiatilor in Statele Unite, transmite Reuters.

"Asta nu poate decat sa ne ingrijoreze. Primirea refugiatilor care fug din calea razboiului si a persecutiei face parte din datoria noastra", a declarat seful diplomatiei franceze, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Donald Trump intrezis refugiati SUA, #Trump ordin refugiati SUA , #presedinte SUA