Curtea de Conturi: Prejudiciu de peste 500 de milioane de lei in administratiile locale

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 23:12
4147 citiri
Curtea de Conturi: Prejudiciu de peste 500 de milioane de lei in administratiile locale
Foto: Ziare.com

Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de peste 500 de milioane de lei la bugetul primariilor in anul 2014, se arata intr-un raport al institutiei. Cea mai mare suma, de 137,9 milioane de lei, a fost inregistrata in Bucuresti, iar cea mai mica - de 1,2 milioane de lei - in judetul Vaslui.

Potrivit raportului contului de executie a bugetelor locale pe anul 2014 al Curtii de Conturi, prezentat in luna noiembrie, cele mai semnificative abateri cauzatoare de prejudicii sunt cele legate de nerespectarea prevederilor legale in angajarea, lichidarea si plata cheltuielilor.

"Abaterile de la legalitate si regularitate constatate au dus la prejudicierea bugetelor entitatilor verificate cu suma de 524,4 milioane lei. Cele mai semnificative abateri cauzatoare de prejudicii sunt cele legate de nerespectarea prevederilor legale in angajarea, lichidarea, ordonantarea si plata cheltuielilor, precum si utilizarea nelegala a fondurilor de la buget", se arata in raport.

Astfel, pe primul loc la nivel national la capitolul prejudicii se afla municipiul Bucuresti, cu 137,9 milioane de lei, urmat de judetul Constanta, cu 47,6 milioane de lei si judetul Timis, cu 40,7 milioane de lei, cel mai mic prejudiciu fiind produs in judetul Vaslui - 1,2 milioane de lei.

Reprezentantii Curtii de Conturi au subliniat ca prejudiciile inregistrate au fost cauzate si de o interpretare si aplicare eronata a legislatiei in domeniul salarizarii personalului din administratia publica locala.

"S-a perpetuat acordarea de sporuri sau drepturi banesti catre personalul din administratia publica locala, in baza contractelor/ acordurilor colective de munca sau a dispozitiilor/ deciziilor conducatorilor institutiilor, cu nerespectarea regulilor si principiilor stabilite prin legile-cadru care au instituit un nou sistem de salarizare, cu norme juridice noi si fara sa se aiba in vedere ca toate actele juridice emise in baza legislatiei anterioare care nu isi mai regasesc temei in noua legislatie nu se mai aplica", se mai arata in raportul Curtii de Conturi.

In acest context, s-a consemnat efectuarea de plati nelegale prin acordarea de spor de fidelitate si loialitate, spor de confidentialitate, spor pentru conditii vatamatoare, drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii, indemnizatie de dispozitiv, suplimente salariale.

O alta cauza a prejudiciilor este cea legata de existenta unui management defectuos cu privire la eficienta si eficacitatea cheltuielilor de functionare si intretinere a institutiilor publice locale, determinate de nerespectarea prevederilor legale referitoare la consumul de carburanti, materiale de intretinere, asigurari auto, parc auto.

De asemenea, inspectorii Curtii de Conturi au constatat nerespectarea prevederilor legale privind achizitiile publice de servicii si lucrari de investitii, cu consecinte negative pe linia asigurarii eficientei, economicitatii si eficacitatii achizitiilor efectuate, neasigurarea unor politici concurentiale de achizitie, care sa permita obtinerea unui pret la nivelul celui uzual practicat pe piata.

Cele mai multe abateri generatoare de prejudicii constatate cu ocazia actiunilor Curtii de Conturi au reliefat, printre altele, plata unor servicii neexecutate de antreprenori, dar facturate si platite, acceptarea la plata a unor situatii de lucrari care contin cantitati mai mari decat cele efectiv executate la anumite articole de cheltuieli, a unor materiale care au preturi cu mult peste pretul pietei, acceptarea pentru decontare a unor documente care nu contin informatiile necesare pentru a certifica realitatea sumelor solicitate, decontarea de mai multe ori a unor servicii, acestea fiind cuprinse in situatii de lucrari succesive, achizitionarea de materiale, date ulterior in custodie executantilor, dar care nu s-au mai regasit in lucrarile executate.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#prejudiciu administratii locale, #raport curte de conturi , #buget
Comentarii
Poza schmit
schmit
rank 5
Curtea de Conturi: Prejudiciu de peste 500 ,pai socru Albanezului