Spre deosebire de Petrom, Black Sea Oil & Gas incepe investitiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagra

Joi, 07 Februarie 2019, ora 09:38
5322 citiri
Spre deosebire de Petrom, Black Sea Oil & Gas incepe investitiile pentru extragerea gazelor din Marea Neagra
Foto: Arhiva Pixabay

Compania Black Sea Oil & Gas anunta ca - in ciuda legilor nefavorabile industriei petroliere adoptate de stat in ultimele luni - va incepe investitiile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra.

"Decizia finala de investitie a fost luata cu buna-credinta, pornind de la premisa ca BSOG si partenerii sai de concesiune vor reusi restabilirea tuturor drepturilor acestora, in sensul eliminarii oricaror taxe si contributii suplimentare recent introduse, precum si a oricaror restrictii privind libera circulatie a gazelor pe o piata deplin liberalizata, conform legislatiei europene. Acestea sunt necesare atat pentru a face Proiectul MGD o investitie viabila, cat si pentru a incuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagra", anunta compania Black Sea Oil & Gas prin intermediul unui comunicat.

Cu alte cuvinte, in speranta ca va putea negocia cu statul roman, Black Sea Oil and Gas va investi masiv, in urmatoarea perioada, in Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (asa-numitul "Proiect MGD"), a carui valoare ajunge la 400 milioane dolari.

Proiectul MGD - primul de acest gen construit in zona romaneasca a Marii Negre dupa anul 1989 - consta in saparea a cinci sonde de productie (o sonda submarina la zacamantul Doina si patru sonde de productie la zacamantul Ana) si un ansamblu submarin de productie pe zacamantul Doina, care va fi conectat printr-o conducta de 18 km la platforma de productie monitorizata si operata de la tarm, amplasata pe zacamantul Ana.

O conducta submarina de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la tarm, pana la noua statie de tratare a gazelor ("STG") din comuna Corbu, judetul Constanta.

Capacitatea de productie estimata va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din consumul de gaze al Romaniei. Gazele tratate vor fi livrate in Sistemul National de Transport operat de SNTGN Transgaz SA ("Transgaz") la statia de masurare a gazelor aflata in cadrul STG.

Reamintim ca miercuri OMV Petrom a anuntat ca - din pricina efectelor cumulate ale Legii offshore si Ordonantei 114 - nu va puteam lua, in 2019, o decizie legata de exploatarea, in regim offshore, a gazelor din Marea Neagra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#legea offshore gaze marea neagra, #Black Sea oil Gas Marea Neagra, #exploatare gaze Marea Neagra , #gaz