Directorul Ford Romania: De la Guvern vrem fapte, nu vorbe! Sa finalizeze drumul expres Craiova-Pitesti pana in 2021, cum a promis

Marti, 16 Aprilie 2019, ora 15:45
6628 citiri
Directorul Ford Romania: De la Guvern vrem fapte, nu vorbe! Sa finalizeze drumul expres Craiova-Pitesti pana in 2021, cum a promis
Foto: Arhiva Hepta.ro

Directorul Ford Romania, Ian Person, a declarat ca investiile in fabrica de la Craiova vor continua doar daca Guvernul isi va respecta intocmai cuvantul dat si va finaliza, pana in anul 2021, constructia drumul express Craiova-Pitesti.

"Am investit 1,5 miliarde de euro in fabrica de la Craiova. Vom analiza exact ceea ce fac autoritatile romane in materie de infrastructura, dupa care vom decide cum si unde ne vom investi banii" a declarat Ian Pearson, CEO-ul Ford Romania, pentru RFI Romania.

Ford Romania - care a decis de curand sa produca la Craiova nu numai modelul Eco Sport, ci si modelul Puma - are mare nevoie de drumuri de mare viteza, ca sa isi aduca rapid componente si sa livreze in ritm alert automobilele asamblate.

"Majoritatea componentelor noastre vin pe camioane. Iar odata cu anuntul noului model Puma de la Ford vor fi mai multe componente aduse cu camioane. Cu toate ca am crescut numarul componentelor pe care le luam de la furnizori romani, tot aducem o cantitate semnificativa de componente din Europa si mai ales din Europa de Nord si de Vest.

Va dau un exemplu simplu: Daca mergi din nordul Germaniei pana la granita cu Ungaria, estimam ca un camion va circula cu o viteza de 75 km pe ora. Odata ajuns la granita Romaniei, pana in Craiova, acelasi camion va avea o viteza medie de 45 km pe ora. Asta reprezinta patru ore in plus de condus. Iar 4 ore de condus inseamna patru ore de costuri suplimentare.

Si nu ne priveste doar pe noi, ci si pe ceilalti producatori auto si producatori din Romania. Infrastructura, asa cum e acum, este un dezavantaj competitiv", a declarat Ian Person.

Directorul Ford Romania a spus ca - la jumatatea lunii martie - atat ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, cat si directorul CNAIR, Narcis Neaga, au sustinut ca drumul express Craiova-Pitesti va fi gata in urmatorii 2 ani si jumatate, pana la finalului lui 2021.

Cu toate asta, termenul este unul nerealist. Iata de ce. Intregul drum expres ar urma sa aiba 120 de kilometri. La finele anului trecut, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contracte pentru proiectarea si constructia primilor 57 din cei acesti 120 de kilometri.

Loturile contractate in decembrie 2018 sunt cele doua din capatul dinspre Craiova al soselei.

Problema este ca doar jumatate de drum expres nu ar fi suficient pentru a rezolva problema aglomeratiei rutiere, in zona. In consecinta, CNAIR a facut demersuri pentru a incepe si constructia loturilor 3 si 4 ale drumului, astfel incat traseul acestuia sa ajunga pana la Pitesti, potrivit planului. Din pacate, a facut o greseala care a amanat inceperea lucrarilor.

Problema a aparut cand unul dintre constructorii interesati sa faca lotul 3 al drumului expres - adica societatea Strabag - a contestat modul in care era intocmita documentatia de atribuire a lucrarilor.

Din pacate, CNAIR n-a asteptat decizia instantei, in acest caz - fiind absolut sigura ca va castiga - si a mers mai departe cu licitatia. Ulterior, societatea Strabag a fost cea care a castigat procesul, obligand CNAIR sa anuleze intreaga procedura.

Iar asta inseamna ca - inclusiv in situatia fericita, in care licitatia pentru cele 2 loturi se va relua in aceasta primavara - cel mai probabil pana la toamna nu se va semna niciun contract. Iar finalizarea soselei ar putea intarzia cu pana la 17 luni, potrivit estimarilor Asociatiei Pro Infrastructura.

Ian Person a mai spus pentru RFI Romania ca, la acest moment, FORD nu ia in calcul inchiderea fabricii de la Craiova, mai ales ca tocmai a investit acolo, pe termen lung, in producerea modelului Puma. Cu toate astea, investitiile viitoare depind de modul in care Guvernul isi va respecta angajamentele.

"In ciuda intarzierilor, eu i-am spus (lui Razvan Cuc - n.red.) ca trebuie sa gaseasca o cale sa isi respecte promisiunea referitoare la timp. (...) Suntem aproape la jumatatea lui 2019. Mai sunt doi ani si jumatate pana la termenul limita. Cred ca... daca exista vointa, angajament si o selectie a furnizorilor potriviti, putem urgenta planificarea si executia lucrarilor. Cred ca este posibil. (...)

Unul dintre lucrurile pe care le-am cerut a fost sa avem o intalnire ulterioara, probabil dupa o luna, la care sa ni se explice fiecare faza, fiecare lot al drumului expres, faza de planificare, data la care utilajelor vor ajunge pe teren, data la care parti din cele patru loturi vor fi deschise.

Trebuie sa depasim nivelul coversatiei si sa ajungem la chestiuni practice. E ca orice alta etapa a afacerii.

Trebuie sa fie bazata pe ceea ce vedem. Trebuie sa fie actiuni, nu cuvinte. Ceea ce avem nevoie si le-am si spus este ca ne vom intoarce intr-o luna si vom discuta lot cu lot, ce sectiuni sunt si cand va incepe planificarea, cand va fi terminat proiectul. Dar, mai important, vom discuta despre cand va incepe constructia si cand va fi utilizabil drumul pentru camioane", a mai declarat directorul Ford Romania.

Person spune ca, pe langa simpla constructie de sosele, producatorii auto trebuie sa inceapa discutiile cu Guvernul Romaniei si pe teme legate de viitor, cum ar fi cresterea numarului de automobile electrice si nevoia de infrastructura aferenta.

"Noi trebuie sa avem o discutie mai detaliata. Prin noi, ma refer la noi cei din sectorul auto din Romania si furnizorii. Trebuie sa avem o discutie mai aprofundata cu Guvernul, discutie care sa trateze problemele pe termen scurt, cum sunt drumul expres Craiova-Pitesti, autostrada Pitesti-Sibiu, dar si problemele pe termen lung, precum electrificarea, infrastructura, sisteme de taxare pentru ce va urma", a mai spus Ian Person pentru RFI Romania.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#director Ford avertisment Guvern Dancila, #Ford nemultumiri drum express Craiova Pitesti, #Ford Ian person Razvan Cuc , #Romania