Bugetarii, scandalizati de triplarea salariilor demnitarilor: E ilegal si abuziv! Va ploua cu plangeri

Joi, 09 Iulie 2015, ora 16:50
17333 citiri
Bugetarii, scandalizati de triplarea salariilor demnitarilor: E ilegal si abuziv! Va ploua cu plangeri
Foto: Arhiva Guvernul Romaniei

Niciun demnitar nu este este obligat sa ramana in functia pe care o ocupa pentru a munci in folosul comunitatii, iar daca nu ii convine salariul, poate sa plece, declara Bogdan Hossu, liderul Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa", care anunta ca se lucreaza la o plangere pentru abuz in serviciu pe numele autorilor ordonantei prin care au fost triplate salariile demnitarilor de la 1 august.

"Ordonanta excede nu numai moralitatea care ar trebui sa caracterizeze un demnitar care s-a oferit sa munceasca in folosul comunitatii (nu gratuit, dar la nivelul puterii si posibilitatii comunitatii respective!). Problema de fond este ca niciun demnitar nu a fost impins de la spate sau condamnat sa ocupe o anumita functie publica. Din contra, daca ar fi sa ma uit la ceea ce stiu ca se intampla, as putea sa spun chiar ca a fost o batalie in ocuparea functiilor publice", a declarat Bogdan Hossu pentru Ziare.com.

Salariile presedintelui, premierului si ministrilor, majorate

In plus, liderul Cartel Alfa spune ca un bun demnitar trebuie sa fie si "un bun sef", care "se gandeste la colegii pe care ii coordoneaza si abia apoi se gandeste la sine".

"Se pare ca la noi acest lucru nu se intampla. Cresterea acestor salarii (atat timp cat legea de salarizare unitara a fost blocata timp de 5 ani si nu s-a aplicat in cresterile salariale care ar fi trebuit sa fie acordate!) apare ca un lucru complet imoral din partea unor conducatori care se considera responsabili si declara ca lucreaza in interesul national", mai acuza Hossu.

Totodata, acesta face o paralela cu situatia din tarile europene dezvoltate.

"Demnitar inseamna pe langa moralitate si o responsabilitate in buna gestiune. E adevarat ca presedintele Frantei are 14 mii si ceva de euro, dar salariul minim in Franta este de 1.460 de euro. Deci, problema este de a te raporta la conditiile tarii. Nu putem sa luam salarii din statele unde sunt conditii de vis sau din dorinte si, de fapt, rezultatele activitatii noastre si ale demnitarilor care conduc aceasta tara, sa ne arate ca stam prost.

Suntem la coada Europei, din punct de vedere al salariului minim pe economie, al conditiilor de trai, al gradului de saracie raspandit la nivel national. In acelasi timp, ne ridicam de trei ori salariul propriu pentru ca noi consideram ca un nivel de 4.000 de euro este salariul adecvat", i-a acuzat liderul Cartel Alfa pe guvernanti.

Stolojan critica majorarea salariilor demnitarilor: O mare magarie, inca un cui in cosciug

"Nu ii forteaza nimeni sa stea in functii"

Pe de alta parte, acesta a respins si argumentul initiatorilor controversatei ordonante conform caruia demnitarii au salarii prea mici comparativ cu castigurile directorilor din diferite companii de stat.

"Dar sa nu uitam ca exact demnitarii care se plang astazi ca au salariile mai mici sunt cei care au stabilit si au dat mandat consiliilor de administratie sa le faca acelora salariile la nivelul respectiv. Sa nu uitam ca acesti demnitari si-au nominalizat colegii care acum au remuneratii mai mari decat ministrii, in diferitele consilii de admninistratie si au acceptat ca acestia sa ia indemnizatii de 20-25% din valoarea salariului directorului general al companiei unde au fost nominalizati.

Daca doresc atat de mult, nu ii forteaza nimeni sa stea in functii si pot pleca sa isi valorifice calitatile si capacitatile deosebite pe care le au", i-a indemnat ironic liderul sindical pe demnitarii nemultumiri ca sunt platiti prea putin de stat.

Intrebat cum isi explica faptul ca ordonanta a fost adoptata in ultima zi a interimatului vicepremierului Gabriel Oprea, chiar la propunerea acestuia, Bogdan Hossu a atras atentia ca ordonanta s-a si publicat in Monitorul Oficial in aceeasi zi.

Se lucreaza la plangerea pentru abuz in functie

"Au dorit sa li se aplice de la 1 august aceste salarii, eu asta inteleg. Dar din punct de vedere tehnic, este si ilegala decizia. Studiem acest lucru in acest moment. Chiar reprezinta un abuz in functie.

Daca verificarile pe care le facem legat de textul ordonantei demonstreaza acest lucru, vom face o plangere la procurorul general, in sensul in care persoanele implicate, respectiv ministrul Muncii, ministrul Justitiei, ministrul de Finante si premierul interimar, pentru ca ei sunt responsabili, sa fie condamnati pentru abuz in functie si nerespectarea cadrului legal", ne-a declarat Bogdan Hossu.

Sa dublam salariile tuturor salariatilor, ca sa nu mai fie coruptie

In ceea ce priveste argumentul presedintelui Iohannis, care s-a aratat de acord cu ordonanta spunand ca masura va permite combaterea coruptiei, liderul sindical a respins categoric acest argument.

"Problema care se pune este urmatoarea: daca el manevreaza 10-20-sute de milioane de euro, credeti ca un salariu de 4.000 de euro ar face un demnitar sa fie mai demn si mai corect decat un salariu de 1.500 - 2.000 de euro?

Daca e asa, noi asteptam ca tuturor salariatilor din Romania sa li se tripleze salariile, asa incat coruptia sa fie complet combatuta si sa iasa din viata cotidiana", a replicat Bogdan Hossu.

Iohannis, de acord cu cresterea salariilor ministrilor: E in categoria "prevenirea coruptiei"

Ordonanta pentru completarea OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2015 precum si alte masuri in domeniul cheltuielilor publice a fost adoptata miercuri, in ultima sedinta de guvern condusa interimar de vicepremierul Gabriel Oprea si a fost publicata in foarte scurt timp in Monitorul Oficial nr. 506, intrand astfel in vigoare.

Printre cei carora li se mareste salariul este si Eduard Hellvig, directorul SRI, care a recunoscut in fata jurnalistilor, dupa numirea sa, ca sotia nu a fost foarte incantata din cauza pierderilor la salariu.

Hellvig: Presedintele m-a contactat. Sotia nu e foarte incantata de numirea mea la sefia SRI

Foto: Monitorul oficial nr. 506 / 2015

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ordonanta crestere salarii demnitari Oprea, #ordonanta marire salarii Ponta Iohannis, #marire salarii demnitari , #vicepremier
Comentarii