Marea "indepartare" de pe Google: Un pedofil si un politician vor sa dispara de pe Internet

Vineri, 16 Mai 2014, ora 10:35
2097 citiri
Marea "indepartare" de pe Google: Un pedofil si un politician vor sa dispara de pe Internet
Foto: digitaltrends.com

Un pedofil cere Google sa indeparteze paginile de pe Internet in care se gasesc informatii despre cazul sau, ca urmare a unei hotarari istorice a Curtii Europene de Justitie.

Pedofilii si politicienii cu un trecut patat de scandaluri, dar si alte categorii de oameni care vor sa isi curete reputatia lor online, au inceput sa ceara Google sa indeparteze orice legaturi cu trecutul lor neconvenabil, potrivit The Independent.

"Marea indepartare" vine dupa ce Curtea Europeana de Justitie a decis marti ca "oamenii au dreptul sa fie uitati". Controversata decizie a fost data in cazul unui barbat din Spania care s-a plans ca un anunt privind scoaterea la licitatie a casei sale a aparut pe Google si i-a afectat spatiul privat.

Vei putea sa dispari de pe Internet - decizia Curtii de Justitie a UE

Decizia se va aplica acum oricaror motoare de cautare pe Internet si va afecta sute de milioane de oameni care traiesc in Europa. Decizia, descrisa drept "dezamagitoare" de Google, inseamna ca aceasta companie poate fi data in judecata daca refuza sa indeparteze informatia socotita "neadecvata, irelevanta sau nu foarte relevanta".

Imediat s-a aflat ca un fost politician britanic care incearca sa fie reales a cerut ca linkurile care duceau catre informatii privind activitatea sa profesionala sa fie indepartate. Un alt caz e al unui barbat condamnat pentru posesie de fotografii cu copii abuzati sexual, care a cerut ca paginile in care este descris cazul sau si condamnarea primita sa fie indepartate.

Alt caz il priveste pe un medic care a cerut sa fie indepartate comentariile negative de pe Internet primite de la pacientii sai.

Comisarul UE Vivianne Reding si-a declarat sprijinul pentru decizia Curtii Europene, socotind-o "o victorie clara pentru protectia datelor personale ale europenilor". In schimb, fondatorul Wikipedia Jimmy Wales crede ca este "o decizie care va avea unul dintre cele mai mari efecte de cenzura asupra Internetului".

"Va veni momentul cand Curtea Europeana va cere ca Wikipedia sa cenzureze un articol cu informatie adevarata pentru ca o persoana va dori asta?", a intrebat Jimmy Wales.

Google va avea nevoie de "o armata de experti in indepartarea informatiilor" pentru a se supune deciziei, potrivit unei surse din cadrul companiei. Iar ingrijorarea e in crestere din cauza posibilitatii ca o sa urmeze un val de oameni care doresc sa-si stearga trecutul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#Google cenzura curatare trecut, #Google obligat curatare trecut, #Google stergere informatii pedofil , #stiri Google