Atentate teroriste la Paris: Masacru cu 129 de morti si 352 de raniti. Vezi firul evenimentelor, operatiunile ce-au urmat si marturiile supravietuitorilor

Duminica, 15 Noiembrie 2015, ora 02:02
177994 citiri
Atentate teroriste la Paris: Masacru cu 129 de morti si 352 de raniti. Vezi firul evenimentelor, operatiunile ce-au urmat si marturiile supravietuitorilor
Foto: Twitter/ Jerome PASANAU

Parisul retraieste cosmarul terorismului, de data aceasta intr-un atac fara precedent. Cel putin 129 de oameni au murit, printre care si doi romani. Totodata, printre cei 352 de raniti se afla alti doi conationali au fost raniti. Sunt cele mai sangeroase atentate produse in Europa, de la cele din Madrid, din 2004.

Vineri seara intai s-au auzit explozii langa Stade de France, unde avea loc meciul amical dintre Franta si Germania, la care participau si presedintele francez Francois Hollande si oficiali germani. Era vorba de kamikaze care se detonasera in apropierea stadionului.

In paralel, au fost semnalate mai multe incidente armate in zonele Fontaine au Roi, Charonne si Bataclan. Un adevarat carnagiu a avut insa loc la sala de concerte Bataclan, unde a fost si o luare de ostatici, teroristii omorand peste 80 de tineri care asistau la un concert rock.

Statul Islamic a revendicat atentatele din capitala franceza duse la capat de "8 frati" si au avertizat ca acesta este doar inceputul. Procurorul general francez a anuntat ca cei 8 s-au impartit in 3 echipe, una dintre acestea reusind sa paraseasca dupa atacuri teritoriul Frantei. Astfel, sambata a fost organizata o operatiune de amploare in Belgia, fiind prinsi 3 barbati care au luat parte activ la atentate. Totodata, fratele si tatal unuia dintre teroristii morti au fost retinuti.

In Franta, a fost declarata stare de urgenta si au fost reintroduse controale la frontiere. Primaria din Paris a pus la dispozitie un numar special pentru turistii din Paris: +33 (0) 1 45 55 80 00. De asemenea, ambasada Romaniei la Paris a pus la dispozitie doua numere de telefon pentru cetatenii romani: +33 (0) 68 07 13 729 si +33 (0) 1 47 05 07 55.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea tragicelor evenimente din Franta:

02:02 - Incheiam transmisiunea pentru aceasta noapte cu un mesaj de la unul dintre supravietuitorii masacrului de la Bataclan, o tanara de 22 de ani a carei viata a fost schimbata pentru totdeauna. Va asteptam si maine pe Ziare.com pentru a urmari evolutia starii de sanatate a sutelor de raniti, cum decurge ancheta si ce planuri se fac la nivel mondial impotriva Statului Islamic.

"Nu crezi niciodata ca ti se poate intampla tie. Era doar o seara de vineri la un concert rock. Atmosfera era atat de vesela, toata lumea dansa si zambea. Si cand barbatii inarmati au intrat pe intrarea principala si au inceput sa traga am fost atat de naivi incat sa credem ca facea parte din spectacol.

Nu a fost doar un atac terorist. A fost un masacru. Zeci de oameni au fost impuscati chiar in fata mea. Rauri de sange au acoperit podeaua. Barbati in toata firea plangeau tinand in brate cadavrele prietenelor lor. Vieti furate, familii distruse. Intr-o clipa.

Singura si in stare de soc, m-am prefacut ca sunt moarta mai mult de o ora. Tinandu-mi respiratia, incercand sa nu ma misc, sa nu plang, sa nu le arat acelor barbati frica pe care doreau sa o vada. Am fost incredibil de norocoasa sa supravietuiesc, dar atat de multi nu au fost. Imaginea celor care ne dadeau tarcoale ca vulturii ma va urmari tot restul vietii. Modul in care cu meticulozitate tinteau si apoi trageau in oameni fara pic de consideratie pentru viata.

Nu parea real. Asteptam sa vina in orice clipa cineva si sa ma trezeasca din acest cosmar. Dar pentru ca am supravietuit acestei orori am posibilitatea sa pun reflectoarele pe eroi. Pe barbatul care m-a asigurat ca o sa fie bine si si-a pus viata la bataie pentru mine, cuplului ale caror ultime cuvinte de iubire mi-au pastrat credinta ca exista bine in lume, politistilor care au reusit sa salveze sute de oameni, strainilor care m-au ridicat de pe drum si m-au consolat in cele 45 de minute in care am crezut ca baiatul pe care il iubesc a murit, barbatului ranit pe care l-am confundat cu el si care, atunci cand mi-am dat seama ca nu e Amaury, m-a tinut in brate si mi-a spus ca totul o sa fie bine desi si el era singur si speriat, femeii care si-a pus casa la dispozitie supravietuitorilor, prietenei care mi-a oferit adapost si s-a dus sa-mi cumpere haine noi ca sa nu trebuiasca sa port bluza asta patata de sange, voi toti care ati trimis mesaje de incurajare si sustinere - ma faceti sa cred ca lumea asta poate deveni mai buna.

Dar in primul rand asta este pentru cei peste 80 de oameni care au fost ucisi in acea sala, care nu au fost la fel de norocosi, si catre prietenii si familiile lor indurerate. Imi pare atat de rau. Nu exista nimic care sa stearga durerea asta.

Ma simt privilegiata ca am fost acolo pentru ultima lor rasuflare. Si convinsa fiind ca ma voi alatura lor, pot sa va asigur ca ultimele lor ganduri nu au fost indreptate catre animalele care au cauzat asta. Se gandeau la oamenii pe care ii iubeau.

Stand acolo in sangele lor si asteptand glontele care sa puna capat celor 22 de ani ai mei, mi-a trecut prin minte fiecare chip pe care l-am iubit vreodata si am soptit 'te iubesc'. Pentru fiecare.

Aseara, vietile multora au fost schimbate pentru totdeauna si tine de noi sa fim mai buni. Sa traim vietile pe care victimele nevinovate ale acestei tragedii le-au visat, dar acum nu le mai pot implini. Odihniti-va-n pace ingeri. Nu veti fi niciodata uitati".

you never think it will happen to you. It was just a friday night at a rock show. the atmosphere was so happy and...

Posted by Isobel Bowdery on Saturday, November 14, 2015

01:39 - Coperta Liberation de duminica, zi de doliu national in Franta.

01:36 - Seful Cultului Musulman din Romania, muftiul Murat Iusuf, condamna atacurile teroriste din Franta si spune ca persoanele care le-au provocat "nu pot fi recunoscute in lumea civilizata drept frati de confesiune musulmana", precizand ca "islamul interzice ferm uciderea oricarui suflet".

01:24 - Apar noi detalii despre retinerile din aceasta seara: este vorba despre tatal si fratele atacatorului francez, identificat dupa amprenta digitala. Cadavrul teroristului de 29 de ani a fost gasit la Bataclan, unde 89 de persoane au fost ucise.

Anchetatorii au efectuat mai multe perchezitii la locuintele unor rude si prieteni ale atacatorului. Casa tatalui sau este situata in oraselul Romilly sue Seine, situat la aproximativ 130 de kilometri de Paris, in timp ce fratele teroristului locuieste la sud de capitala Frantei, in regiunea Essonne.

Fratele, care are 34 de ani, a contactat politia din proprie initiativa si a fost retinut. Francezul era cunoscut de politisti ca un islamist extremist, insa nu a fost legat niciodata de retele teroriste.

01:02 - Paris Match a dat publicitatii un material video in care se poate vedea momentul in care fortele speciale pariziene se confrunta cu teroristii de la Bataclan.

00:43 - Candidatul republican la presedintia americana Donald Trump si-a prezentat in stilu-i caracteristic "condoleantele" pentru francezi. Acesta sustine ca bilantul victimelor ar fi aratat altfel daca francezii ar fi avut arme asupra lor.

Totodata, el a punctat ca SUA ar trebui sa fie "nebune" sa accepte vreun refugiat sirian.

00:41 - Alerta in Koln, Germania, dupa ce a fost gasita o masina Volkswagen pe care scria "nu deschide, bomba ISIL". Politia a inchis strada respectiva si echipele de genisti au fost chemate la fata locului.

00:36 - Imagini uimitoare vin din toata lumea. In timp ce Turnul Eiffel este in intuneric, marcand doliul national in Franta, monumente simbol din intreaga lume sunt iluminate in culorile steagului francez.

00:18 - Tatal si fratele unuia dintre atacatorii sinucigasi au fost retinuti, informeaza Reuters. Cel mai probabil retinerile au loc in urma perchezitiilor ce au avut loc la locuinta unuia dintre teroristi.

00:15 - Politia franceza se afla in stare de alerta maxima la centrul de primire pentru migranti din orasul-port Calais (nordul Frantei), unde au fost trimise mai multe echipaje.

Circa 3.500 de migranti din Irak, Afganistan, Pakistan, Siria si din tari africane se afla la centrul de primire din Calais.

00:13 - Premierul francez Manuel Valls a anuntat ca Franta isi va continua interventia in Siria pentru a lovi Statul Islamic, informeaza Reuters.

"Suntem in razboi", "vom actiona si vom ataca acest dusman pentru a-l distruge" in Franta, in Europa si in Siria si Irak, a spus Valls, care a adaugat ca replica Frantei va fi pe masura atacului din Paris.

Valls a declarat la postul de televiziune TF1 ca guvernul intentioneaza sa extinda starea de urgenta impusa pe intreg teritoriul Frantei dupa atacurile de vineri seara si ca le va oferi autoritatilor resurse extinse pentru a lupta impotriva a ceea ce el a numit un dusman "foarte bine organizat".

00:11 - Mii de persoane s-au adunat spontan sambata in mai multe orase franceze pentru "a-si plange" mortii. In ciuda interdictiei de a manifesta la Paris, zeci de persoane au venit sa se reculeaga in Place de la Republique, de unde a pornit o manifestatie uriasa dupa valul de atentate din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo. Politisti in civil cereau oamenilor "sa nu ramana" acolo pentru "a evita orice inghesuiala".

Adunari au avut loc de asemenea la Grenoble in Alpi (5.000 de persoane potrivit politiei), Montpellier in sud (2.500) sau Laval (2.000) si Nantes (450) in vest.

00:02 - Politistii francezi fac perchezitii la aceasta ora in casa unuia dintre atacatorii care au murit vineri seara.

23:56 - Mii de oameni s-au adunat la Londra in Trafalgar Square pentru a-si arata solidaritatea cu poporul francez. In Trafalgar Square a rasunat imnul Frantei, oamenii au aprins lumanari si pe cladiri a fost proiectat tricolorul francez.

23:42 - Se pare ca doi dintre teroristi au venit prin Grecia, au anuntat surse guvernamentale de la Atena. Astfel, este posibil ca jihadistii sa fi profitat de valul de imigranti pentru a ajunge pe teritoriul Uniunii Europene, amplificandu-se astfel temerile ca odata cu refugiatii ajung in Europa si teroristi.

23:41 - Alarma falsa la Hotelul Pullman a anuntat Ministerul de Interne francez. Incidentul demonstreaza insa starea de tensiune ce este in Paris in aceste momente.

23:16 - Politistii perchezitioneaza Hotelul Pullman camera cu camera.

23:06 - Statia de metrou Champs de Mars a fost inchisa. Nu se stie inca daca acest fapt are legatura cu operatiunea de la hotelul Pullman.

23:01 - Informatii de ultima ora vin de la Paris! Mai multi politisti puternic inarmati au descins la Hotelul Pullman, situat in apropierea Turnului Eiffel, informeaza Telegraph.

Zona din jurul Turnului Eiffel a fost evacuata.

22:51 - Peste 900 de persoane au fost evacuate dintr-un hotel de la Moscova - Hotel Cosmos - in urma unei ameninari cu bomba. Amenintarea a fost facuta prin telefon.

22:49 - Casa Alba spune ca nu exista nicio informatie care sa contrazica ipoteza conform careia Statul Islamic se afla in spatele atentatelor de la Paris.

22:20 - Un moment emotionant a fost oferit de Opera Metropolitana din New York. Corul si orchestra dirijate de Placido Domingo au interpretat, in deschiderea spectacolului Tosca, imnul national al Frantei

22:18 - Ministrul afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut sambata seara o convorbire telefonica cu ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm. Ambasadorul a exprimat condoleante si solidaritatea SUA pentru cei doi cetateni romani care si-au pierdut viata in atentatele teroriste din Franta.

Totodata, cei doi oficiali au discutat aspecte legate de situatia de securitate din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, cu accent pe situatia din Libia si combaterea terorismului, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

22:13 - Un numar surprinzator de mare de parizieni se afla la aceasta ora in cafenele si baruri in zona din apropiere de sala de concerte Bataclan, locul unde in urma cu 24 de ore a avut loc un adevarat masacru, 89 de oameni fiind ucisi de teroristi.

"Daca te ascunzi in casa, teroristii au castigat", a declarat, pentru The Telegraph, Jean Yves Lemoine, in varsta de 43 de ani, care ia cina in oras la aceasta ora impreuna cu sotia sa.

22:11 - Turnul Eiffel nu va fi iluminat in aceasta seara. In Franta este decretat doliu national pentru 3 zile iar multi parizieni isi cauta si acum, la 24 de ore de la atentate, apropiatii.

21:59 - Apar noi si noi declaratii ale martorilor. John Leader, originar din Australia, dar stabilit in Paris de 15 ani, povesteste pentru The Telegraph ce a trait noaptea trecuta, cand, impreuna cu fiul sau de 12 ani, a participat la concertul celor de la Eagles of Death Metal.

"L-am impins pe Oscar (fiul sau), in spatele pupitrului de mixaj. Erau acolo 3 sau 4 oameni care se ascundeau. Luminile s-au stins dintr-o data. Toti au tacut. Tot ce se auzea era 'bang, bang, bang'. Atacatorul statea in spatele salii si ii impusca pe cei din fata. Nu tragea la intamplare, ci isi alegea tintele. Toata lumea se gandea 'daca misc, sunt mort'. (...) Si-a reincarcat mitraliera de 3 sau 4 ori. Apoi s-a facut liniste si cineva a strigat ca au plecat. In dreapta mea am vazut oameni fugind, cineva deschisese o usa. L-am luat pe Oscar si i-am spus sa mergem. Apoi am vazut balti de sange si cadavre peste tot"

Barbatul povesteste ca in incercarea de o iesi din cladire si-a pierdut fiul.

"M-am intors la usa de la iesire, am urcat pe scari. Erau cadavre peste tot. Si apoi impuscaturile au inceput din nou si am iesit afara. L-am sunat pe Oscar pe mobil si mi-a raspuns ca este bine, in apropiere de mine", a povestit barbatul groaza prin care a trecut.

21:30 - The Telegraph anunta ca Nick Alexander este numele britanicului care si-a pierdut viata in sangeroasele atacuri de la Paris. El era din Colchester, Essex, si era angajat la sala de concerte Bataclan.

21:27 - O Universitate americana a confirmat ca unul dintre studentii sai a murit in Paris. Este vorba de Nohemi Gonzalez, in varsta de 23 de ani, cetatean american. Ea se afla in Franta in cadrul unui program de schimb de experienta.

21:16 - Iata bilantul mortilor, impartit pe fiecare atac in parte: Stade de France - 1 mort, Carillon/Cambodge - 15 morti, Casa Nostra - 5 morti, Belle Equippe - 19 morti, Bataclan - 89 de morti.

Atentate teroriste la Paris: Filmul atacurilor - cand, unde si cati oameni au ucis teroristii

21:00 - SUA incearca sa razbune mortii din Paris. Un oficial de la Pentagon a anuntat ca a fost ucis liderul Statului Islamic din Libia.

20:37 - Procurorul general Francois Molins a dezvaluit ca cei 8 teroristi s-au impartit in 3 grupuri.

Una dintre echipele teroriste a fost cea de la Betaclan. Acolo, un Volkswagen Polo de culoare neagra a oprit in fata salii cu doar cateva momente inainte de masacru. Aici si-au pierdut viata un numar foarte mare de persoane - 89. Totodata, 3 dintre teroristi au murit aici. Unul a fost impuscat de politisti, alti doi si-au detonat incarcaturile explozive ce le aveau asupra lor.

O alta echipa de 3 teroristi ar fi cea prinsa sambata in Belgia. Astfel, se pare ca nu toti cei 8 teroristi au murit in atacuri. Amintim ca rapoartele anterioare aratau ca 7 teroristi s-au detonat si cel de-al optulea a fost impuscat la fortele speciale la sala Bataclan.

20:29 - Francois Molins, procurorul general francez, a tinut o conferinta de presa in care a anuntat ca bilantul tragediei a crescut la 129 de morti. Totodata, 352 de persoane au fost ranite.

Dintre acestia din urma, 99 de afla internati in stare critica.

Procurorul a confirmat, de asemenea, ca teroristii de la sala de concerte Bataclan au vorbit despre Siria si Irak.

20:08 - Ambasadorul Romaniei la Berlin, Emil Hurezeanu, a povestit, la Digi 24, ca si numerosi oficiali germani se aflau pe Stade de France in momentul primelor explozii. Amintitm ca vineri seara se disputa amicalul Franta-Germania.

El spune ca si in Germania este o stare de tulburare si indurerare.

In fotografia de mai jos se poate vedea Poarta Brandenburg, ce a fost iluminata de autoritatile de la Berlin in culorile steagului francez.

Foto: Digi24

19:51 - Wall Street Journal informeaza ca unul dintre teroristi a incercat sa intre cu un bilet pe Stade de France, la meciul dintre Franta si Germania, insa a fost descoperita centura exploziva pe care o avea asupra lui.

Paznicul, pe nume Zauheir, spune ca atacatorul a facut atunci mai multi pasi in spate si s-a detonat.

Asadar, o persoana s-a detonat in fata stadionului si o alta la McDonald's-ul din apropiere.

19:37 - Ministrul belgian de Justitie a anuntat ca cei trei tineri care au fost arestati in Molenbeek, un district din vestul Bruxelles-ului, se aflau in atentia serviciilor de securitate. Unul dintre ei este cetatean francez. Se crede ca cei 3 au luat parte activ la atentatele teroriste de vineri seara.

19:21 - Le Figaro anunta ca oficiali de la Bruxelles au anuntat ca 3 suspecti au fost arestati pe teritoriul Belgiei. Se crede ca este vorba de o a doua echipa de teroristi, care a reusit sa fuga din Franta in haosul creat.

19:04 - Ministerul Afacerilor Externe anunta ca printre raniti se afla inca un roman.

"Inca un cetatean roman a fost ranit in atacurile produse in cursul noptii trecute in capitala Frantei, in prezent fiind internat in spital. Acesta a suferit rani usoare. In urma demersurilor Ambasadei Romaniei de la Paris, persoana in cauza a fost identificata printre pacientii unui spital de langa Paris. Misiunea diplomatica este in legatura ca familia cetateanului roman.

Dupa cum MAE a informat anterior, un alt cetatean roman, ranit usor in atacuri, a fost externat in aceasta dimineata dintr-un spital din Paris", se arata in comunicatul remis Ziare.com.

In total, pana acum se stie ca doi romani au murit, si doi au fost raniti.

18:56 - Apar tot mai multe marturii ale romanilor stabiliti in Franta.

Ciprian Oancia a rememorat clipele de groaza pentru Stirile PRO TV.

"Eram acasa, din fericire. Suntem o comunitate de romani care vorbim prin Facebook. Ne-am baricadat in case de frica, am stins luminile si imediat am inceput sa auzim sirenele. Peste tot era o stare de alerta generala. Am trait momente de panica si toata noaptea ne-a fost frica, sa nu vina in oraselul nostru de langa Paris. Ce am remarcat azi dimineata, o liniste profunda, de cimitir. Marile orase din Europa au devenit problematice din punct de vedere al sigurantei. Am fost multi prieteni musulmani pe aici, sunt sufletisti. Nu cred ca religia in sine este o problema, ci fanaticii. Nu le ajung razboaiele de acolo. Chiar daca avem satisfactii profesionale, ne gandim la modul cel mai serios sa evitam marile orase din Europa. Siguranta noastra si a copiilor conteaza cel mai mult."

Cristian Movila, martor ocular: "Eram cumva vizavi de aceasta cafenea unde a inceput atacul terorist. Am auzit doar sunetul kalasnikovului si m-am aruncat direct pe burta si nu i-am mai vazut pe ceilalti. Pur si simplu am vazut moartea cu ochii".

Olivia Horvath, reprezentanta Institutului Cultural Roman la Paris, fusese intr-unul dintre localurile cazute prada in fata atacatorilor. Cu doar cateva zeci de minute inainte de tragicul eveniment, a plecat de acolo.

18:53 - Oamenii aflati in Piata Republicii din Paris se plang pe Twitter ca politia ii evacueaza.

18:50 - Trenul deraiat in Eckwersheim era un TGV care se afla in teste in acel moment, iar motivul incidentului a fost viteza excesiva, informeaza AFP.

18:45 - Doua femei din Tunisia, in varsta de 34 si 35 de ani, se numara printre victimele atacurilor din Franta.

18:44 - U2 si Foo Fighters trebuiau sa concerteze la Paris in cursul acestei seri. Ambele formatii rock si-au anulat concertele. Mai mult, Foo Fighters si-a anulat intreg turneul.

18:42 - Atacatorul langa care a fost gasit pasaportul sirian a trecut prin Grecia in octombrie, a explicat un oficial elen pentru Reuters.

"Detinatorul pasaportului a traversat insula Leros pe 3 octombrie 2015, unde a fost identificat, potrivit legilor comunitare", a spus Nikos Toscas.

De mentionat este faptul ca a detine un pasaport sirian este un permis de libera trecere in Europa, iar autoritatile nu au determinat daca proprietarul pasaportului este intr-adevar unul dintre atacatori sau nu.

18:29 - Noi reactii de la oficialii romani. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si secretarul de stat in MAI, Raed Arafat au transmis condoleante familiilor victimelor atentatelor teroriste de la Paris.

"Transmit condoleantele mele familiilor victimelor actelor barbare de la Paris. Astfel de momente triste trebuie sa fie un prilej de unitate intre Romania si Franta. Ministerul Sanatatii a luat legatura cu omologii francezi pentru suport si sprijin medical. Suntem alaturi de fratii nostri francezi care, in momente de grea incercare, ne-au fost aproape", a scris Banicioiu, sambata pe Facebook, intr-o postare preluata de pagina Ambasadei Frantei la Bucuresti.

"Condoleante poporului francez in noua incercare fara precedent prin care trece! Doresc mult curaj tuturor si sa treaca bine peste acest nou atac las si consecintele sale! Sunt alaturi de Franta si toti francezii in aceste momente grele!", a scris si Raed Arafat.

18:27 - Un site in limba bosniaca, Vijestiummeta, care sprijina gruparea terorista Statul Islamic, a scris despre atentatele din Franta, apreciind ca este vorba despre "vesti bune pentru toti musulmanii adevarati".

18:24 - Trei dintre atacatori proveneau din districtul Molensbeek din Bruxelles, acolo unde au loc perchezitii la aceasta ora, arata sursele La Libre.

18:20 - AFP informeaza ca barbatul arestat pe aeroportul londonez Gatwick avea asupra sa doua arme.

18:15 - Le Figaro anunta ca au loc perchezitii ale politiei belgiene in districtul Molensbeek din Bruxelles, ce au legatura cu atentatele din Paris. Un om a fost arestat, arata informatiile obtinute de RTBF.

17:52 - Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a infiintat un grup de sprijin pentru victime si pentru familiile lor, care va oferi consiliere psihologica, transmite The Guardian.

17:51 - Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, a anuntat, intr-un mesaj postat pe o retea de socializare, ca in atentatele teroriste de vineri noapte de la Paris a murit si o tanara din Baia Mare, transmite de Mediafax.

17:37 - Intalnirea pe repede-inainte a fost surpinsa de B1 Tv.

Donald Tusk si Dacian Ciolos. Sursa: B1 Tv

Jean-Claude Juncker si Sorin Cimpeanu. Sursa: B1 Tv

17:27 - Un tren de mare viteza a deraiat, duminica, in Franta, fiind vorba de 5 morti. Inca nu se stie daca e un atac terorist sau un accident. Evenimentul tragic a avut loc in Eckwersheim, de langa granita cu Germania.

17:25 - Ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere, a transmis ca nu trebuie sa facem o legatura intra criza imigrantilor si atacurile din Franta.

Don't link Paris attacks to migrant crisis: German interior minister

17:21 - Un avion cu destinatia Paris a ramas la sol in aeroportul olandez Schiphol. Autoritatile au evacuat toti pasagerii dupa ce un mesaj de amenintare a fost postat pe Twitter, transmite 20 Minutes.

Verificarile au durat aproximativ o ora.

17:20 - Papa Francisc a transmis ca atacurile din Franta reprezinta o parte din ceea ce el numeste "Al Treilea Razboi Mondial", facand referire la crimele, masacrele, persecutiile religioase si distrugerea zonelor incarcate de istorie care au avut loc in ultima vreme.

Sambata, el a transmis ca nu exista nicio justificare pentru astfel de atentate, potrivit The Guardian.

17:03 - Presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, a declarat, sambata, la Cluj-Napoca, referitor la atacurile teroriste de la Paris ca, prin acestea "s-a declansat un razboi impotriva Europei", informeaza Mediafax.

16:59 - In afara de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, la intalnirea de la Bucuresti cu Dacian Ciolos si Sorin Cimpeanu a venit si seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informeaza B1 Tv.

16:57 - Englezii arata ca sunt alaturi de francezi si aduc diverse omagii in Trafalgar Square.

16:56 - Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat a transmis ca autoritatile din Statele Unite se asteapta ca si cetateni americani sa se numere printre ranitii in tragediile din Paris. Mark Toner nu a vrut sa comenteze atunci cand a fost intrebat daca Washington-ul stie de americani morti in capitala Frantei.

16:37 - Comitetul Antiterorist al Rusiei a anuntat ca se iau masurile care se impun pentru a-i proteja pe cetatenii rusi. "In lumina noilor amenintari, intreaga retea de securitate nationala a fost pusa in alerta", a anuntat Comitetul intr-o declaratie de presa.

Viceprim-ministrul rus Dmitri Rogozin, insarcinat cu industria de aparare a Rusiei, a anuntat ca organismele de aparare ale tarii au introdus masuri suplimentare de securitate si antiteroriste, potrivit agentiei Interfax.

16:34 - Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a declarat "profund socata si intristata", intr-un mesaj de condoleante adresat lui Francois Hollande, ca urmare a atentatelor din Franta.

16:31 - London School of Economics a postat pe Internet un tribut unui fost student, pe numele sau Valentin Ribet, care ar fi una dintre victimele atentatelor din Franta, insa nu au fost date mai multe informatii.

16:30 - Liderii religiosi ai musulmanilor din Franta denunta cu fermitate atacurile barbare.

16:29 - Un lacas de cult musulman dintr-un oras din Oloron-Sainte-Marie (sud-vestul Frantei) a fost vandalizat sambata dimineata de barbati care aveau capetele acoperite. Pe pereti se poate citit mesajul "Franta se trezeste".

16:28 - Se pare ca si stirea despre urmarirea masinii Citroen de catre politistii francezi, in care se credea ca sunt 4 barbati inarmati, a fost una falsa. Autoritatile au negat informatia si au facut inca o data apel la presa si public sa nu mai raspandeasca zvonuri si informatii false, arata 20 Minutes.

16:26 - Un suedez se numara printre cei care au murit in atacurile din Franta, au confirmat autoritatile de la Stockholm.

16:25 - Marine Le Pen, liderul formatiunii ultranationaliste Frontul National, a sustinut ca cetatenii francezi nu mai sunt in siguranta, cerand stabilirea clara a prietenilor si inamicilor Frantei, inchiderea moscheilor radicale si distrugerea fundamentalismului islamic.

16:24 Federatia Franceza de Fotbal (FFF) a anuntat pe site-ul oficial, ca partida amicala Anglia - Franta se va disputa conform programului initial, marti, pe stadionul Wembley din Marea Britanie.

16:20 - O romanca stabilita in Paris, Magdalena, a transmis la B1 Tv ca strazile din Paris sunt pustii, iar populatia este bulversata. Toata lumea din capitala Frantei e in stare de expectativa, insa ea remarca faptul ca autoritatile s-au mobilizat foarte bine. "Stam in casa. Si daca am vrea sa ne cumparam ceva, nu am avea de unde", a explicat romanca.

16:07 - Polonezul Donald Tusk, presedintele Consiliului European, zboara de urgenta la Bucuresti si va avea o intalnire-fulger cu premierul desemnat Dacian Ciolos si cu cel interimar Sorin Cimpeanu, potrivit surselor citate de B1 Tv. Intrevederea va avea loc pe Aeroportul Otopeni, sambata, la ora 16:45. Reamintim ca Polonia a transmis ca vrea sa reunte la cota obligatorie de imigranti, in contextul tragediei din Franta.

16:03 - Ziarul francez Liberation arata ca unul dintre teroristii de la sala de concerte Bataclan este un cetetan francez extremist, fiind identificat dupa amprente. El era cunoscut politiei locale.

De asemenea, un pasaport egiptean a fost gasit langa unul dintre atacatorii de la Stade de France, in timp ce altul avea pasaport sirian. Autoritatile nu au precizat numele acestora.

15:59 - AFP transmite ca Turnul Eiffel va ramane inchis pe o perioada nedeterminata, decizie luata ca urmare a atacurilor din Paris.

15:58 - Formatia californiana Eagles of Death Metal, care a cantat la Bataclan vineri noapte, a decis sa se intoarca in SUA de urgenta dupa masacrul ce a avut loc la concertul lor, transmite 20 Minutes.

Trupa a anulat intreg turneul european care urma sa se incheie abia pe 10 decembrie, in Portugalia. Eagles of Death Metal urmau sa cante in aceasta seara la Tourcoing (nordul Frantei), duminica in Bruxelles si apoi ar fi concertat in Germania, Elvetia si Olanda.

15:56 - 300 de persoane au ajuns la spital dupa atacurile din Paris, iar 80 dintre acestia se afla in stare critica, potrivit informatiilor furnizate de o unitate medicala gentiei AFP.

15:44 - Postul de televiziune BMFTV transmite ca politia a identificat unul dintre atacatorii kamikaze dupa amprente, insa nu a vrut sa faca numele public. Totusi, se pare ca era un cetatean francez, cunoscut serviciilor secrete.

15:41 - 20 Minutes informeaza ca cel putin 2 cetateni belgieni au fost ucisi in atacurile de vineri noapte, a anuntat ministrul de Externe din aceasta tara, Didier Reynders.

15:38 - Toate cinematografele pariziene raman inchise, relateaza 20 Minutes.

15:36 - Politia franceza a confirmat ca a arestat un suspect care avea asupra lui un pachet suspect la un terminal din aeroportul Gatwick, care a fost evacuat duminica dupa-amiaza. Momentan, autoritatile nu au dorit sa spuna despre ce obiect era vorba, informeaza BBC.

15:34 - Un minut de tacere va fi tinut luni la pranz (11:00 GMT) pe intreg teritoriul Frantei, unde drapelele vor fi coborate in berna in semn de omagiu la adresa celor care si-au pierdut viata vineri seara intr-o serie de atentate care au avut loc la Paris, a declarat o sursa apropiata biroului prim-ministrului francez, potrivit France Presse.

15:16 - Potrivit Le Parisien, o masina ar fi fortat o baricada a politiei pe autostrada 11, in apropiere de Paris. Politia a pornit in urmarirea masinii, un Citroen Berlingo, la bordul careia s-ar afla 4 barbati inarmati.

Pana acum informatia nu a fost confirmata sau infirmata de autoritati.

15:02 - Incidentele de la Bagnolet au fost alarma falsa. In final s-a dovedit a fi vorba doar de petarde la o nunta.

14:55 - "Nu distribuiti zvonuri sau informatii false pe retelele sociale", a transmis Politia franceza, cel mai probabil referindu-se la mesajele legate de exploziile si focurile de arma care ar fi avut loc duminica in Bagnolet.

14:53 - Exista mai multe informatii postate pe Twitter care arata ca, duminica dupa-amiaza, au fost auzite explozii si focuri de arma in Bagnolet, o suburbie din estul Parisului. Se pare ca la fata locului se afla elicoptere, iar politia avertizeaza localnicii sa nu iasa din case.

Unii sunt de parere ca e o actiune a autoritatilor, care ar cauta complicii atacatorilor.

14:46 - Un pasaport sirian a fost gasit langa cadavrul unui atacator de la Stade de France, informeaza AFP si televizunea de stat din Hexagon.

14:43 - Un martor sustine ca unul dintre atacatori era alb si parea a fi european.

"Am vazut un barbat destul de mic, alb, care parea a fi european. Se afla in fata salii de concerte Bataclan si avea o arma pusa pe umar. Apoi am vazut mai multe flash-uri si am auzit 'poc, poc'", a marturisit unul dintre cei care a vazut tragedia, potrivit BFMTV.

14:41 - Polonia a decis sa nu mai accepte cotele obligatorii privind distribuirea refugiatilor impuse de Uniunea Europeana, in contextul atentatelor din Franta, relateaza Reuters.

"Polonia nu mai poate accepta imigranti in cadrul sistemului Uniunii Europene de cote", a transmis sambata Konrad Szymanski, ministrul polonez desemnat pentru Afaceri Europene.

"In contextul tragicelor evenimente de la Paris, nu vedem posibilitatile politice de implementare a sistemului", a explicat Szymanski, conform site-ului wPolityce.pl.

14:35 - "In tragedia de azi-noapte din Paris si-au pierdut viata doi cetateni romani. Din nou, sufletele noastre sunt in doliu si va cer tuturor sa ramanem uniti si solidari. Familiilor indoliate le transmit toata compasiunea mea", a scris pe Facebook Klaus Iohannis.

In tragedia de azi-noapte din Paris si-au pierdut viata doi cetateni romani. Din nou, sufletele noastre sunt in doliu si...

Posted by Klaus Iohannis on 14 Noiembrie 2015

14:30 - Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Francois Saint-Paul, a spus ca duminica va fi organizata la ora 14.00 o reuniune de reculegere, de solidaritate si de unitate pentru toti francezii.

"Avem valori comune, nu doar Franta a fost atacata. Sunt in joc valorile noastre. As vrea sa multumesc in mod special pentru propunerea din partea autoritatilor din Romania de a ajuta in ce priveste tratamentul victimelor. Aceasta tragedie ne aminteste ce am trait impreuna cu tragedia din clubul Colectiv. Medicii francezi au ajutat foarte mult si vor continua sa ajute", a transmis ambasadorul, intr-o declaratie de presa, fiind vizibil afectat de tragedie.

Sursa: Digi 24

14:27 - Premierul britanic, David Cameron, a transmis ca atacurile de la Paris arata o ambitie crescanda pentru atacuri de mare amploare si victime mai multe.

"Scopul jihadistilor e sa ne distruga modul de viata. Acum mai mult ca niciodata trebuie sa fim uniti. Il voi suna pe Hollande sa ii spun ca vom face orice pentru a-l ajuta. Impreuna ii vom infrange pe acesti teroristi", a transmis oficialul de la Londra.

14:16 - Cursele aeriene catre si dinspre Franta se desfasoara normal, dar se efectueaza controale la toate frontierele acestui stat, a declarat, sambata, directorul de comunicare al Aeroportului "Henri Coanda" Bucuresti, Valentin Iordache, potrivit Mediafax.

14:15 - Politica eronata a Frantei in Orientul Mijlociu a contribuit la expansiunea terorismului, sustine presedintele sirian, Bashar al-Assad, potrivit Le Figaro.

14:12 - Presedintele francez Francois Hollande a vorbit la telefon cu mai multi lideri de stat, printre care cancelarul german Angela Merkel si presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

14.00 - Doi cetateni romani se afla printre persoanele decedate in atacurile de a Paris, au confirmat autoritatile franceze.

13:50 - Intr-un comunicat remis Ziare.com, MAE a precizat ca un reprezentant al institutiei a reusit sa vorbeasca direct cu cetateanul roman Andrei Marian Mihai, jurnalistul despre care s-a crezut ca ar fi fost ranit in atacurile din Paris.

Atentate teroriste la Paris: Un jurnalist roman se afla printre raniti. Este in stare grava la spital

"Cetateanul roman a confirmat ca nu s-a aflat in zona vizata de atacuri si, in consecinta, nu a fost ranit. De asemenea, acesta a confirmat ca informatiile aparute pe contul sau de Facebook au fost postate de alte persoane si nu sunt veridice", se arata in comunicatul citat.

13:47 - "Sunt o fiinta umana" - este mesajul scris pe un banner pus de cativa francezi in Place de Republique in memoria victimelor.

13:45 - In timp ce Disneyland Paris si Turnul Eiffel vor ramane inchise pe tot parcursul zilei de sambata, Muzeul Luvru va putea fi vizitat de turisti, potrivit unor surse citate de presa franceza.

13:43 - Avioanele, trenurile, metroul si alte mijloace de transport public din Paris circulau sambata dimineata aproape normal, fiind vorba de intarzieri de maximum o jumatate de ora, relateaza agentia EFE.

12:41 - O parte din galeriile La Fayette au fost inchise din cauza unui pachet suspect, potrivit Le Monde.

12:38 - Regele Mihai I a adresat o scrisoare presedintelui Frantei. "Sunt profund indurerat de tragedia pe care o traieste natiunea franceza. Un mare numar de oameni inocenti au platit cu viata faptul ca traiau intr-o tara libera. Intregul continent are sufletele in doliu, iar crima abatuta asupra Frantei este un act impotriva intregii omeniri. Familia mea si cu mine ne rugam pentru toti cei care au disparut, ca si pentru neconsolatele lor familii", este mesajul, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

12:36 - Premierul interimar al Romaniei, Sorin Cimpeanu, dar si ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, au semnat in cartea cu condoleante deschisa la Ambasada Frantei la Bucuresti.

12:24 - Ca parte a pachetului de masuri pentru siguranta francezilor, Guvernul a interzis temporar demonstratiile si protestele. Interdictia va dura pana la cel putin 19 noiembrie.

12:22: Premierul belgian, Charles Michel, a facut un apel la cetatenii tarii sale si i-a rugat sa nu mearga in Franta decat daca e absolut necesar. De asemenea, el a adaugat ca vor fi luate masuri suplimentare de siguranta in timpul evenimentelor publice din Bruxelles.

13:05 - Statul Islamic a revendicat in mod oficial atacurile de la Paris, intr-o scrisoare redactata in araba si in franceza. Jihadistii au numit Parisul drept "capitala perversiunii si a lucrurilor abominabile". Gruparea a explicat ca atacurile au fost realizate de opt "frati" care aveau arme si veste cu explozibil.

Atentate teroriste la Paris Statul Islamic a revendicat atacurile: Acesta e doar inceputul! De ce au ales Parisul

Se pare ca locurile au fost alese in mod special, cei din Statul Islamic numind concertul rock si meciul de fotbal drept "perversiuni".

De asemenea, Statul Islamic da vina pe Franta ca duce o cruciada impotriva musulmanilor, prin operatiunile militare din Siria si Irak. Mai mult, jihadistii sustin ca acesta e doar inceputul.

13:04 - Spitalele din Paris au nevoie de donatori de sange. Site-ul http://dondusang.paris/, care contine informatii legate de astfel de actiuni, a picat pentru mai multe minute. In acelasi timp, pe retelele sociale apar fotografii care arata cozi interminabile la centrele pentru donarea de sange.

13:03 - Italia a inasprit masurile de securitate. Premierul din tara peninsulara, Matteo Renzi, a transmis ca aceste atacuri sunt impotriva intregii omeniri, dar si impotriva modului nostru de viata, al tuturor. El a intrunit un grup de lucru pentru a discuta pe aceasta tema.

12:59 - Laura, o romanca stabilita in Franta, medic de profesie, a povestit la Digi 24 ca a fost printre oamenii care au scapat cu viata din atacurile de la Paris. Ea se afla pe Bulevardul Republicii, din centrul Parisului, si conducea, fiind in masina cu inca 3 romance, dintre care una sora sa. Unul dintre teroristi a inceput sa traga asupra masinii, un glont ricosand in scalpul surorii sale. "Vedeam sangele cum curge, niciuna din noi nu si-a pierdut calmul, ne-am dus la spital. L-am vazut (pe terorist, n.red.). Era tanar, s-a intors spre noi, era nord-african, s-a uitat la noi si a inceput sa traga", a povestit romanca.

12:48 - Secretarul de stat american John Kerry a transmis ca atacurile de la Paris au fost realizate de niste fascisti care doreau sa creeze haos, potrivit AFP.

12:46 - Un terminal al aeroportului Gatwick din Londra a fost evacuat de urgenta. Un purtator de cuvant al politiei locale a transmis ca masura a fost luata pentru protejarea oamenilor. Autoritatile au precizat pentru BBC News ca e vorba de un pachet suspect.

12:41 - Mai multi jurnalisti occidentali au postat pe Twitter ca Statul Islamic a revendicat atacurile, numindu-le "un miracol", prin intermediul canalului media al acestei grupari jihadiste, Al-Hayat Media Center. Insa primele cercetari arata ca e posibil ca acest mesaj sa fie bazat pe informatii regasite intr-un videoclip realizat in 2014 de Statul Islamic, care au fost distribuite pe Internet de simpatizantii jihadistilor, folosind hashtag-uri legate de atacurile de vineri din Paris.

12:29 - Laurent Fabius, ministrul francez de Externe, a exprimat necesitatea "coordonarii eforturilor internationale" pentru combaterea terorismului, dupa atentatele comise la Paris. "Acum, in circumstantele pe care le cunoastem, devine cu atat mai necesar sa coordonam lupta internationala impotriva terorismului", a declarat Fabius la Viena.

12:19 - Francois Hollande a mentionat ca armata va marsalui pe strazi in zilele urmatoare si a insistat asupra faptului ca aceste acte de terorism au fost planuite din afara.

12:01 - Presedintele francez a indicat Statul Islamic ca principal responsabil pentru aceste atacuri.

12:00 - "E un act de razboi, planuit din afara. E un act de barbarie. Tara e indurerata, am decretat doliu national de trei zile si am luat toate masurile pentru a ne proteja cetatenii", a declarat Francois Hollande.

11:56 - Reuniunea Consiliului francez pentru aparare a luat sfarsit. Presedintele Francois Hollande a tinut o scurta declaratie in fata presei, in care a condamnat actele de terorism si a facut apel la unitate. Mai mult, a precizat ca tara sa va fi nemiloasa in fata barbarismului.

11:19 - Ovidiu Marincea, purtatorul de cuvant al SRI, a explicat intr-o interventie telefonica la Digi24, ca informatiile de pana acum nu justifica ridicarea nivelului de alerta terorista in Romania. In consecinta, acesta ramane la albastru - grad redus de risc de atac terorist.

11:13 - Ministrul de Externe roman, Bogdan Aurescu, a declarat la Digi24 ca autoritatile efectueaza verificari in cateva cazuri privind romani aflati printre victimele din Franta, cum este si jurnalistul roman Andrei Marian Mihai, insa pana acum nu exista victime confirmate.

11:11 - Politistii patruleaza pe strazile capitalei Frantei, iar Disneyland Paris si-a inchis portile, informeaza The Guardian.

11:10 - "Franta a descoperit vineri seara o situatie cu care Siria se confrunta de cinci ani", este declaratia sfidatoare facuta de presedintele sirian, Bashar al-Assad, contestat puternic de Administratia Francois Hollande.

11:03 Reuters informeaza ca oficialii francezi au transmis ca bilantul oficial a ajuns la 128 de morti, 180 de raniti, dintre care 99 de persoane sunt in stare grava.

11:00 - SUA au anuntat ca au luat masuri speciale de securitate, ca urmare a atacului de la Paris. Politia din New York a mobilizat efective suplimentare in zonele turistice si in fata Consulatului Frantei. Masuri similare au fost anuntate in Washington DC, in Boston si in Chicago.

10:58 - La aceasta ora a inceput reuniunea Consiliului francez pentru aparare, prezidat de Francois Hollande. Alaturi de seful statului se afla premierul Manuel Valls, ministrii Segolene Royal (Ecologie), Christiane Taubira (Justitie), Jean-Yves Le Drian (Aparare), Marisol Touraine (Sanatate), Emmanuel Macron (Economie), Michel Sapin (Finante) si Bernard Cazeneuve (Interne).

10:56 - Desi primele informatii arata ca Statul Islamic ar fi revendicat atacurile, un inalt oficial al Serviciului de Contra-terorism si Informatii din SUA sustine, insa, sub protectia anonimatului, ca Statul Islamic nu ar fi fost capabil sa produca o serie de atentate de o asemenea dimensiune, conform NBC News.

Atentate teroriste la Paris: Cine se afla in spatele atacurilor? Ipoteza surpriza lansata in SUA

Astfel, potrivit oficialului citat, mai degraba Al-Qaeda ar fi produs aceste atentate. Pe de alta parte, Michael Leiter, fostul director al Centrului National de Contra-terorism din SUA sustine ca vinovatii nu vor fi gasiti prea curand.

10:40 - Un nou bilant aparut in presa franceza anunta 127 de morti si 180 de morti, din care 80 in stare critica

10:39 - Circulatia rutiera a fost din nou interzisa in perimetrul din jurul Ambasadei Frantei de la Bucuresti, transmite Digi Tv de la fata locului

10:35 - Presedintia Frantei a oferit clarificari dupa ce presedintele Francois Hollande a anuntat inchiderea frontierelor, explicand ca au fost reintroduse controale temporare la punctele vamale, dar circulatia ramane deschisa.

"Presedintele Francois Hollande a dispus reintroducerea urgenta a controalelor la frontiere", a transmis Palatul Elysee.

"Nu este vorba de inchiderea granitelor, asa cum anuntase initial presedintele republicii", a explicat Presedintia Frantei.

Franta a decretat starea de urgenta dupa atentatele de la Paris, iar presedintele Francois Hollande anuntase, probabil in situatia tensionata a momentului, inchiderea frontierelor.

10: 23 - Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleante familiile victimelor tragediei din Paris. La randul sau, premierul Dmitri Medvedev a precizat ca atacurile din capitala Frantei arata ca trebuie sa fim uniti impotriva terorismului.

10:21 - Noi reactii de la oficialii romani. Seful PSD, Liviu Dragnea, a transmis ca orice act de terorism trebuie condamnat ferm, exprimandu-si solidaritatea cu poporul francez, care trece prin momente grele.

"Am aflat cu profunda tristete despre atentatele teroriste de noapte trecuta, din capitala Frantei, in urma carora zeci de cetateni francezi au fost ucisi si alte sute au fost raniti. Este tragic ca oameni nevinovati, lipsiti de aparare, au fost ucisi intr-un mod las, intr-o actiune lipsita de sens. Vreau sa imi exprim intreaga compasiune si solidaritatea fata de poporul francez.

Cred cu tarie ca orice acte de terorism trebuie condamnate ferm, iar in aceste momente gandurile noastre merg catre familiile victimelor. Poporul francez a fost greu incercat in aceasta perioada, dar democratia si idealurile comune trebuie sa-si continue calea, indiferent de obstacole", a scris Dragnea pe Facebook.

10:18 - Compania aeriana American Airlines a suspendat temporar cursele aeriene cu destinatia Paris din cauza seriei de atentate din capitala Frantei, informeaza Le Figaro.

"Aeroportul international Charles-de-Gaulle este deschis in prezent, dar noi am decis suspendarea zborurilor in asteptarea de informatii suplimentare", a declarat un purtator de cuvant al American Airlines.

Compania United Airlines a mentinut cursele aeriene spre capitala Frantei, iar Delta Air Lines nu a comentat situatia.

10:13 - Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca e in stare de soc dupa tragedia din Paris si ca e alaturi de poporul francez in aceste momente grele.

"Atacatorii urasc libertatea (...). Germania e alaturi de Franta. Guvernul nostru e in contact direct cu cel de la Paris si ii oferim sprijinul nostru. Vom ajuta sa ducem o lupta impotriva terorismului si vom urmari desfasurarea evenimentelor", a spus seful cancelariei de la Berlin.

10:04 - Jurnalistii francezi transmit ca Politia a redeschis perimetrele din apropierea restaurantelor Le Carillon si Le Petit Cambodge, unde au avut loc doua dintre atacuri.

09:46 - Si seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a catalogat atacurile ca fiind o barbarie: "Atentatele teroriste din Franta, soldate cu moartea a peste 120 de oameni nevinovati si ranirea altor sute, au revoltat intreaga lume civilizata. Barbaria nu poate fi justificata, iar aceste crime nu pot fi prescrise. Sunt crime impotriva umanitatii si nici o religie, niciun popor din lume nu le accepta".

09:40 - Premierul interimar Sorin Cimpeanu a convocat o sedinta de urgenta la Guvern, la ora 10:30.

09:35 - Oamenii din intreaga lume sunt solidari cu Parisul.

The world has come together to show their support for Paris..

Posted by UNILAD on Friday, November 13, 2015

09:30 - In ciuda faptului ca e stare de urgenta in intreaga Franta, trenurile Eurostar functioneaza normal. Totusi, remarca un reporter BBC, desi fusesera rezervate bilete, trenurile sunt aproape goale.

09:11 - Suporterii ISIL transmit mesaje socante pe Twitter. Ei sarbatoresc atentatele odioase din Paris si au creat chiar hashtaguri pe reteaua de microblogging: "#Paris_On_Fire" - ("Parisul in flacari"), "#FranceUnderAttack" ("Franta sub asediu").

Foto: Twitter

09:01 - In mai putin de o ora, la Paris are loc un Consiliu de Securitate convocat de Francois Hollande. Locuitorii capitalei franceze sunt in continuare sfatuiti sa ramana in case.

08:57 - "Pace pentru Paris", desenul creat de artistul Jean Jullien, a devenit viral pe retelele sociale.

08:52 - Inca din timpul noptii, masurile de securitate au fost sporite la toate reprezentantele consulare din Romania. Ambasada Frantei de la Bucuresti este pazita de trupe antitero si de jandarmi cu arma la vedere, potrivit Digi 24.

08:44 - Amintim ca in Franta este stare de urgenta: aceasta masura permite inclusiv inchiderea temporara a locurilor de spectacole, interdictia de circulatie a persoanelor sau citarea oricarei persoane a carei activitate poate fi considerata periculoasa. Muzeele, centrele comerciale, scolile, bibliotecile si orice spatii aglomerate vor fi inchise la Paris in acest weekend.

08:27 - The Guardian a vorbit cu Mark Colclough, un psihoterapeut britanic in varsta de 43 de ani, care se afla cu un coleg pe Rue de la Fontaine, cand a vazut cum un atentator deschide focul intr-o cafenea.

"Era stangaci si tragea in rafale de trei sau patru impuscaturi. A fost complet intentionat, rafale profesioniste de trei sau patru impuscaturi. A omorat trei sau patru inidivizi care stateau pe scaune in fata cafenelei. Am vazut cum au fost impuscati. Au cazut de pe scaune pe pamant. Apoi s-a rotit si a tras intr-o masina prin geamul soferului. Apoi l-am vazut cum a mers in cafenea. S-a rotit spre dreapta si apoi spre stanga si a deschis focul. Asta a fost momentul cand ne-am acoperit. Am auzit un total de poate 15 sau 20 de impuscaturi, apoi s-a facut liniste", a povestit supravietuitorul.

08:20 - O marturie a unui reporter supravietuitor descrie carnagiul din interiorul salii de concerte. "Teroristii erau foarte calmi, Au reincarcat armele de 3-4 ori. Nu spuneau un cuvant. Taceau sub mastile negre si trageau", a spus acesta pentru CNN.

08:13 - Japonia s-a declarat sambata "socata" de atentatele teroriste sangeroase comise vineri seara la Paris si s-a angajat ca conlucreze cu comunitatea internationala pentru prevenirea terorismului, relateaza AFP si Kyodo.

08:07 - Hassan Rouhani, presedintele iranian, si-a anulat o vizita in Italia pe fondul atentatelor de la Paris. "Am fost eu insumi victima terorismului, iar lupta impotriva acestui fenomen trebuie sa continue", a declarat Rohani, care a condamnat ferm atentatele.

07:54 - Ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu a activat, in cursul noptii, celula de criza a MAE.

"Ambasada Romaniei la Paris continua activ demersurile legale pe langa autoritatile franceze competente pentru a obtine informatii suplimentare si pentru a verifica daca printre victimele atacurilor se afla si cetateni romani. Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, pana la aceasta ora, nu exista nicio informare oficiala din partea autoritatilor franceze in acest sens", se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

07:45 - Premierul desemnat, Dacian Ciolos, a reactionat pe Facebook: "Sunt profund socat de atentatele teribile de la Paris. Din pacate, este inca o dovada ca trebuie sa facem mai mult pentru a combate terorismul, ura si ideologiile radicale. Condoleante familiilor lovite si putere ranitilor care se lupta sa supravietuiasca", a scris acesta pe reteaua sociala.

Sunt profund socat de atentatele teribile de la Paris. Din pacate, este inca o dovada ca trebuie sa facem mai mult...

Posted by Dacian Ciolos on Friday, November 13, 2015

07:47 - Purtatorul de cuvant al Parchetului francez, Agnes Thibault-Lecuivre, a declarat pentru Associated Press ca sapte teroristi au murit in atacurile sinucigase, iar un al optulea a fost ucis de fortele de securitate, in sala de concerte Bataclan, unde a avut loc luarea de ostatici.

Este posibil ca alti teroristi sa fi scapat si sa se afle inca in libertate pe teritoriul Frantei, a adaugat purtatorul de cuvant, citat si de Fox News.

Atentate teroriste la Paris: 8 teroristi au murit. Politia mai cauta si altii

07:41 - Informatii contradictorii despre victimele care concertau la Bataclan. Daca presa franceza a relatat anterior ca membrii formatiei "Eagles of Death Metal" se afla in siguranta, The Monde noteaza acum ca exista membri ai trupei care se numara printre victime.

07:35 - AP anunta ca doi suedezi se afla printre victime: unul a fost ucis si al doilea se afla in stare critica, in spital.

07:27 - Associated Press a facut o harta a locurilor in care au avut loc atentatele sangeroase.

07:15 - Persoanele care au asistat la momentele terifiante petrecute pe strazile din Paris au povestit, pentru presa franceza, cum a decurs unul dintre atacurile simultane. "Am auzit zgomotul impuscaturilor, 30 de secunde de rafale, a fost interminabil, ar crezut ca este un foc de artificii", povesteste Pierre Montfort, care locuieste in apropiere de strada Bichat, unde a avut loc unul dintre atacuri.

07:10 - Un francez, identificat doar dupa prenumele Sylvestre, le-a povestit jurnalistilor parizieni ca a scapat cu viata ca prin minune din atentatele care au zguduit Franta vineri noaptea, fiind salvat de telefon.

06:50 - China s-a declarat "profund socata" dupa atentatele criminale comise vineri seara la Paris si "condamna vehement aceste atacuri teroriste", a anuntat sambata Ministerul de Externe de la Beijing.

06:33 - Luminile din Turnul Eiffel vor ramane stinse, intreaga Franta este in doliu.

Lights on the Eiffel Tower are off as the city stays on high alert. Our thoughts and prayers are with the people of Paris.http://www.earthcam.com/world/france/paris/?cam=eiffeltower_hd

Posted by EarthCam on Friday, November 13, 2015

06:22 - Formatia U2 si-a anulat concertul programat pentru acest weekend la Paris.

06:21 - Martori citati de BBC relateaza ca teroristii au strigat Allah Akbar, dar vorbeau intre ei intr-o franceza fara accent. Analistii iau in calcul ca ar fi vorba despre tineri francezi de origine musulmana.

06:19 - Opt teroristi au murit vineri seara, dintre care sapte s-au aruncat in aer, potrivit primelor constatari ale anchetatorilor. Trei dintre cei patru care au murit in sala de concerte erau kamikaze si si-au actionat centurile cu explozibili. Cel de-al patrulea a fost ucis in timpul asaltului fortelor de securitate. Autoritatile cauta insa complici si ii sfatuiesc pe locuiorii Parisului sa nu paraseasca locuintele.

05:52 - Potrivit Reuters, toti membrii Eagles of Death Metal, formatia care sustinea un concert la Bataclan, sunt in siguranta.

05:40 Presedintele francez Francois Hollande a vorbit la telefon despre atacurile de la Paris cu omologul sau american Barack Obama. Cei doi lideri si-au reafirmat angajamentul in lupta impotriva terorismului, potrivit Le Monde.

"Barack Obama a vrut sa anunte sprijinul sau pentru poporul francez in fata acestei tragedii, iar Francois Hollande l-a informat despre ce s-a intamplat", a declarat aceasta sursa. "Ei si-au reafirmat angajamentul de a actiona indeaproape in lupta impotriva terorismului. Cele doua tari vor continua sa schimbe informatii in urmatoarele ore si in zilele urmatoare", scri sursa citata.

05:24 - O inregistrare emotionanta a fost postata pe Twitter. In timp ce erau evacuati din Stade de France, cei 80.000 de suporteri cantau La Marseillaise - imnul national al Frantei.

05:21 - AFP anunta ca 200 de oameni sunt raniti, dintre care 80 se afla in stare grava.

05:18 - Si la Montreal sunt comemorate victimele atentatelor sangeroase.

05:15 - Air France a anuntat ca NU isi suspenda zborurile pe teritoriul Frantei.

05:13 - "Acesta este un atac la pacea intregii umanitati si necesita un raspuns decisiv si sustinut din partea noastra, a tuturor, in timp ce contracaram raspandirea urii ucigase in toate formele sale", a transmis Vaticanul.

05:00 - Studentii francezi din SUA au tinut un moment de reculegere, apoi au cantat imnul Frantei.

04:53 - Jurnalistul Julien Pearce, care se afla la Bataclan, a povestit momentele dramatice prin care a trecut: "Eram in interiorul salii, cand mai multi indivizi inarmati au intrat, in timpul concertului. Doi sau trei indivizi fara masti pe fata au intrat cu arme automate de tip Kalashnikov si au inceput sa traga orbeste in multime".

04:48 - Un jurnalist roman care lucreaza la France 24 se afla printre victimele atacurilor de vineri seara de la Paris, el fiind internat in stare grava, anunta, pe Facebook, apropiati ai acestuia.

"Andrei Marian Mihai este un jurnalist roman care lucreaza la France 24. Acum el se afla in coma indusa in urma atentatelor de la Paris. Sa ne rugam pentru viata sa!", scrie, pe Facebook, o prietena a jurnalistului.

04:41 - Cel putin 50 de raniti se afla internati in stare critica.

04:37 - Potrivit The Guardian, toti cei patru atacatori de la Bataclan au murit, 3 dintre acestia activandu-si materialul explozibil pe care il aveau asupra lor.

04:31 - "Razboi in plin Paris", "Carnagiu la Paris" sau "Masacru pe strazile Parisului" sunt doar cateva dintre titlurile publicate sambata pe prima pagina de ziarele europene.

04:28 - Belgia a impus controale la frontiera asupra a tot ceea ce inseamna sosiri pe cale rutiera, feroviara si aeriana dinspre Franta ca urmare a atentatelor de vineri din Paris, a declarat sambata un purtator de cuvant al premierului Charles Michel, citat de Reuters.

04:18 - Procurorul Parisului, Francois Molins, a anuntat bilantul pentru locurile in care au avut loc atentatele: 18 morti pe strada Charonne, un mort pe bulevardul Voltaire, 5 pe strada Fontaine au Roi si 14 oameni decedati pe strada Alibert, in fata cafenelei Carillon. Procurorul nu a dorit sa ofere un numar precis al oamenilor decedati la Bataclan, insa a estimat ca bilantul total depaseste 120 de morti.

04:02 - Rapoarte neconfirmate, citate de The Guardian, arata ca printre victimele de la Bataclan se afla si patru politisti care si-au pierdut viata.

04:01 - Anne Hidalgo, primarul Parisului, face un apel la unitate.

03:54 - Principalele institutii europene - Comisia, Parlamentul si Consiliul UE - vor arbora sambata drapelele in berna in intreaga Uniune Europeana in semn de doliu si de solidaritate cu Franta dupa atacurile teroriste de vineri noapte din Paris, informeaza EFE.

03:45 - Digi 24 relateaza ca putin timp dupa producerea atacurilor de la Paris, la Ambasada Frantei din Bucuresti au fost luate masuri sporite de securitate. Sediul reprezentantei diplomatice a fost inconjurat de politisti din trupele speciale.

03:43 - World Trade Center este iluminat in culorile drapelului francez.

03:42 - MAE roman a emis o atentionare de calatorie in Franta si aminteste ca, pe fondul atentatelor sangeroase, a fost decretata stare de urgenta.

03:40 - Jihadistii de la Statul Islamic revendica atacurile de la Paris. Martori de la sala de concerte - acolo unde sunt si cele mai multe victime - sustin ca atacatorii ar fi strigat "Asta e pentru Siria" si "Allah Akhbar"

03:31 - CNN titreaza ca sunt 153 de morti pana in acest moment.

03:30 - "Vom duce lupta (impotriva terorismului, n.red.), va fi fara mila", a spus Francois Hollande la Bataclan, sala de concerte in care a avut loc atacul soldat cu zeci de morti.

03:28 - Decretul prin care a fost declarata starea de urgenta a fost aprobat de consiliul de ministri. Acesta permite inclusiv inchiderea temporara a locurilor de spectacole, interdictia de circulatie a persoanelor sau citarea oricarei persoane a carei activitate poate fi considerata periculoasa. Muzeele, centrele comerciale, scolile, bibliotecile si orice spatii aglomerate vor fi inchise la Paris in acest weekend.

03:27 - Exista inca atentatori inarmati pe strazile Parisului. Cinci teroristi au fost ucisi, anunta CNN.

03:26 - Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a condamnat atacurile teroriste din Paris pe care le-a calificat drept "acte odioase si abominabile" si considera ca este un atac impotriva umanitatii.

03:22 - AFP anunta ca sunt 158 de morti. Bilantul nu este confirmat oficial pana in acest moment.

03:17 - Primaria pariziana confirma: 149 de oameni au fost ucisi in atentatele sangeroase din capitala franceza. 100 de oameni sunt internati in spitale, in stare grava.

03:04 - Academia din Paris, de care depind institutiile de invatamant din regiune, a anuntat pe contul sau de Twitter inchiderea centrelor "dupa valul de atentate din aceasta noapte din capitala", in care au murit peste o suta de persoane.

La randul sau, regia de transport metropolitan din Paris, RATP, a mentionat pe pagina sa de internet, cu putin inaintea orei locale 01:00 (00:00 GMT), ca se inchid toate liniile de metrou.

02:58 - Primaria din Paris a pus la dispozitie un numar special pentru turistii din Paris: +33 (0) 1 45 55 80 00.

02:50 - Presedintele francez Francois Hollande a ajuns Bataclan. Pe strazile Parisului au fost detasati 1.500 de militari.

02:48 - Facebook a lansat serviciul "Safety Check for Paris Terror Attacks" prin care utilizatorii pot anunta ca sunt bine dupa atentatele din Paris.

02:45 - Un mesaj de la Ambasada Romaniei la Paris, citat de Digi 24.

"Rugam cetatenii romanii aflati in regiunea pariziana sa respecte avertismentele de siguranta transmise de autoritatile franceze si sa evite orice deplasare. Daca detineti informatii despre cetateni romani care se afla intr-o situatie de urgenta generata de atentatele in curs, contactati Ambasada Romaniei la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 si +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email paris.consul@mae.ro"

02:38 - O vedeta din Romania a fost in cel mai sangeros loc al atacurilor. Este vorba despre cantareata Celia. Amalia Enache, prezentatoarea de la PRO TV, a scris, pe o retea de socializare ce a vazut Celia la Bataclan, acolo unde a avut loc un adevarat carnagiu - 100 de oameni au fost ucisi.

"Celia, care era la concertul rock la Bataclan si a reusit sa iasa, pentru Tv5Monde: 'Am crezut la inceput ca se aud petarde, apoi am inteles repede ca nu sunt petarde, ci teroristi, cativa politisti au aparut imediat, atunci totul s-a precipitat si au fost schimburi de focuri. Am vazut 4 teroristi, aveau fetzele descoperite, mitraliere in maini si au strigat 'fratii nostri din Siria sunt ucisi'", a scris vedeta PRO TV.

02:35 - Primaria pariziana anunta ca cel putin 140 de oameni au fost ucisi.

02:24 - Politia din Franta a anuntat ca 100 de oameni au fost ucisi la sala de spectacole Bataclan.

02:22 - Presedintele francez si-a anulat participarea la summit-ul G20 din Turcia.

02:11 - Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat ca Alianta va fi alaturi de Franta in lupta impotriva terorismului.

"Sunt profund socat de atacurile teroriste ingrozitoare care au avut loc in seara aceasta in Paris. Gandurile mele merg catre familiile victimelor, catre toti cei afectati si catre poporul francez. Vom fi puternici si uniti in lupta impotriva terorismului. Terorismul nu va infrange niciodata democratia", a spus seful NATO.

02:10 - Ministerul Afacerilor Externe condamna in mod ferm atacurile care au avut loc la 13 noiembrie 2015 in capitala Frantei si care s-au soldat cu numeroase victime in randul civililor.

"Romania este alaturi de Franta si va continua sa sprijine lupta impotriva terorismului international. In aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleante familiilor victimelor si exprima intreaga solidaritate a poporului roman cu poporul francez", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

02:05 - Trupa Eagles Of Death Metal, care sustinea un concert rock la Bataclan, a transmis un mesaj pe Facebook: "In prezent, incercam sa aflam daca cei din trupa si cei din echipa noastra se afla in siguranta. Gandurile noastre sunt cu toate persoanele implicate in aceasta situatie tragica".

02:04 - Aeroportul Orly a fost inchis si toate zborurile au fost suspendate, in timp ce aeroportul Roissy a ramas deschis.

02:03 - Secretarul general al ONU denunta "atacurile teroriste josnice din Paris".

02:01 - France 24 anunta ca taximetristii ii duc pe oameni acasa gratuit.

02:00 - Reuters vorbeste despre "o baie de sange" la Bataclan. Un suspect arestat la sala de concerte sustine ca face parte din gruparea terorista Statul Islamic, anunta Fox News.

01:59 - Un elicopter militar survoleaza sala de spectacole.

Foto: Flight radar

01:57 - La sala de spectacole, atentatorii au strigat "Allah e mare!" si "Vrem sa-i razbunam pe fratii ucisi in Siria".

01:55 - Marturia unui roman care se afla pe stadion, in timpul atentatelor.

01:50 - S-a terminat asaltul de la Bataclan, doi teroristi au fost ucisi.

01:42 - Un mesaj de condoleante a transmis si presedintele roman Klaus Iohannis.

Am primit cu durere si consternare stirea privind atacurile teroriste sangeroase care au avut loc la Paris si au i...

Posted by Klaus Iohannis on Friday, November 13, 2015

01:31 - Fortele de ordine au luat cu asalt sala de spectacole, se aud focuri de arma la Bataclan!

01:28 - Angela Merkel, cancelarul german, se declara "profund socata" de aceste atentate "evident teroriste".

01:25 - Politia franceza confirma doua atacuri sinucigase si unul cu bomba in apropierea stadionului

01:15 - Potrivit Le Monde, aproximativ 200 de soldati au fost trimisi in arondismentele 10 si 11 din Paris. A fost activat Planul rosu Alpha, pentru multiple atentate teroriste. Spitalele din Paris au declansat Planul alb de urgenta si criza.

01:09 - Un mesaj tulburator postat pe Twitter de o persoana care se afla la Bataclan, unde are loc luarea de ostatici.

"Sunt in continuare la Bataclan, la primul etaj, grav ranit. Sa dea asaltul mai repede (fortele de ordine - n.red.)! Sunt cativa supravietuitori inauntru. (...) La primul etaj, repede!"

01:08 - "Am mobilizat toate fortele posibile. Sunt in desfasurare atacuri teroriste fara precedent, sunt cateva zeci de morti, este o oroare", a spus Francois Hollande.

00:56 - "Tot ce pot sa va spun este ca este mai grav decat la Charlie Hebdo", a spus un reprezentant al fortelor de ordine de la Bataclan, citat de AFP.

00:54 - A fost decretata stare de urgenta in Franta: frontierele franceze au fost inchise, nimeni nu poate intra si nu poate iesi din tara. De asemenea, circulatia a fost inchisa si se fac perchezitii corporale oricui trece pe strada. Autoritatile franceze fac un apel catre cetateni si le cer sa stea in casa.

00:53 - Un consiliu extraordinar de ministri are loc in apropierea miezului noptii, ora Frantei.

00:51 - Politia franceza confirma: sunt sase atentate diferite.

00:50 - Presedintele american Barack Obama a tinut o scurta declaratie de presa, in care a catalogat evenimentele din Paris drept "o situatie devastatoare".

"Voi pastra legatura cu presedintele Hollande in zilele urmatoare si ne vom coordona cu autoritatile franceze in cursul investigatiei. Este o situatie devastatoare. Suntem alaturi de poporul francez, si el a fost alaturi de noi", a declarat Obama, adaugand ca este prea devreme pentru speculatii despre cine s-ar afla in spatele atacurilor

00:48 - Jucatorii sunt inca la cabine, bine paziti, si nu se stie cand vor pleca. Fostul international german Oliver Bierhoff sustine ca jucatorii nu au stiut ce se intampla si nu au aflat de explozii pana la sfarsitul meciului.

00:44 - Persoane care au scapat din atacul de la sala Bataclan spun ca au vazut cinci-sase atacatori care vorbeau de Siria.

00:43 - Fostul premier francez Francois Fillon scrie, pe Twitter, ca "razboiul este asupra noastra".

00:42 - Europe 1 Radio anunta ca impuscaturi au avut loc si la mall-ul Les Halles.

00:40 - "Urmaresc socat atacurile din Paris. Intreaga mea solidaritate cu poporul francez si cu autoritatile franceze", a spus si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter.

00:37 - Sputnik News citeaza autoritatile franceze, anuntand 60 de morti.

00:36 - Potrivit Reuters, luarea de ostatici de la Bataclan a avut loc in timpul concertului trupei americane de rock Eagles of Death Metal.

00:35 - Au fost raportate noi focuri de arma. Nu este clar insa daca e vorba de un nou atac sau daca e un schimb de focuri intre politisti si atentatori.

00:34 - "Sunt profund socat de evenimentele din Paris. Suntem solidari cu poporul francez", a scris si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe contul sau de Twitter.

00:27 - Spectatorii care au asistat la meciul de fotbal au fost dirijati pe peluza terenului, de unde sunt evacuati prin cele trei porti ale stadionului. Potrivit AFP, evacuarea este anuntata pe ecranele gigant de pe stadion. Presa germana anunta ca sunt 80.000 de spectatori. Jucatorii sunt in siguranta acum, potrivit contului de Twitter al fanilor Bayern Munchen si nationalei Germaniei

00:25 - Ambasada Romaniei la Paris a intreprins, in regim de urgenta, demersurile legale pe langa autoritatile franceze competente pentru a obtine informatii suplimentare si pentru a verifica daca printre victimele atacurilor se afla si cetateni romani.

Verificarile sunt in curs, iar misiunea diplomatica romana este in legatura permanenta cu autoritatile locale in acest caz, se arata intr-un comunicat MAE remis Ziare.com.

00:20 - Bilantul mortilor se ridica acum la 40 de persoane.

00:18 - Politia franceza sustine ca la Teatrul Bataclan sunt tinute ostatice in jur de 100 de persoane. Martorii relateaza ca se aud focuri de arma.

00:14 - Bilantul mortilor ar fi crescut la 30 de persoane, potrivit presei franceze. De asemenea, o sursa din Politie a declarat pentru AFP ca la Teatrul Bataclan au fost ucise in jur de 35 de persoane. Acolo se desfasoara in acest moment o luare de ostatici. Aceeasi sursa a spus ca in atacul de la restaurant au murit 11 oameni.

00:08 - Premierul britanic David Cameron s-a aratat "socat de evenimentele din Paris din aceasta seara".

"Gandurile si rugaciunile noastre se indreapta catre poporul francez. Vom face tot ce putem pentru a ajuta", a scris acesta pe Twitter.

00:01 - La sala de concerte Bataclan au fost luate ostatice 60 de persoane, relateaza presa franceza.

00:00 - Politia franceza a anuntat ca bilantul victimelor se ridica la 26 de morti. Potrivit acestora, doua atacuri sinucigase cu bomba s-au petrecut in exteriorul Stade de France, langa portile D si H.

23:56 - Una dintre explozii a avut loc in fata unui magazin McDonald's, anunta pe Twitter Le Figaro.

23:55 - Informatiile de pana acum arata ca trei persoane au murit in exploziile de langa stadion, iar 15 oameni au fost ucisi in atacurile armate.

23:51 - Politia a confirmat pentru AFP ca la sala de concerte Bataclan are loc o luare de ostatici.

23:48 - CNN vorbeste si de o luare de ostatici, informatia nu a fost insa deocamdata confirmata.

23:46 - Ministerul francez de Interne a creat o celula de criza.

23:43 - Doua bubuituri s-au auzit in direct, la televizor, in timpul meciului dintre Franta si Germania.

Pe moment, comentatorul postului german ARD nu a reactionat, insa circa un sfert de ora mai tarziu a anuntat ca in apropierea stadionului au avut loc explozii. Comentatorul german spune ca "aceasta este marea problema cu care se confrunta Franta, trebuie rezolvata pana la Campionatul European".

Meciul a continuat fara intrerupere. Ramane de vazut cum vor fi evacuati cei aproximativ 60.000 de spectatori, avand in vedere ca exploziile au avut loc langa stadion si a fost instituit un perimetru de securitate.

23:37 - Autoritatile franceze anunta cel putin 18 morti.

23:39 - Cel putin o persoana a fost ranita in urma a doua explozii care s-au auzit in apropiere de Stadionul Frantei, potrivit unui jurnalist al publicatiei L'Express. Liberation scrie ca patru oameni au fost ucisi in atacul armat din restaurant.

23:35 - Informatiile anterioare indicau o explozie si doua atentate cu arma. Ar fi, insa, vorba de doua explozii langa stadion si trei atacuri armate.

22:30 - Pe Twitter se vorbeste de cel putin 10 morti.

23:27 - Presedintele francez Francois Hollande a fost evacuat de pe stadion.

23:20 - Tot in cursul zilei de vineri, la hotelul unde era cazata echipa Germaniei a fost o alerta cu bomba.

23:19 - Vineri seara au avut loc mai multe atacuri armate aparent coordonate, explozii in apropiere de Stade de France, unde se desfasura meciul amical Franta-Germania, si o luare de ostatici intr-o sala de spectacole.

Franta, zguduita de atacuri teroriste la inceputul anului

Franta a fost zguduita de mai multe atacuri teroriste, in urma carora 20 de persoane au murit si numeroase au fost ranite, in luna ianuarie a acestui an. Cel mai grav a avut loc, pe 7 ianuarie, la sediul redactiei revistei satirice Charlie Hebdo din Paris, cand doi atacatori, fratii Said si Cherif Kouachi, au patruns inarmati cu arme Kalashnikov in cladire si au ucis 12 oameni.

O zi mai tarziu, un alt atacator, Amedy Coulibaly, a impuscat o politista, iar pe 9 ianuarie a luat mai multi ostatici intr-un magazin evreiesc, dintre care patru au fost omorate.

Coulibaly a fost ucis la iesirea din supermarket de catre fortele speciale franceze, iar fratii Kouachi au fost prinsi ascunzandu-se intr-o tipografie si omorati si ei de catre autoritati.

Din acel moment atat Franta, cat si alte tari europene au crescut nivelul amenintarii teroriste si au sporit masurile de securitate.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#atac terorist Paris, #atentate teoriste Paris Franta, #atentat Frante, #atentate Franta, #atacuri teroriste Paris, #atacuri teroriste Franta , #atentat Paris
Comentarii
Poza Cosmin Daniel
Cosmin Daniel
rank 5
Daca nici acuma nu se trezeste Europa, nu mai avem nici un viitor