Fregata Regele Ferdinand trebuia modernizata in 2010, dar nu au fost bani

Marti, 22 Martie 2011, ora 23:34
2304 citiri
Fregata Regele Ferdinand trebuia modernizata in 2010, dar nu au fost bani
Foto: Arhiva

Fregata Regele Ferdinand, care va participa la misiuni in Marea Mediterana, la solicitarea NATO privind interventia in Libia, ar fi trebuit sa intre in 2010 in etapa a doua de modernizare, alaturi de fregata Regina Maria, procesul fiind amanat pentru al treilea an de MApN, din cauza lipsei banilor.

Ministerul Apararii a anuntat la inceputul anului 2010 ca intentioneaza, chiar si in conditiile unui "buget de austeritate" alocat Fortelor Navale, sa continue procesul de modernizare a fregatelor.

"Desi bugetul alocat pentru investitii in Fortele Navale in anul 2010 este unul de austeritate, specialistii au in atentie initierea programului de modernizare a navelor dupa identificarea solutiei optime de abordare a acestuia", informa MApN, in aprilie 2010, in urma interpelarii senatorului Emilian Francu, publicata pe site-ul Senatului.

Potrivit MApN, printre cele mai importante aspecte vizate pentru imbunatatirea performantelor fregatelor tip T 22R erau cresterea posibilitatilor de aparare antiaeriana prin utilizarea unor sisteme de rachete, sisteme de insotire a tintelor si conducerea cu precizie a focului in conditii de vizibilitate redusa si mare agitata, dar si largirea ariei de actiune si a preciziei in ducerea luptei impotriva navelor de suprafata, prin folosirea sistemelor de rachete.

De asemenea, in cadrul modernizarii, urma sa fie realizata comanda centralizata a tuturor sistemelor de descoperire si conducere a focului, reducerea timpului de analiza a situatiilor tactice si de identificare si clasificare a tintelor, cresterea protectiei impotriva rachetelor dirijate prin laser sau folosirea sistemelor pasive de contramasuri pentru protectia navei la atacul cu torpile, racheta antinava si in lupta radioelectronica.

Modernizarea fregatelor ar fi trebui sa se desfasoare concomitent cu asigurarea suportului logistic pe termen lung al acestora, proces in care sa fie implicate firmele romanesti.

"In contextul crizei economice actuale si al problemelor cu care se confrunta operatorii economici din Romania, inclusiv santierele navale, aceasta abordare ar putea aduce beneficii importante industriei nationale si, totodata, ofera posibilitatea dezvoltarii in Romania a capacitatilor industriale ncesare pentru asigurarea suportului logistic pe termen lung la navele militare ale Fortelor Navale Romane", se arata in raspunsul semnat de ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Fregata Regele Ferdinand, #fregata Romania Mediterana, #Romania razboi Libia , #Razboi Libia