De ce a facut un programator roman o aplicatie gratuita pentru iPhone, din care nu castiga nimic - Interviu

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 07:37
15569 citiri
De ce a facut un programator roman o aplicatie gratuita pentru iPhone, din care nu castiga nimic - Interviu
Foto: iTunes

Un programator roman a realizat o aplicatie gratuita pentru iPhone si iPad, care reda doar partea audio a videoclipurilor de pe Youtube.

Dragos Panoiu a explicat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca nu castiga bani din Yusic.

El sustine ca a inceput munca la aceasta aplicatie in joaca, insa a devenit incet-incet un lucru serios, dezvoltatorul dorind sa vina cu ceva nou si inovator printre aplicatiile Apple.

Yusic reda partea audio a playlisturilor publice de pe Youtube. Ruleaza si in background, astfel ca poti folosi si alte servicii in acelasi timp, dar are nevoie de conexiune la Internet.

Totusi, consumul de date este mult mai mic decat in cazul in care ai viziona si videoclipul.

O aplicatie in care s-a investit 200.000 de dolari ajuta romanii sa manance sanatos - Interviu

Cum v-a venit ideea sa realizati aceasta aplicatie si cati bani ati investit la inceput?

Odata cu dezvoltarea tehnologiei si a smartphone-urilor, cred ca e destul de simplu sa ai idei noi, pe care sa doresti sa le dezvolti initial pentru propria utilizare si apoi - de ce nu? - si pentru ceilalti. Cred ca a inceput ca un exercitiu personal, o joaca cu aplicatiile iOS (sistemul de operare folosit de produsele Apple - n.red.), ce a fost perfectionata incet-incet.

Initial, a existat o alta versiune, care a fost imbunatatita dupa ce mai multi prieteni mi-au sugerat anumite modificari.

Investitia a fost minima, iar unicul dezvoltator al aplicatiei am fost eu. Totul a inceput cu abonamentul Apple Developer - pe care l-am platit din curiozitate - si din dorinta de a veni cu ceva nou si inovator printre aplicatiile Apple (abonamentul costa 99 de dolari pe an - n.red.).

Cum functioneaza Yusic, mai exact?

Aplicatia foloseste interfata pentru programarea de aplicatii (API) pe care o pune Youtube la dispozitia programatorilor, prin care cauta clipurile si playlist-urile dorite de utilizator. Apoi, in momentul in care este incarcat un clip, aplicatia trimite catre serverul meu clipul respectiv si primeste inapoi doar partea audio.

Care este utilitatea unui player pentru Youtube care ruleaza doar melodiile, nu si videoclipurile?

Fiind vorba despre dispozitive mobile, ideal este sa folosim cat mai putine resurse si trafic de Internet. Astfel, incarcand doar partea audio a clipurilor, consumul de date scade drastic. De exemplu, un clip video la calitate HD ocupa in jur de 60MB, din care doar 5MB reprezinta partea audio.

Fata de aplicatiile rivale unde poti gasi doar muzica, pe Youtube poti gasi carti audio, tutoriale, stiri, nu esti limitat doar la muzica.

Aveti de gand sa realizati si o varianta care nu are nevoie de conexiune la Net?

Momentan nu putem vorbi despre o versiune in care se pot descarca melodiile, pentru ca acest lucru inseamna incalcarea termenilor si conditiilor de folosire a Youtube.com, implicit nu va fi aprobata de Apple aceasta versiune.

Cand veti lansa si versiunea pentru Android?

Am luat in calcul si varianta pentru Android, in perioada urmatoare voi demara dezvoltarea si pentru acest sistem de operare. Am fost mai familiarizat cu limbajul de programare pentru iOS si de aceea a fost lansata prima data acesta varianta.

Utilizatorii se pot conecta cu contul de Gmail/YouTube?

In versiunea curenta se pot cauta si importa playlist-uri publice, nu si cele private, create de utilizatori. Este una din cele mai cerute optiuni si va fi implementata in versiunea urmatoare. Pana atunci, utilizatorii isi pot transforma playlist-urile private in publice pentru a le asculta prin Yusic.

De ce ati preferat sa nu taxati utilizatorii pentru descarcarea aplicatiei? Exista achizitii in aplicatie sau reclame din care puteti obtine bani?

Deoarece continutul ascultat prin Yusic apartine Youtube, nu am putut pune un pret pentru descarcarea aplicatiei si acest lucru cred ca face fericiti utilizatorii. Iar reclamele stiu ca nu sunt agreate, nici pe site-uri, cu atat mai mult pe mobil. Nu obtin niciun venit din aceasta aplicatie.

Care este cea mai mare provocare pentru un dezvoltator roman de aplicatii?

Sunt foarte multe aplicatii bune dezvoltate de romani, provocarea cea mai mare este de a le face cunoscute. Este foarte greu sa faci o aplicatie cunoscuta, chiar daca are functionalitati ce nu se gasesc la celelalte 1.500.000 aplicatii existente in App store.

Ce le-ati transmite tinerilor pasionati de tehnologie? Ce parere aveti despre modul in care se preda Informatica in scoli? Ce ar trebui schimbat/imbunatatit?

Consider ca avem foarte multi tineri talentati si plin de idei bune si noi pe care ar trebui sa aiba incredere sa le puna intr-un cod sau sa aiba curaj sa le dezvolte la scara larga. E un lucru cunoscut faptul ca programatorii romani sunt cei mai cautati pe piata IT din afara si asta nu e o intamplare.

Insa acest fapt nu cred ca se datoreaza lectiilor de Informatica din scoli, ci mai degraba studiului individual.

Nu sunt la curent cu gradul de dificultate al lectiilor din scoli/licee, dar sunt convins ca ar putea fi imbunatatit modul de abordare a copiilor ce ar putea deveni niste programatori cu care sa ne mandrim.

Cumva, un sistem educational mai prietenos, mai atragator si mai nou ar atrage multi tineri talentati.

Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Economia Rusiei contra cronometru. Spoiala de suprafață a industriei în floare, finanțată de China, și realitatea cruntă a vieții oamenilor de rând
Investițiile sporite, care însumează peste 10% din PIB, în sectorul militar, precum și evoluția producției industriale din ultimii doi ani din Rusia, sprijinită enorm de China, creionează...
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
#Yusic, #player romanesc YouTube, #roman aplicatie muzica Youtube, #aplicatie gratuita muzica Youtube, #aplicatie iPhone muzica Youtube , #aplicatii