Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Panseurile Ioanei Petrescu despre acciza: Va fi ori aceeasi, ori schimbata

Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 12:13
4828 citiri
Panseurile Ioanei Petrescu despre acciza: Va fi ori aceeasi, ori schimbata
Foto: Digi 24

Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, a declarat, marti seara, ca inca nu a terminat de analizat modul de calcul pentru acciza ce va fi aplicata anul viitor, insistand asupra faptului ca "va fi gata la timp" pentru ca statul si companiile sa isi pregateasca bugetul pe 2015.

"In momentul de fata, avem un grup de lucru care lucreaza la aceasta modalitate de calcul. Luam in considerare mai multe scenarii - si ca aceasta acciza sa fie in euro, si ca aceasta acciza sa fie in lei. Practic, vrem pe de o parte sa fie echitabil pentru cei care platesc, dar ne uitam si la incasarile de la buget. In momentul in care grupul de lucru termina studiul si ce are de facut, vom face publica aceasta modalitate de calcul si care va fi valoarea accizei.

Vreau sa fie foarte clar ca ne legam cumva de termenul de 1 octombrie, pentru ca pana acum acciza a fost calculata luand in calcul acest termen. Acciza nu se aplica de la 1 octombrie 2014, ci de la 1 ianuarie 2015. Ideea e ca noi trebuie sa o terminam inainte ca sa facem bugetul pe anul viitor si in timp util astfel incat sa existe si o dezbatere publica", a explicat Ioana Petrescu la Digi 24.

BCE a publicat cursul pentru accizele din 2015: Se vor scumpi sau nu carburantii, tigarile si alcoolul?

Intrebata daca poate sa dea o data estimativa, sefa de la Finante a reiterat faptul ca acciza va fi comunicata "in timp util" chiar si pentru companiile care isi pregatesc deja bugetul pe 2015, "pentru ca lumea sa stie care va fi acciza: ori aceeasi, ori poate schimbata pentru anul viitor".

"De aceea, am fost sa fac acele schimbari in Parlament pe taxa pe constructii speciale, ca ei sa faca bugetele pe anul viitor. Insa pana grupul de lucru (care se ocupa de acciza - n.red.) nu termina de analizat, nu o vom face publica, in momentul in care va fi analizata, apoi o voi face publica. Corpul de analiza va analiza, cand va fi gata, o vom face publica la timp", a mai spus Ioana Petrescu.

Anterior, ministrul a precizat ca reducerea impozitului pe constructii speciale ("taxa pe stalp") de la 1,5% la 1% din valoarea cladirii va intra in vigoare incepand cu anul viitor.

Totusi, premierul Victor Ponta a sustinut la inceputul lunii ca accizele pentru anul 2015 vor fi cu siguranta mai mici, el aratand ca modul in care acestea se calculeaza este stabilit de Ministerul de Finante, care lucreaza in acest sens cu partenerii internationali.

Ponta: Accizele pentrul anul viitor vor fi, cu siguranta, mai mici (Video)

Cursul de referinta pentru acciza e mai mic

Pe 1 octombrie 2014, Banca Centrala Europeana (BCE) a publicat un curs oficial de 4,4093 lei/euro, care ar trebui luat ca referinta pentru calcularea accizei pentru anul viitor. Cotatia este cu 0,88% mai mica decat cea anuntata in 2013, de 4,4485 lei/euro.

Totusi, ramane de vazut daca un curs mai mic se va traduce si in accize mai mici.

Anul acesta, Guvernul a luat in considerare pentru accize cursul BCE din 2012, nu cel din 2013, pentru ca era mai mare. Mai mult, la aceasta valoare a fost adaugata si cea mai mare rata a inflatiei de anul trecut, astfel ca s-a ajuns ca accizele sa fie platite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anuntat de BCE.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Ioana Petrescu acciza 2015, #Finante accize 2015, #Finante acciza 2015, #acciza 2015, #accize 2015 , #ministrul Finantelor