Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Stima de sine si extremele ei

Marti, 24 Februarie 2015, ora 11:20
6588 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Stima de sine si extremele ei
Foto: Arhiva personala

Oamenii sunt extrem de schimbatori, ai spune. Uneori ne retragem si ii privim pe ceilalti dintr-un colt al interiorului nostru, iar alteori ne privim pe noi insine cum existam si cum ne comportam, ca si cum am fi in exterior, avand tendinta de a nega ceea ce vedem la noi.

Avem momente in care ne percepem ca fiind placuti si suntem multumiti de sine sau momente in care ne displace totul la propria persoana. Despre ce este vorba? Despre stima de sine, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Cum putem defini stima de sine?

Stima de sine inseamna ce parere avem despre noi, ce simtim in legatura cu aceasta si ce actiuni intreprindem in orientarea vietii noastre avand aceasta parere. Este strans legata de constiinta noastra si ne permite sa reflectam asupra a ceea ce observam pentru a ne schimba sau imbunatati comportamentele, dar in acelasi timp si pentru a ne critica, dispretui pana la a ne face viata dificila.

Pe de alta parte, ea este influentata si de imaginea noastra pe care o vedem prin ceilalti. Este alimentata de recunoasterea si toate manifestarile de afectiune ale celorlalti, precum si de toate semnele performantelor noastre; este sensibilizata si inhibata atunci cand suntem respinsi sau suferim numeroase esecuri sau succese insuficiente.

De ce este atat de importanta?

Pentru ca fara stima de sine am fi expusi in totalitate influentei exterioare si nu am mai detine autonomia nostra psihologica. Si pentru ca este atat de importanta, asta o face sa fie tot atat de dificil de mentinut intr-un echilibru permanent.

Ce inseamna o stima de sine inalta? Inseamna sa avem o tendinta de a ne aprecia, de a fi siguri in actiunile noastre si de a ne putea ocupa locul care ni se cuvine printre ceilalti; presupune reactii emotionale intense in fata unui succes sau a unui esec.

Un alt factor care indica o stima de sine buna este si capacitatea persoanei de a-si constientiza resursele din mai multe domenii ale vietii, precum si a dobandi valori si virtuti personale. Pe de alta parte, o stima de sine ridicata presupune un consum energetic moderat printr-un nivel scazut al stresului in diverse situatii critice.

Beneficiul cel mai mare al unei inalte stime de sine este ca poate tine locul unui scut de protectie si de reparare.

Cum se manifesta o stima de sine joasa? In primul rand, creeaza o obsesie de sine manifestata printr-o grija permanenta fata de cum aratam, cum ne vad ceilalti, cum facem fata diferitelor situatii.

Apoi, este caracterizata printr-o tensiune interioara crescuta in relatiile sociale, sentiment de singuratate, de diferentiere fata de celelalte persoane. Apare aici si sentimentul de impostura, echivalent cu nepotrivirea cu evenimentele din viata noastra, care dezvolta comportamente care nu corespund intereselor noastre, ci din contra, vin sa le blocheze; comportamente de autoexcludere pentru a evita o eventuala critica sau respingere; tendinta de a catastrofiza ceea ce ni se intampla, avand o atitudine negativa asupra lumii in general.

Nu putem cere ajutor, pentru ca preferam mai degraba sa ne prefacem ca fiind puternici, iar consumul energetic este mult mai mare din cauza caracterului excesiv de negativ oferit tuturor emotiilor resimtite. Aceasta fragilitate alimenteaza crearea unei atitudini ostile, de aparare cu orice pret impotriva celorlalti.

Cum ne imbunatatim stima de sine?

Problemele stimei de sine nu constituie tulburari, ci presupun diferite moduri de a fi si de a actiona. De aceea, in cazul acesteia, am putea vorbi despre evolutie si nu neaparat despre schimbare sau imbunatatire.

In primul rand, trebuie sa traim in prezent toata mostenirea oferita de trecut, sa ne descoperim, sa ne autodezvaluim si sa ne asumam riscuri. Apoi, trebuie sa ne acceptam si sa devenim mai putin concentrati pe imaginea de sine si mai mult pe o actiune de reparatie si maturizare.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Increderea in sine - ce e mult strica?

Vulnerabilitatea unor persoane cu stima de sine joasa vine din faptul ca isi creeaza numeroase mecanisme de aparare care devin adevarate ziduri in calea propriei exprimari. Ceea ce se intampla si in psihoterapie este daramarea acestor ziduri care ne inconjoara, pentru eliberarea de ele si pentru a obtine o stima de sine echilibrata.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
BEC a aprobat desființarea Alianței PSD-PNL pentru București. S-au creat alte 6 alianțe pentru toate sectoarele capitalei
Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti a decis înregistrarea Acordului de desfiinţare a protocolului de constituire a Alianţei Electorale PSD-PNL încheiat la nivelul...
#Stima de sine si extremele ei, #stima de sina scazuta psiholog, #psihoterapeut Alexandra Demian , #psihologi