Angajatorii romani fug de persoanele cu dizabilitati - Tv Ziare.com

Marti, 02 Noiembrie 2010, ora 17:07
3075 citiri
Angajatorii romani fug de persoanele cu dizabilitati - Tv Ziare.com

Doar 12% din persoanele cu dizabilitati au loc de munca in Romania, tara noastra plasandu-se astfel pe ultimul loc in Europa, unde media de angajare a acestor persoane este de 50%.

Suzana Dobre, director executiv la Societatea Academica Romana, a discutat cu cititorii Ziare.com despre situatia persoanelor cu dizabilitati in Romania, despre sistemul de stimulente si penalitati pentru firmele care au obligatia de a angaja persoane cu dizabilitati si despre atitudinea acestora in raport cu societatea.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Suzana Dobre

"Principalele concluzii nu sunt deloc imbucuratoare, rata ocuparii persoanelor cu dizabilitati este foarte scazuta, doar 12,7% din persoanele cu dizabilitati au un loc de munca, in timp ce in Uniunea Europeana rata de ocupare este de 50% deci suntem foarte departe de ce se intampla in restul Europei. (...) Suntem departe chiar si de statele vecine, unde vorbim de 20-30%, noi ramanem iarasi in coada clasamentului", a declarat Suzana Dobre.

Suzana Dobre subliniaza ca, desi legea prevede ca firmele cu peste 50 de angajati trebuie sa angajeze in proportie de 4% persoane cu dizabilitati, cele mai multe firme prefera sa plateasca penalitati pentru nerespectarea prevederii.

Angajatorii exclud din start persoanele cu dizabilitati

Studiul mai arata ca 38% dintre angajatori exclud din start ideea de a angaja persoane cu dizabilitati, sustinand ca aceste persoane au o productivitate scazuta. Cu toate acestea, unele persoane care sunt capabile de munca pot fi descurajate de astfel de atitudini.

Directorul SAR subliniaza ca, evaluarea persoanelor cu dizabilitati se face de multe ori doar pe baza diagnosticului medical, ceea ce este incorect: persoanele care simt ca pot munci primesc un ajutor social sau o pensie si nu sunt incurajate sa gaseasca un loc de munca.

Discriminarea prezenta la nivelul societatii afecteaza atitudinea persoanelor cu dizabilitati, sustine Suzana Dobre. Acestea nu se mai simt motivate sa isi ceara drepturile si sa isi caute loc de munca, crezand ca problemele de sanatate le impiedica sa munceasca.

"87% dintre persoanele cu dizabilitati nu au un loc de munca, dar din acest grup 85% nici nu isi cauta un loc de munca, invocand in principal problemele de sanatate. Insa cand am analizat persoanele cu dizabilitati, am aflat ca acestea considera ca daca nu pot cobori o bordura acest lucru se datoreaza problemelor de sanatate, ci nu faptului ca bordura nu este coborata.

Aceste persoane isi asuma vina societatii, in acest lucru trebuie asteptata o schimbare chiar din partea persoanelor cu dizabilitati, acestea trebuie sa fie proactive si sa isi ceara drepturile mai bine, sa fie vocale", a declarat Suzana Dobre.

Persoanele cu dizabilitati, intre excludere totala si sentimente de mila

Persoanele cu dizabilitati au tendinta sa fie descurajate si ies cat mai putin in public pentru a-si cere drepturile, adauga directorul SAR, precizand ca mentalitatea la nivelul societatii duce la crearea unui cerc vicios.

"Mentalitatea in Romania este retrograda, atitudinea fata de persoanele cu dizabilitti nu este deloc buna, oscileaza intre excludere totala si sentimente de mila", explica Suzana Dobre, dand exemplul show-ului "Dansez pentru tine", unde se prezinta cazuri de persoane cu dizabilitati fara sa se promoveze o abordare demna, ci se incurajeaza sentimentele de mila.

Directorul executiv al SAR adauga ca, pentru cresterea vizibilitatii persoanelor cu dizabilitati, ar trebui facute eforturi in special la nivelul institutiilor publice, care ar trebui sa fie primele care sa angajeze astfel de persoane, insa acest lucru nu se intampla.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#locuri munca dizabilitati, #persoane cu dizabilitati, #munca persoane dizabilitati, #Societatea Academica Romana , #angajatori