Un britanic orb poate sa vada din nou cu ajutorul ochiului bionic

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 18:26
1870 citiri
Un britanic orb poate sa vada din nou cu ajutorul ochiului bionic
Foto: BBC

Un britanic, care si-a pierdut vederea in urma cu 30 de ani, a declarat ca poate sa vada fragmente luminoase, dupa ce medicii i-au atasat un ochi bionic.

Ron, in varsta de 73 de ani, a suferit o interventie chirurgicala experimentala, in urma cu sapte luni, la Spitalul Moorfield din Londra, informeaza BBC.

Barbatul a afirmat ca acum poate urmari liniile albe de pe strazi si chiar sa sorteze ciorapii dupa culoare. Ochiul bionic, Angus II, foloseste o camera video si un procesor montat intr-o pereche de ochelari de soare, care capteaza imagini intr-un sistem montat in afara globului ocular.

Sistemul transmite imaginile, cu ajutoul unui cablu, catre o matrita de electrozi asezata pe retina. Cand electrozii primesc stimuli exteriori, matrita trimite mesaje nervilor optici din creier.

Aceasta actiune permite pacientului sa perceapa fragmente lumioase si puncte intunecate. Cercetatorii spera ca pacientii sa poata interpreta semnalele luminoase si sa le transpuna in imagini concrete. Pana acum, 18 pacienti din intreaga lume beneficiaza de acest ochi bionic, creat de compania americana Second Sight.

Acest dispozitiv poate ajuta pacientii care si-au pierdut vederea in urma deteriorarii retinei. Ron este unul dintre pacientii norocosi, la care tratamentul da rezultate foarte bune.

"Timp de 30 de ani nu am vazut absolut nimic, totul era negru, dar acum pot sa vad lumina. Sa poti sa vezi lumina, asa dintr-o data, este absolut minunat. Pot sa aranjez, in functie de culoare, sosete albe, gri si negre. Marea mea dorinta, pentru moment, este sa pot sa vad lumina lunii, intr-o noapte senina", a declarat Ron.

De asemenea, sotia lui Ron este foarte incantata de progresele pe care le face sotul ei. "Poate sa faca mai multe acum. Este capabil sa distinga albul de celelalte culori. L-am invatat si cum sa foloseasca masina de spalat vase", a declarat sotia pacientului.

Lyndon da Cruz, consultantul care se ocupa de starea de sanatate a britanicului, a declarat ca pacientii au inceput sa raspunda la acest tratament. Totusi, desi sunt incantati de rezultate, cercetatorii amercicani au declarat ca tehnologia trebuie sa avanseze pentru ca pacientii sa-si revina complet.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#britanic orb vedere, #ochi bionic lumina , #experiment