Romania - o tara pe invers. Scuipam in farfuria din care mancam. "Scot capul fostii generali de securitate" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 Octombrie 2016, ora 07:14
15073 citiri
Romania - o tara pe invers. Scuipam in farfuria din care mancam. "Scot capul fostii generali de securitate" Interviu
Foto: cdt.ch

Avem libertate totala de 26 de ani, dar nu prea stim ce sa facem cu ea, niciodata n-am avut securitatea si libertatea mai garantate, dar e prea mare sportul national de a ne caina, afirma conf. univ. dr. Adrian Niculescu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, conf. Niculescu a calificat solutia tehnocrata drept demagogica si populista: "Are dreptate presedintele Iohannis, dupa alegeri e nevoie de un guvern politic. Democratia se exercita exclusiv prin guverne politice."

Conf. Adrian Niculescu a atras atentia si asupra recrudescentei nationaliste in spatele careia considera ca se afla generalii fostei Securitati: "Se face jonctiunea dintre o extrema dreapta traditionala cu national-comunismul ceausist".

In ce moment istoric se afla acum Romania?

Cu riscul de a soca, indraznesc sa spun ca suntem intr-un moment istoric, pe ansamblu, fast. Numai cine a trait, cum am trait eu, pana la 23 de ani, sub regimul comunist, apoi din 1983 inainte, lupta anticomunista in exil, poate simti cu adevarat pasii uriasi pe care tara asta i-a facut in cei 26 de ani de la Revolutie.

Suntem o tara UE, NATO, niciodata n-am avut securitatea si libertatea mai garantate. Erau visuri strict de negandit inainte de 1989 si greu de imagiat - desi calea era deschisa - si dupa. Sa nu pierdem niciodata din vedere padurea din cauza pomilor! Dar e prea mare sportul national de a ne caina.

Ce vi se pare atat de fast? Cele mai multe voci vorbesc, dimpotriva, de un deficit de democratie, de o clasa politica prabusita.

Cuvintele acestea se aud in toate democratiile, incepand cu cele mai consolidate, SUA, Franta, Anglia. Vai, falimentul democratiei, legi liberticide, democratia in pericol! Asta spunea si Catavencu, dar este exact ce ma face pe mine optimist.

Simplul fapt ca e posibil sa vorbesti asa in public confirma democratia. Daca putem auzi astfel de voci exista speranta.

Dar e functionala o democratie in care mai mult de jumatate din electorat nu se duce la vot, nu are incredere in niciun partid si prefera o solutie non-politica?

Mie imi plac lucurile la vedere. "Ce se vede", cum spunea Mircea Iorgulescu in titlul rubricii lui din "Dilema". Nu-mi plac scenaritele. In Romania toata lumea e obsedata de scenarii, de la momentul fondator al libertatii noastre, care e Revolutia din decembrie, cuvant ce s-ar cuveni scris cu majuscule. In schimb, e numita "bulibaseala", "aglomeratie", "lovilutie", "revolutie furata", este cel mai batjocorit episod din istoria Romaniei.

Eu, sincer, nu am vazut pe nimeni plecand cu Revolutia in spinare. Sa-mi raspunda detractorii cum de o "revolutie falsa" a putut sa dea o libertate autentica?

Multi considera ca nu e vorba de o libertate reala.

Aberatii! Libertate reala a fost din 22 decembrie, cand s-a ridicat elicopterul lui Ceausescu si este si azi. Cuvantul magic fundamental e libertatea, un cuvant pe care multi il uita si le place "sa scuipe" in farfuria de unde mananca, adica in Libertatea cucerita atunci. Eu nu m-as fi intors in Romania daca nu eram ferm convins ca exista libertate. Si lucrul esential pe care il vad acum este tot libertatea.

Un mare intelectual si fost disident maghiar, Gaspar Miklos Tamas, vorbea in scrisoarea lui catre intelectualii romani la 10 ani dupa 1989 despre revolutie ca despre "cea mai mare fapta istorica a poporului roman".

Libertatea nu a fost confiscata initial de fostii securisti, fostii nomenclaturisti si apoi de urmasii lor, in absenta unei autentice lustratii?

La noi, Securitatea nu a tras in oameni, pentru ca s-a speriat, i-a fost frica, au fost lasi. Daca trageau, ca in '56 in Ungaria, ar fi fost spanzurati de lampioane ca la Budapesta. Asta a lipsit in Romania si asta a creat o frustrare justificata.

Dar libertatea iti da posibilitatea sa faci orice, de la ce e mai bun la ce e mai rau. Ca libertatea reala a dus la confuzie, la anarhie, chiar la hotie e cu totul altceva. Este orbirea pe care o simti cand brusc iesi din bezna, o bezna care la noi a durat 45 de ani.

Va amintesc ca mafia din Sicilia a fost distrusa de regimul fascist cu metode specifice de un celebru "prefect de fier" in perioada interbelica, insa a fost repusa pe sine de venirea americanilor si de libertate.

Deci nu am stiut ce sa facem cu libertatea noastra?

Cam asa ceva. Multi nu au stiut. De cate ori vedeti ca se rosteste cuvantul libertate? De cate ori oamenii isi amintesc aceasta valoare suprema a existentei umane? Oamenii spun simplist ca in 22 decembrie a venit democratia.

Eu sunt mai prudent: a venit libertatea, care este insa conditie sine qua non a democratiei. Democratia este un proces care se invata. Englezii nu inceteaza sa invete de 800 de ani, americanii de 250 de ani, francezii de 220.

Deci e functionala democratia romaneasca?

De cand m-am intors in tara am descoperit ca Romania este o tara pe invers, este tara lui Radio Erevan. Dar democratia e un proces perfectibil, presupune educatie, inclusiv ceva cunostinte de istorie. Eu totusi sunt optimist.

Avem premisa cheie, adica libertatea. De aici se poate construi orice, clasa politica ne-o facem noi, alegem pe cei care ni se par mai buni. S-au facut si alegeri aberante de-a lungul timpului, dar asta nu ma face sa-mi pierd increderea in libertate, in democratie si tara mea.

Cum apreciati acest episod tehnocrat?

Un om pe care l-am iubit si respectat enorm, marele isotric Vlad Georgescu - fostul director al "Europei Libere", al carei corespondent din Ialia am fost si eu cativa ani buni - vorbea mereu despre tehnocratie, dar numai ca o solutie de avarie in conditiile regimului totalitar din anii '80.

Era maximum la ce se putea spera cand nimeni nu gandea ca se va prabusi sistemul, adica niste oameni priceputi in profesia lor: un inginer bun sa fie ministrul Industriei, un medic bun sa fie ministrul Sanatatii, un jurist adevarat la Justitie etc

Tehnocratia nu poate fi insa o solutie in democratie! Nu stiu in ce masura ministrul Economiei e un economist reputat sau in ce masura ministrul Sanatatii este un profesionist, nu sunt eu in masura sa ma pronunt. Ministrul Educatiei este, intr-adevar, un profesor universitar de calitate.

Ar trebui ca toate partidele democratice sa-si adjudece tehnocrati, cei mai bine calificati profesional. Asa era de pilda dl Plesu, ministru al Culturii, apoi, cu succes, de Externe, sau doctorul Ioan Bruckner - ministru al Sanatatii, profesorul Razvan Teodorescu - ministrul Culturii.

Asa numita solutie tehnocrata e foarte demagogica si populista. Are dreptate presedintele Iohannis, dupa alegeri e nevoie de un un guvern politic. Democratia se exercita exclusiv prin guverne politice. Dar poate la nivelul maselor lucrurile acestea nu se inteleg.

Romania, cum va spuneam, e o tara pe dos, dar adevarul este ca democratia se implineste prin partide politice, prin ideologii politice, care acum se aplatizeaza si in Occident, si trece prin educatie, chiar si prin cititul ziarelor, din pacate o uzanta aproape disparuta in Romania.

Spuneati ca vin putini oameni sa voteze. Asta e o mare tristete. Eu nu am ratat niciun vot. Sa nu uitam ca in Romania s-a murit pentru ca oamenii sa poata ajunge sa voteze liber.

Dar daca nu ai pe cine vota?

Asa ceva nu exista!

E un curent puternic de negare a ideologiilor. Partidul lui Nicusor Dan si-a facut din asta chiar un merit si a avut succes la Bucuresti. Poate functiona politica si fara ideologie? Asfaltul n-are ideologie, spun multi.

Asta e populism pur. Sigur ca asfaltul nu are ideologie, dar ideea de a-l pune intr-un anumit loc intr-un anumit moment vine din politicile publice. Democatia s-a creat din confruntarea de idei dintre o stanga, o dreapta, un centru, asta e "abc"-ul democratiei. Nu se poate fara ideologie, fara gandire politica.

Avem o educatie democratica deficitara. N-am avut la dispozitie, spre deosebire de lumea occidentala, decat 100 de ani de la 1848 la 1948. Apoi a urmat gaura comunista. In general, zona crestinismului rasaritean de traditie ortodoxa a pierdut "doar" 500 de ani de evolutie, de la Renastere la 1848.

Monarhia ar fi o solutie pentru Romania?

Eu ma consider un apropiat al regelui Mihai, pe care l-am cunoscut in exil. In '90 revenirea la monarhie ar fi fost absolut normala, fiind vorba despre un proces generalizat de revenire la un status quo ante. Asta a fost marea greseala a lui Iliescu, recunoscuta insa cu onestitate 10 ani mai tarziu, in ajunul reconcilierii cu regele in 2001. Apoi s-ar fi putut face un referendum in cunostinta de cauza.

Dar, pe de alta parte, cred ca i s-ar fi aruncat regelui in cap toate neajunsurile societatii romanesti. Poate e mai bine asa cum s-a intamplat, pentru ca monarhia a ramas cu prestigiul intact.

Eu consider ca republica este o forma superioara din punct de vedere democratic, dar in situatii limita monarhia e mai utila. In exil, regele incarna continuitatea statului democratic liber romanesc. Polonezii aveau doua republici poloneze in exil, aparuse si o a treia, se certau intre ele. Noi, cu regele, avem personificarea tarii "la purtator".

Vedeti un pericol de recrudescenta a nationalismului?

Exista derapaje. Se face jonctiunea dintre o extrema dreapta traditionala cu national-comunismul ceausist, cum s-a vazut recent in cazul lui Marian Munteanu. Dar suprinzator societatea romaneasca a reactionat bine in cazul lui, candidatura acestuia a fost blocata, chiar daca unii continua sa-l promoveze.

Deci in spatele acestui nationalism e vechea Securitate?

Da. National-comunismul ceausist, care in exil lucra deschis cu legionarii si cu fortele de tip antonescian pentru a contracara eficienta exilului democratic: Europa Libera, oameni ca Vlad Georgescu, Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, partidele istorice, regele.

National-comunismul, adica un mix intre fascism si comunism, intre legionarism si comunism, a dat particularitatea comunismului romanesc cel putin dupa 1971. Asa ceva nu a existat in Polonia, in Cehoslovacia, in Ungaria, unde comunismul era una, nationalismul fascist era alta.

Din spatele lui Marian Munteanu scot acum capul fostii generali de securitate ceausisti Vlad, Malureanu, Rogojanu, colonelul Filip Teodorescu. Vezi seria de articole "Lumini si umbre" 14-31.12.2015 din Evenimentul Zilei si emisiunea de la Realitata TV din 27.03.2016.

Teoria lor este ca pro-occidentalul era Ceausescu, iar Revolutia ar fi reprezentat a patra invazie sovietica, ba chiar un complot "kgb-isto budapestan" vizand dezmembrarea Romaniei. O nebunie!

Care credeti ca ar trebui sa fie proiectul de tara?

Proiect de tara e o formulare foarte de vaga. Cuvinte mari! Eu nu am auzit asa ceva nici in Franta, nici in Germania... Proiectul fundamental s-a atins - libertatea regasita si integrarea euroatlantica.

Acum trebuie sa ne continuam integrarea in Europa, chiar daca UE are niste probleme pe care sper sa le depasim, sa continuam alianta cu SUA, NATO.

Trebuie sa cream pe modelul societatilor romanesti de succes cum e Dacia Renault, sa construim autostrazi, sa ne varuim casele. E nevoie de mai multa dreptate sociala si de mai multa bunastare, numai asa se poate depasi gaunoasa nostalgie comunista, care se largeste in loc sa se reduca.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#conferentiar Adrian Niculescu SNSPA, #guvern tehnocrati democratie , #politica interna