Blejnar, adevaratul "nebun" al sistemului (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 11 Februarie 2011, ora 23:58
17918 citiri
Blejnar, adevaratul "nebun" al sistemului (Opinii)
Foto: gandul.info

Pentru cine a vazut interventia sacadata, repetata, in cascada, total incoerenta si auto-distructiva a presedintelui ANAF, Sorin Blejnar, de la Realitatea TV, in cadrul emisiunii Ora de Foc, nu mai exista niciun dubiu.

Cu un astfel de personaj in fruntea institutiei, care se presupune ca ar trebui sa se ocupe de colectarea taxelor si impozitelor, de corectitudinea din vami si urmarirea contrabandistilor, nu mai putem avea nicio speranta.

Nu stiu cata legatura are acest om cu sistemul mafiot si coruptia din vami, cu contrabanda adevarata care se face in Romania, insa dupa declaratiile de joi seara, facute in direct la o ora de varf a audientei, acest personaj ar fi trebuit sa isi prezinte demisia pe loc. Sau, daca nu, sa fie asteptat astazi deja de o cerere de demitere din partea prim-ministrului Emil Boc.

Iresponsabilitatea declaratiilor, aroganta cu care isi improsca partenerii de discutie cu fiecare idee exprimata si sfidarea tuturor normelor profesionale, pe care le incalca la fiecare afirmatie facuta, ar fi trebuit sa il faca sa se simta, singur, fara ajutorul nimanui, un nebun veritabil. Nebun in sensul clasic al conceptului - om fara nicio responsabilitate; alienat de la realitatea impartasita de catre o comunitate; personaj pe care nu il poti trage la raspundere, pentru simplul fapt ca nu poti avea astfel de pretentii de la un om lipsit nechibzuit.

Sorin Blejnar a facut publice informatii confidentiale, in incercarea de a-l compromite pe Victor Ponta. Dincolo de adevarul sau falsitatea lor, simpla deconspirare a acestora, in scopul compromiterii si manipularii, ar fi trebuit sa-i atraga sefului ANAF sanctiunea maxima. Blejnar nu s-a oprit aici insa. A pornit o adevarata ditiramba in apararea faptelor reprobabile de marinar contrabandist din tineretea lui Traian Basescu, pe care le-a numit suav "activitati extra-profesionale".

Asadar, pentru presedintele ANAF contrabanda, daca este facuta in tinerete de catre un roman care peste timp va ajunge seful statului, este cel mult doar o activitate "extra-profesionala" - asadar un perfect justificabila, morala si din niciun punct de vedere condamnabila. Pentru cine a uitat de ce este capabila domnul Sorin Blejnar sa ne aducem aminte ca el a fost cel care, in toiul protestelor de la Ministerul de Finante, spunea despre angajatii care cereau demisia sa si a ministrului ca isi exprima astfel doar bucuria si solidaritatea fata de masurile luate de catre sefii lor.

Sorin Blejnar le promitea acelorasi protestatari de la Fianante, cu un sarcasm si o ironie sadica, ca le va asigura cazare si masa, in cazul in care vor dori sa ramana peste noapte sa protesteze in sediul ministerului. Sorin Blejnar este arhetipul clasic al executantului care, odata montat in functie, este gata sa comita orice fapta pentru a-si multumi seful care l-a facut "om". Este "nebunul" perfect, chiar daca doar din punct de vedere estetic.

Poate ca sincronizarea tuturor dovezilor din dosarul de mare coruptie al Romaniei - spaga din vami - catre un singur nume, in speta Vasile Blaga, cu largul si vizibilul efort al presedintelui Traian Basescu nu este tocmai o coincidenta cu luptele pentru castigarea puterii dintre taberele din PDL. Un partid fara identitate, fara doctrina si fara personalitati, care isi scrie singur istoria in cel mai spectaculos mod autodistructiv.

Dincolo de regele, regina, turele si caii, nebunii si pionii noii obsesii nationale, intretinuta din plin cu manipulari din toate partile, Sorin Blejnar tocmai ce a facut o demonstratie publica la televizor, in direct, de ce aceasta tara se poate mandri cu cel mai corupt sistem din Uniunea Europeana.

Cat timp institutia care ar trebui sa se lupte cu contrabanda si coruptia are in frunte un personaj care nu face diferenta intre ceea ce poate sa spuna public si ce nu, atunci sa nu ne mai miram ca si presedintele tarii a descoperit acum cateva luni fenomenul generalizat al coruptiei. Si dupa sase ani de mandat, a realizat in urma cu doua luni ca are si mijloacele sa lupte impotriva ei.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Sorin Blejnar presedinte ANAF, #Traian Basescu presedinte Romania, #Vasile Blaga PDL, #Emil Boc prim ministru , #stiri politice