Mitropolia R. Moldova il sustine pe fostul director al Securitatii pentru a infiinta un partid

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 23:09
1613 citiri
Mitropolia R. Moldova il sustine pe fostul director al Securitatii pentru a infiinta un partid

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova "saluta" si "sustine" initiativa fostului director al Serviciului de Informatii si Securitate, Valeriu Pasat, de a infiinta un partid, se arata intr-o declaratie transmisa miercuri presei de la Chisinau.

Declaratia Sinodului este semnata de Mitropolitul Chisinaului si al intregii Moldove IPS Vladimir, si cei patru episcopi - Sava, de Tiraspol si Dubasari, Anatolie, de Cahul si Comrat, Petru, de Hancu, Vicar al Mitropoliei Chisinaului si al intregii Moldove si Marchel, Episcop de Balti si Falesti, relateaza publicatia Timpul.

Biserica Ortodoxa decide de sine statator cand, in ce forme si cu ce scopuri sa se implice in procesul politic, "faptele ne conving de necesitatea existentei in Republica Moldova a unei forte politice, menita sa apere drepturile si sa reprezinte interesele crestinilor ortodocsi si ale Bisericii in ansamblu", se afirma in declaratia Sinodului.

Mai mult, Mitropolia spune: "suntem dispusi sa acordam o sustinere deplina procesului de afirmare in viata publica a unei noi forte politice".

In declaratie se mai face referire la viitorul partid ca la un "suflu nou in viata politica", ce ar "deschide o perspectiva larga procesului de conlucrare a Bisericii cu Statul intru binele poporului nostru ortodox, in conformitate cu morala si traditiile sale".

In acest context, Victor Josu, unul dintre membrii grupului de initiativa privind introducerea religiei in scolile din Republica Moldova, a declarat marti seara, pentru Jurnal TV, ca "mitropolitul Vladimir, teoretic, ar putea candida pe lista unui partid la alegerile parlamentare anticipate". "Are tot dreptul sa faca asta, dar nu cred ca il intereseaza acest lucru", a afirmat Josu. "Noi vrem sa cream un partid care sa fie un instrument politic de aparare a bisericii. In acest context, noi vom fi sustinuti de Mitropolia Moldovei", a precizat Victor Josu.

Declaratia Sinodului Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova intervine dupa ce Curtea de Apel de la Chisinau a interzis marti strangerea semnaturilor pentru initierea unui referendum cu privire la introducerea religiei in scoli.

Initiativa de desfasurare a referendumului a venit din partea unui grup de preoti, in frunte cu fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate, Valeriu Pasat. Decizia Curtii de Apel a fost luata dupa ce mai multe organizatii neguvernamentale au depus plangeri in instanta, calificand drept incalcare a dreptului la libera alegere studierea, in mod obligatoriu, a religiei in scoli.

Grupul de initiativa a declarat insa ca va ataca decizia la Curtea Suprema de Justitie.

Anterior, Comisia Electorala Centrala a avizat pozitiv demersul prin care acest grup initiaza procedura de convocare a unui referendum. Autorii initiativei ar fi avut doua luni la dispozitie pentru a aduna semnaturile necesare. Tot atunci, Valeriu Pasat a anuntat ca va forma in scurt timp un partid politic si, probabil, se va inscrie in cursa prezidentiala.

Valeriu Pasat a fost in centrul atentiei in special dupa anul 2005, cand a fost arestat de fostele autoritati comuniste fiind invinuit de vanzarea ilegala a unor avioane MIG-29, dupa care, in iulie 2007, a fost amnistiat. Ulterior, el a plecat la Moscova, de unde s-a intors in noiembrie 2009, dupa ce Partidul Comunistilor a pierdut puterea. Revenit de la Moscova, el a infirmat categoric ca ar intentiona sa se implice in politica.

"Daca vroiam sa ma implic in politica, o faceam inca de la alegerile din primavara, am avut foarte multe invitatii de la unele partide, dar am refuzat", declara Pasat la 2 noiembrie 2009.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#valeriu pasat, #Mitropolia Republicii Moldova , #stiri PRE