De ce importam gaze scumpe de la rusi, in loc sa le valorificam pe ale noastre

Sambata, 04 Mai 2019, ora 07:22
23489 citiri
De ce importam gaze scumpe de la rusi, in loc sa le valorificam pe ale noastre
Foto: Arhiva Pixabay

Din cauza ca nu e in stare sa isi valorifice propriile resurse, Romania si-a inceput anul importand masiv gaze naturale scumpe, provenite din Rusia.

Potrivit datelor furnizate de Ministerului Energiei la solicitarea Ziare.com, in luna ianuarie 2019, tara noastra a importat nu mai putin de 395,5 milioane de metri cubi de gaze naturale, cu circa 30% mai mult fata de aceeasi luna a anului precedent. Tendinta s-a mentinut si in luna februarie 2019, cand Romania a importat 275 de milioane de metri cubi de gaz, cu peste 21% mai mult decat in aceeasi luna din 2018.

Toate cantitatile de gaze pe care tara noastra le importa - indiferent de numele societatilor si nationalitatea celor care ni le vand - sunt de provenienta ruseasca. In plus, gazele importate in primele doua luni ale acestui an fost cu circa 30% mai scumpe decat cele cumparate din strainatate in ianurie si februarie 2018.

In aceste conditii, intrebarea este: de ce a ajuns Romania sa importe resurse scumpe de la rusi, in conditiile in care detine a patra cea mai mare rezerva de gaze naturale din Europa, fiind depasita doar de Marea Britanie, Norvegia si Olanda?

Raspunsul e destul de simplu: desi are gaze, tara noastra nu si-a creat mecanismele eficiente pentru a dispune de ele atunci cand are nevoie.

Dumitru Chisalita, expert judiciar in domeniul gazelor naturale, a explicat pentru Ziare.com de ce si-a inceput Romania anul importand mai mult gaz si care sunt motivele pentru care - in ciuda faptului ca detine rezerve importante - tara noastra ramane dependenta de importurile de la rusi.

"Cresterea importurilor in cele doua luni are la baza mai multe cauze. Cea principala este faptul ca statul a decis sa produca mai multa energie electrica pe baza de gaz. Iar asta inseamna ca avea nevoie de mai multa resursa.

Sigur, pe hartie, Romania are propriile cantitati importante de gaze naturale. Insa - pe langa ca figureaza in statistici - respectivele cantitati nu pot fi valorificate prompt in situatiile in care consumul creste brusc. Sistemul nostru nu a fost gandit pentru asa ceva si, din pacate, nici acum nu se iau masuri pentru a-l adapta la nevoile noastre curente.

Suntem, daca vreti, in situatia unui om care are 10 case, dar foarte putini bani lichizi. Omul e bogat. Problema este ca, atunci cand are nevoie imediata de bani pentru a-si rezolva o problema, ajunge in impas, fiindca nu isi poate pune bogatia in valoare.

Revenind la gazele naturale... Pentru a-si folosi resursele, Romania are nevoie de un nou sistem de valorificare care sa se bazeze, printre altele, pe facilitati de depozitare a energiei termice, pe sisteme inertiale (care se incarca si se descarca incet - n.red) etc.

Sa luam un exemplu simplu. Inainte, incalzirea se face in principal cu sisteme centralizate de termoficare. In baza unor prognoze meteo, acele sisteme erau incarcate intr-o perioada de 2-3 zile, inainte sa vina frigul. Iar acea perioada de 2-3 zile era suficienta pentru ca actorii din piata sa puna la dispozitie gazul necesar alimentarii si functionarii sistemelor de termoficare. Descarcare se facea la fel, in cateva zile, nu brusc.

Intre timp, lucrurile s-au schimbat, iar incalzirea se face, din ce in ce mai mult, cu centrale termice si sobe cu gaz. Iar acestea sunt programate sa porneasca repede si sa inceapa sa incalzeaza brusc, in cateva minute sau in cateva ore. Iar sistemul nostru de nu este creat pentru a furniza, atat de repede, suficient gaz autohton.

Cu toate astea, cand creste cererea de gaz, cumva trebuie sa o satisfaci. Iar daca de la tine nu poti da, importi!

In aceste conditii, nici daca descoperim noi rezerve de gaz onshore si nici dupa ce va incepe exploatarea celor din Marea Neagra, nu vom scapa de dependenta de importuri. Fara un sistem adaptat de valorificare, Romania - cu toate rezervele ei - va ramane tara cea mai dependenta de importuri din Europa, dupa Bulgaria si Lituania", a explicat Dumitru Chisalita pentru Ziare.com.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Romania import masiv gaze rusesti, #Romania gaze import Rusia scump, #motiv Romania importa gaze Rusia , #pret gaze