Sebastian Ghita, despre proteste, implicarea Rusiei si media iresponsabila Interviu

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 13:22
9353 citiri
Sebastian Ghita, despre proteste, implicarea Rusiei si media iresponsabila Interviu

Deputatul PSD Sebastian Ghita, patronul postului Romania TV, a vorbit intr-un interviu acordat Ziare.com, despre controversele privind exploatarea de la Rosia Montana si cea a gazelor de sist, proiecte pe care le sustine, acuzand sefii trusturilor media importante ca sunt iresponsabili pentru ca instiga populatia la nerespectarea legii.

Intrebat daca e de parere ca Rusia are o implicare in protestele fata de exploatarea gazelor de sist, Ghita a raspuns, amintind de "actiunile destabilizatoare" ale acestei tari in Bulgaria: "Credeti ca le e jena sa ocoleasca Romania?"

El spune ca si companii ca OMV, MOL sau Lukoil au interesul sa nu se exploateze gazele de sist in Romania.

Despre ONG-urile de mediu, Ghita a afirmat ca: "mai scapa caii in porumb" si "fac proteste pentru ca e cool", dar aminteste ca ne trebuie bani pentru spitale, camine de batrani, profesori si doctori, pe care ii putem obtine din aur si gaz.

Deputatul PSD mai crede ca premierul Victor Ponta "a dovedit ca e om de stat" prin modul in care s-a comportat fata de proiectul de la Rosia Montana.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Sebastian Ghita:

Spuneati, intr-o declaratie recenta, ca sunt persoane iresponsabile

care influenteaza jurnalistii, in contextul discutiilor pe marginea

gazelor de sist. Cine sunt ele si ce interese au?

Ma refeream in primul rand la sefii trusturilor media importante, insa nu cred ca trebuie uitati redactorii sefi sau directorii editoriali. Traim in secolul informatiei, in lumea digitala si nu putem sa ne derobam de responsabilitate.

Media nu are voie sa fie iresponsabila. Nu are voie sa instige oamenii impotriva legilor unei tari. Motivele pentru care totusi o fac sunt clare:

- bani pentru publicitate de la Chevron sau RMGC

- sustinerea taberei politice antiguvernamentale

- interese private sau statale ca Romania sa fie instabila politic si sa para neguvernabila etc.

Pot da si exemple dar nu vreau sa starnesc polemici personale si sa acopar mesajul principal. Canalele importante din media romaneasca sunt la fel de responsabile de viata din Romania precum guvernantii sau Parlamentul.

S-a vorbit de implicarea unor puteri straine, unii au sugerat ca ar fi

Rusia, in problema gazelor de sist din Romania. Ce credeti despre o

asemenea varianta?

Sunt exemple clare de actiuni destabilizatoare rusesti in Bulgaria. Credeti ca le e jena sa ocoleasca Romania?

Bulgaria, Ucraina, Moldova, Serbia, Ungaria au avut in ultimii 10 ani relatii mult mai ample cu Rusia. Romania s-a angajat ferm pe drumul parteneriatului strategic cu SUA, de aici si zecile de investitii americane in fabrici noi, tehnologii ultramoderne in domeniul explorarii si extractiei de gaze. Americanii nu veneau fara siguranta si stabilitate.

Independenta energetica ce poate fi obtinuta de Romania precum si competitivitatea economica obtinuta prin scaderea preturilor la energie nu fac casa buna cu interesele Gazprom.

Sunt si interese romanesti particulare, de genul unor grupuri de

interese, in chestiunea asta anti-gaze de sist, anti-Rosia Montana?

Chiar si OMV este deranjat de aparitia unui nou competitor. MOL vrea licente de explorare. Lukoil la fel. Sa nu fim naivi. Sunt interese mari.

ONG-urile au rolul lor in societate. Cateodata scapa caii in porumb si o iau pe aratura. Fac proteste de dragul protestului, pentru ca e cool.

Guvernul Romaniei trebuie sa lase deoparte eventualele probleme electorale si sa se gandeasca cu curaj la administrarea treburilor tarii pe termen mediu si lung.

Ponta are 40 de ani. Va ramane un conducator in politica din Romania inca 20 de ani. A capatat in acesti ani experienta. Sa faca ce trebuie. Sa negocieze bine si sa obtina cat mai multi bani pentru Romania si cat mai multe garantii de mediu. Cu bani protejezi si mediul. Dar sa faca. Va plati mai mult daca sta si nu face nimic decat daca face 5 lucruri bune si 5 proaste.

Ponta a aratat ca stie si ca poate sa ia decizii tari si curajoase.

Hidroelectrica e cel mai tare exemplu. E un model. A smuls-o impreuna cu Borza din ghearele baietilor destepti. Azi are profit de 200 de milioane de euro.

Ca un sustinator al exploatarii gazelor de sist si al proiectului de la

Rosia Montana, ce le transmiteti celor care cred ca vor avea loc dezastre

ecologice intr-o asemenea varianta?

Nu sustin neaparat doar aceste doua proiecte. Sustin orice proiect viabil care sa insemne dezvoltare economica. Fiecare din aceste proiecte pot aduce 1% plus la PIB-ul Romaniei.

Stam pe un munte de aur. Avem cea mai mare mina de aur din Europa si stam pe o mare de gaz, iar noi suntem saracii Europei.

Ne trebuie bani pentru spitale si maternitati, pentru gradinite si scoli, pentru camine de batrani si asistenta sociala.

Ne trebuie bani sa scolim mai bine profesorii si doctorii. Fara profesori si doctori buni suntem o natie moarta.

Sa se trezeasca toti cei care traiesc in Utopia. Tara noastra se cheama Romania si mai avem multe de facut pana sa ajungem din urma alte tari.

Da, trebuie sa ne asiguram ca proiectele nu vor crea dezastre ecologice. Dar pentru asta avem legi si reguli. Chiar europene.

Cum comentati ce a facut Puterea in privinta acestor subiecte si a

protestelor, trecand de la ceea ce o parte a presei a numit "dedublarea"

premierului Ponta pana la faptul ca a trecut de la critica dura la

sustinerea lor?

Premierul Ponta, pentru cine il cunoaste, este un om onest si nu se imbata singur cu putere. Chiar crede sincer ca decizii importante despre Romania trebuie luate in consens, in Parlament, impreuna cu partidele din opozitie daca se poate.

Bugetul tarii, pozitia Romaniei la Consiliul European, proiecte majore precum Rosia Montana trebuie puse in dezbatere si gasit consens in privinta facerii lor.

Ponta a facut cel mai corect si democratic lucru. A trimis un proiect urias, cu impact major, in Parlament, nu prin asumarea raspunderii, pentru dezbatere si amendare de catre parlamentari.A si explicat de ce ca om are retineri.

A promis europarlamentarilor PSD ca nu voteaza acest proiect. A fost prins intre o chestiune de importanta majora pentru stat si o chestiune personala.

A facut ce trebuie. Pe Victor Ponta putem sa-l numim deja un om de stat. A gasit puterea sa faca ce trebuie pentru Romania.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Sebastian Ghita presa proteste, #Sebastian Ghita sist Rosia Montana , #stiri Sebastian Ghita
Comentarii
Poza guvernarea ineptocrata
guvernarea ineptocrata
rank 5
Ghiță este SOV al noii generații de lipitori roșii. Peste 25 de ani